Treće kolo Banatske lige jug u šahu za 2018.godinu – šah klub „Bora Kostić“ Vršac novom pobedom i dalje na vrhu tabele, Banatsko Novo Selo ih prati u stopu

U trećem kolu Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu  koje je odigrano u nedelju 27.05.2018. godine postignuti su sledeći rezultati:
3.1  ŠK Alibunar  – ŠK Radnicki Kovin        2 : 4

3.2  ŠK Bela Crkva  – ŠK Bora Ivkov Banatsko Novo Selo        1 : 5 

3.3  ŠK Unirea Ritiševo  – ŠK Bora Kostić Vršac       2 : 4
3.3.1 FM Kapelan, Milorad  2203 – FM  Đonin, Boško  2282       ½ – ½
3.3.2  Rankov, Petar  2108 –  Grujic, Slavoljub  2122                    ½ – ½
3.3.3  Voina, Pau  2007 – Petrovic, Lazar  2097                               0 – 1
3.3.4   Jovanovic, Slavko  1973 –  Đordjev, Bojan 2109                  0 – 1
3.3.5  Žurka, Petru  2048 –  Zorić, Savo  2067                                  1 – 0
3.3.6  Radulov, Nevena 1713 –  Milić, Ilija 1981                              0 – 1

3.4  ŠK PAŠK Pančevo  – ŠK Sloga Plandište           2½:3½
3.4.1  Đukic, Radosav  2068 – Basaraba, Nikola  2069                  ½ – ½
3.4.2  Jeđini, Pavel 1947 –  Jovanović, Duško  2102                        0 – 1
3.4.3  Radević, Jovica 2102 –  Petrović, Dušan K  2210                  1 – 0
3.4.4  Bogosavljev, Dragan 0 – Marinkov, Nikola 1892                  1 – 0
3.4.5  Škoro, Nenad 1945 – Janicijevski, Radovan 2097                0 – 1
3.4.6  Kanacki, Vuk 0 –  Miljevic, Nemanja 0                                  0 – 1

3.5  ŠK Banatski Karlovac  –  ŠK Kovačica              2½:3½

Tabela nakon trećeg kola ima sledeći izgled:

Tabela 3 kolo Banatska liga jug 2018

Vrščani su porazili komšije i šahovske prijatelje iz Ritiševa visokim rezultatom 4:2, ali koji je mogao da bude i veći.  Praktično na svim tablama osim druge koja je brzo remizirana vodila se velika borba i vršački šahisti su stajali bolje.

Na prvoj tabli ta prednost verovatno nikada nije bila dovoljna za ceo poen pa je tu remi pravičan i realan ishod iako je igrano šezdeset poteza i tek kada se uverio da nešto povoljniju završnicu istobojnih lovaca neće moći da dobije,  fm Đonin koji je vodio crne figure ponudio je remi.

Na trećoj tabli mk Vojna i mk Petrović vodili su veliku borbu u retkoj varijanti Sicilijanske odbrane u kojoj je mk Petrović kao crni  komplikacijama uspeo da dospe prvo do prednosti a onda kako je vremena bilo na časovniku sve manje da to pretvori u pobedu. mk Petrović tako i ove godine ima najveći broj opoena u ekipi – podsetimo prošle godine je osvojio trofej za najuspešnijeg seniora u ekipi, na najboljem putu je da to ponovi.

Na četvrtoj tabli belim figurama mk Đorđev Bojan rano je postigao pozicionu prednost koja se samo uvećavala a crne figure mk Slavka jovanovića bile su sputane i nezgrapne na malom prostoru. Iako se crni uporno branio spasa nije bilo pa je mk Đorđev žrtvovao figuru i pokupio sve pešake oko crnog kralja a izložio ga udaru svojih teških figura što je brzo odlučilo partiju. Sjajna igra mk Đorđev Bojana, jednog od najpouzdanijih igrača vrščana.

Na petoj tabli je mk Zorić  Savo crnim figurama odigrao bolje otvaranje od mk Žurka Petru iz Ritiševa i ubrzo osvojio pešaka i potpunu premoć na daminom krilu. Tada je mk Žurka ispravno pokušao da prenese težište borbe na kraljevo krilo i da pokuša da taktičkim pretnjama ugrozi crnog kralja. mk Zorić se nije najbolje snašao pod pritiskom protivnika iako je imao praktično dobijenu poziciju i više načina da realizuje partiju on je trošio vreme i na kraju u vremenskoj oskudici napravio niz grešaka pa je mk Žurka trijumfovao. Šteta za mk Zorića koji ima za čim da žali što se tiče današnje pozicije.

Na šestoj tabli mk Milić Ilija iz Vršca je demonstrirao zašto je verovatno najbolji omladinac ove lige – on je igrao iskusno i strpljivo, njegova protivnica je bila na visini zadatka ali je trošila previše vremana a nije nalazila ništa što bi Iliju stavilo pred probleme. Na kraju je iz raspleta izašla sa dva pešaka manje i malo vremena pa joj spasa nije bilo i  mk Milić je upisao novu pobedu. I on svojom igrom u prva tri kola najavljuje da će ponoviti sličan rezultat kako prošle godine kada je od kluba dobio specijalno priznanje za izuzetno uspešan rezultat na omladinskoj tabli.  ilija igra toliko kvalitetno da bi kapiten vrščana slobodbo mogao da ga psotavi na bilo koju seniorsku tablu ekipe a na omladinskoj praktično u potpunosti dominira što vrščanima daje veliku prednost u mečevima sa suparnicima.

Banatsko Novo Selo je postiglo veliku pobedu 5:1 protiv indisponiranih novajlija u ligi – šahista Bele Crkve koji su izgubili sva tri prva kola i praktično se nisu najbolje snašli u ovom takmičenju. Tako se nastavlja trka udvoje na prvom mestu i praktično su ove dve ekipe najavile da će biti najveći konkurenti da i u konačnom plasmanu lige zauzmu ova prva dva mesta koja ih vode u play off. Ali, odigrana je tek prva trećina lige ima još dosta da se igra.

U narednom – četvrtom kolu koje je na programu sledećeg vikenda 03.06.2018. godine sastaće se:

4.1 ŠK Radnički Kovin – ŠK Kovačica
4.2 ŠK Sloga Plandište – ŠK Banatski Karlovac
4.3 ŠK Bora Kostić Vršac – ŠK PAŠK Pančevo
4.4 ŠK Bora Ivkov Banatsko Novo Selo – ŠK Unirea Ritiševo
4.5 ŠK Alibunar – ŠK Bela Crkva

Bora Kostić dočekuje ekipu PAŠK iz Pančeva a Banatsko Novo Selo će se sastati sa skipom Unirea Ritiševo – oni preuzimaju protivnike vrščana iz prethodnog kola. Plandište je domaćin Banatskom Karlovcu i mogu eventuialnom novom pobedom da se umešaju u borbu za vrh ili bar prate vodeće ekipe čekajući svoju šansu u direktnim mečevima. Očekujemo zanimljive borbe.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s