Finalni mečevi Jesenjeg kupa Vršca u šahu za 2018. godinu – fm Đonin Boško pobednik, mk Mitrovanov Đorđe drugi a mk Zorić Savo treći

U prvim partijama finalnih mečeva Jesenjeg kupa Vršca u šahu za 2018. godinu  koje su odigrane u ponedeljak 24.12.2018. viđena je oštra borba sa obostranim šansama gde su imali više sreće i povoljniji rezultat ishodovali fm Đonin Boško u partiji sa mk Mitrovanov Đorđem u meču za prvo mesto a isto tako i mk Zorić Savo protiv mk Simić Slobodana u meču za treće mesto. U obe partije viđena je oštra i beskompromisna borba i obe partije su odlučene a pobednici su vodili bele figure.

20181224_192458

  1. partija finalnog meča za prvo mesto:                                                                                       fm Đonin Boško – mk MItrovanov Đorđe = 1:0

U obostrano očekivanom otvaranju koje su ovi stari šahovski poznanici i veliki prijatelji i kumovi van šahovske table a ljuti protivnici za šahovskom tablom igrali više puta do sada, bolje se snašao mk Mitrovanov i stekao osetnu prednost na prelasku iz otvaranja u središnjicu. Tu prednost je na kraju mk Mitrovanov,  pored boljih nastavaka koje je imao i koji bi mu sigurno dali više, možda čak i doveli do njegove pobede, materijalizovao u jednog pešaka ali je tom prilikom promenio dame, zaostao u razvoju na kraljevom krilu a pešaci na daminom su mu bili udvojeni i osetljvi po c liniji na kojoj je beli fm Đonin imao aktivnog topa. Ubrzo je i vremenska oskudica mk Mitrovanova pomogla fm Đoninu da prvo vrati pešaka a zatim i stekne izglednijiu završnicu sa po topom, skakačem i po nekoliko pešaka. Kada je stekao prednost fm Đonin je nije ispuštao i sigurnom igrom upisao pobedu pred revanš partiju.  U toj partiji će mk Mitrovanovu koji će voditi bele figure biti potrebna pobeda da ostane u meču a fm Đoninu je dovoljan remi za konačnu pobedu u Jesenjem kupu, čime bi osvojio pobednički pehar i odbranio prvo mesto koje je osvojio na prvom Jesenjem kupu Vršca igranom prošle godine.

20181224_192427

    1. partija finalnog meča za prvo mesto:                                                                                       mk Zorić Savo – mk Simić Slobodan = 1:0

    U oštroj partiji gde je beli mk Zorić Savo igrao na napad pri istostranim rokadama, mk Simić Slobodan se uporno branio pokušavajućida spase partiju i eventualno čak preuzme inicijativu. mk Zorić je uključio u napad veliki broj svojih figura – praktično sve koje je imao osim crnopoljnog lovca – damu topove, belopoljnog lovca i oba skakača uz pokretanje pešačke mase na kraljevom krilu. Da bi pojačao napad pokrenuo je svog rokadnog g pešaka i otvorio g liniju a kralja „ratoborno“ postavio na polje f2 da oslobodi polje g1 za uvodjenje svojih topova. Pod pritiskom i uz ograničeno vreme za razmišljanje mk Slobodan Simić nije našao dovoljnu odbranu i mk Zorić je partiju završio pobedom i stekao prednost pred uzvratnu partiju. I mk Simiću je kao i mk MItrovanovu bila potrebna pobeda u drugoj preostaloj partiji  da bi ostao u meču i izborio doigravanje po ubrzanom tempu a mk Zoriću bio je dovoljan i remi za konačno osvajanje trećeg mesta.

Uzvratne partije odigrane su u četvrtak 27.12.2018. od 18h.

mk Simić Slobodan i mk Mitrovanov Đorđe koji su  imali imperativ pobede da bi ostali u mečevima vodili su bele figure što im je davalo šansu da se mečevi uvedu u sledeću fazu doigravanja partija po ubrzanom tempu.

2. partija finalnog meča za prvo mesto:                                                                                      mk MItrovanov Đorđe – fm Đonin Boško = 1:0

U očekivanom otvaranju Caro-Kann koje fm Đonin uglavnom igra kao crni na početni potez 1.e4 protivnika,  mk Mitrovanov je odabrao podvarijantu koju nisu igrali do sada ali nije postigao nikakvu prednost i ubrzo je kada se u to uverio sam predložio remi što je značilo da je fm Đonin Boško odbranio titulu prošlogodišnjeg pobednika i ujedno ostao jedini dosadašnji pobednik ovog takmičenja koje je igrano do sada samo dva puta.

Veliki su izgledi da pored redovnog prvenstva Vršca i šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac,  Jesenji kup Vršca postane tradicionalno takmičenje i da se redovno održava svake godine.

Đonin je osvojio pobednički pehar, zlatnu medalju i simboličnu novlanu nagradu dok je Mitrovanovu pripala srebrna medalja i odgovarajuća simbolična novčana nagrada.

2. partija finalnog meča za treće mesto:                                                                                         mk  Slobodan Simić  – mk Zorić  Savo = 0:1

mk Zorić Savo je prijatno iznenadio posmatrače svojom igrom bez respekta i pokušavajući da aktivno igra i sa dosta rizika bez obzira na to što pruža time šansu i svom protivniku a dovoljan mu je i remi za konačnu pobedu u meču za treće mesto. Nakon  uzbudljive partije mk Zorić je doveo u završnici belog mk Simića uiznudicu usled koje je izgubio veoma bitnog pešaka na a3 u završnici gde je svaka strana imala po skakača i po šest pešaka. Tako je mk Zorić ostao sa pešakom više i to slobodnim prohodnim pešakom na a liniji i lako realizovao svoju prednost . Time je osvojio treće mesto i bronzanu medalju na ovogodišnjem Jesenjem kupu Vršca. I on i četvrtoplasirani mk Simić osvojili su i odgovarajuću simboličnu novčanu nagradu.

Čestitamo svim igračima ovogodišnjeg Jesenjeg kupa Vršca na prikazanoj igri i borbenosti a pobednicima čestitamo na uspešnom plasmanu. Nagrade će biti dodeljene 04.01.2019. na godišnjoj skupštini kluba koja u prostorijama kluba počinje u 18h a biće svečana i jubilarna jer klub ove godine obeležava zaista vredan jubilej od 95 godina neprestanog postojanja i takmičenja (izuzetak su samo četiri godine tokom drugog svetskog rata).

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s