Završen prvi (proletnje-letnji) deo Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu, šah klub „Bora Kostić“ Vršac sačuvao je prvo mesto i posle odigranog petog kola

Danas, 10.06.2018. godine odigrano je i peto kolo Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu i postignuti su sledeći rezultati:

5.1 ŠK Bela Crkva  –  ŠK Radnički Kovin                                             3 : 3

5.2 ŠK Unirea Ritiševo  – ŠK Alibunar                                                 2 : 4
5.2.1 FM Kapelan, Milorad 2203 – Leko, Goran 2066                           1 – 0
5.2.2  Koža, Jovan 2018 –  Anovic, Lazar 1989                                       0 – 1
5.2.3 Voina, Pau 2007 –  Romanovic, Trajan 2093                                 0 – 1
5.2.4 Balan, Georgije 1853 – Ardeljan, Jon 2146                                    0 – 1
5.2.5 Kotrla, Nicolaje 1689 –  Trifu, Marius  2017                                 0 – 1
5.2.6 Radulov, Nevena 1713 – Bez protivnika                                       0 – 1

5.3 ŠK PAŠK Pančevo –  ŠK Bora Ivkov Banatsko Novo selo           2 : 4

5.4 ŠK Banatski Karlovac  – ŠK Bora Kostić Vršac                             2 : 4
5.4.1 Tica, Rade 1928 – FM Đonin, Boško  2282                                       0 – 1
5.4.2 Ćuruvija, Milan 0 – Mitrovanov, Đorđe  2127                                0 – 1
5.4.3 Ardeljan, Jonel 1908 – Petrović, Lazar  2097                                  1 – 0
5.4.4 Cicović, Mileta 2074 –  Popov, Zoran 2084                                      0 – 1
5.4.5 Nesić, Vladimir Z  2059 – Zorić, Savo 2067                                     1 – 0
5.4.6 Pavlovic, Gordana 0 – Milic, Ilija 1981                                            0 – 1
5.5 ŠK Kovačica  – ŠK Sloga Plandiste                                                  3½:2½
5.5.1 Erski, Dragan 2154 – Petrović, Dušan K  2210                              ½ – ½
5.5.2 Luketa, Milan  2113 – Basaraba, Nikola  2069                              ½ – ½
5.5.3 Farkaš, Mišo 2117 – Janićijevski, Radovan 2097                          ½ – ½
5.5.4 Farkas, Mihael   0 –  Jovanovic, Dusko 2102                                  ½ – ½
5.5.5 Kračunov, Božidar 2003 –  Milunić, Radivoj  1732                       1 – 0
5.5.6 Galat, Dusko 0 – Miljevic, Nemanja 0                                             ½ – ½

 

Nakon ovih rezultata kola 5 table Banatske lige grupa jug za 2018. godinu u šahu ima sledeći izgled:

tabela-posle-5-kola-ban-lige-jug-2018.png

U ovom kolu vršački šahisti su gostovali u Banatskom Karlovcu a u ekipi su se našli po prvi put u ovoj sezoni kapiten ekipe mk Mitrovanov Đorđe i veteran mk Zoran Popov, i obojica su u potpunosti to opravdali svojim rezultatom odnosno pobedama.

Dok je mk Mitrovanov lako dobio zahvaljujući grubom previdu mk Ćuruvija Milana koji je prevideo celu figuru i brzo položio oružije, mk Popov je igrajući protiv mk Cicović Milete napravio malu pozicionu prednost i izmenio sve firure osim istobojnih lovaca a onda preciznom igrom realizovao malu prednost u završnici jer su njegovi pešaci bili postavljeni na povoljnoj boji polja a protivnik je imao dava uznapredovala pešaka koje je mk Popov uspeo da napadne i ukloni. Igrao je mk Popov kao u mladosti i doneo poen svojoj ekipi.

Očekivano je pobedio i fm Đonin Boško svog protivnika Radeta Ticu jer je brzo zahvatio inicijativu crnim figurama iz otvaranja, Tica se našao pred teškoćama i odlučio se da svoju damu preda u zamenu za topa i skakača protivnika. Đonin je nešto kasnije vratio taj materijal i ušao u završnicu sa po topom i skakačem sa svake strane ali je pri tome on imao pešaka više. Zatim je osvojio još dva pešaka i Tica se predao.

Igrač domaćih mk Ardeljan Jonel poznat po atraktivnim i izuzetno oštrim partijama ponudio je mk Petroviću potezom e4 da igra svoju omiljenu Sicilijansku odbranu što je mk Petrović, jedan od najuspešnijih članova vršačke ekipe, odmah prihvatio. Laza se opredelio za jednu slabiju varijantu a Jonel je napao i ponudio žrtvu skakača na polju d5. Petrović tu žrtvu nije prihvatio ali je uzeo pešaka i pokušao da se brani. Jonel je i dalje napadao a Petrović je prevideo mat u jednom potezu, mada je tada već stajao dosta slabije i  pitanje je može li se ta pozicija držati čak i da nije prevideo taj mat u potezu. Ipak, Petroviću treba odati priznanje na borbenosti, kvalitetu igre i korisnosti ekipi u odigranih pet kola jer treba imati u vidu da je postigao sjajan rezultat a sve partije je odigrao crnim figurama što nije ni malo lako.

mk Zorić Savo je igrajući protiv mk Nešić Vukadina stekao lepu i može se reći bolju poziciju stekao je prednost lovačkog para ali ga je predao u zamenu za jednog manje važnog pešaka na b2. Možda taj pešak nije bio od značaja za odbrambene resurse bele pozicije ali je osvajanje tog pešaka odvuklo Zorićevog topa sa sedmog i osmog reda i pružilo priliku Nešiću da napadne oslabljenog crnog kralja koga brani jedino crni lovac. On je to i uradio i pred materijalnim gubicima i brzim matom mk Zorić se predao. Šteta jer je njegova pozicija mnogo obećavala.

Konačno, najuspešniji takmičar u ekipi vščana – mladi mk MIlić Ilija je sada imao u rukama klonačan rezultat meča – situacija je bila takva da ako Ilija izgubi meč se završava nerešeno a ukoliko spase makar remi vrščani će dobiti meč.

Njegova protivnica g.đa Pavlović, majka Pavlović Nenada, majstorskog kandidata koji je svojevremeno i sam igrao za vršačku ekipu, pružila je dobru igru i u veoma komplikovanoj poziciji njen otpor je bio sjajan. Ilija je ostavio žrtvovani  kvalitet a g.đa Pavlović ga nije uzela skoro dvadeset poteza. na kraju kada ga je morala da konačno uzme, u naredna dva poteza njena pozicija se srušila i ona je predala.

Sve čestitke i pohvale Iliji koji je na najboljem putu da i ove godine bude najuspešniji u svojoj ekipi po osvojenim poenima a i u celoj ligi gde objektivno nema omladinca njegove šahovske snage. Ilija bi po kvalitetu prikazane igre mogao da bude u sastavu kao senior i imao bi pozitivan rezultat.

Tako su vrščani pobedili rezultatom 4:2, istovetnim kao i njihovi direktni konkurenti – ekipa Banatskog novog Sela koja je tim istim rezultatom pobedila ekipu PAŠK-a iz Pančeva.

Sa druge strane, Alibunar je pobedom nad Ritiševom pobegao sa dna koje je prepustio ekipi „PAŠK“ Pančevo a uz njih u brigama će zbog pretposlednjeg mesta na kom se nalaze biti i šahisti „Unirea“ Ritiševo.

Plandište je porazom u direktnom meču sa Kovačicom prepustilo treće mesto baš Kovačici a ekipa Plandišta je pala na četvrto mesto.

Liga se nastavlja na jesen kada se igra preostala četiri kola i play off a prvo sledeće kolo – šesto kolo igra se po rasporedu 09.09.2018. kada se sastaju:

6.1 ŠK Radnički Kovin –  ŠK Sloga Plandište
6.2 ŠK Bora Kostić Vrsac –  ŠK Kovačica
6.3 ŠK Bora Ivkov Banatsko Novo Selo – ŠK Banatski Karlovac
6.4 ŠK Alibunar  – ŠK PAŠK Pančevo
6.5 ŠK Bela Crkva –  ŠK Unirea Ritiševo

Pojedinačni uspeh šahista Vršca koji igraju za ŠK“Boru Kostića“ iz Vršca, ŠK“Unirea“ Ritiševo i ŠK „Sloga“ Plandište je sledeći:

Pojed rezultati posle 5 kola Ban liga jug 2018

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s