Završeno seniorsko prvenstvo Vršca i šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac za 2019. godinu – novi prvak je mk Rankov Petar

Posle uzbudljivih i zanimljivih borbi i zaista dugačkog i napornog turnira odlučen je konačan plasman prvenstva Vršca i šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac koji je prikazan u tabeli:

Konacna tabela prv VS i SK B Kostic za 2019

Pobednik je sasvim zasluženo posle izvanredno odigranog drugog kruga turnira u kom je napravio fantastičnih 8 poena (sedam pobeda i dva remija) iz 9 partija mk Rankov Petar. U prvom krugu turnira on je postigao 50% poena što nije ukazivalo da je naputu ka svojoj prvoj pobedi na prvenstivima Vršca ali je izvanrednim rezultatom u drugom krugu postigao pobedu na ovom turniru. Petar je  vršački šahista, pouzdani član „Unirea“ Ritiševo  i nastupa na prvenstvima grada i kluba „Bora Kostić“ Vršac već godinama uvek se plasirajući u gornjoj polovini tabele,  ali su do sada njegovi najbolji rezultati bili 3. mesto (1996. i 2018.)  a sada je odličnom igrom sasvim zasluženo postao prvak i osvojio pehar i zlatnu medalju na čemu mu iskreno čestitamo.

DSCN4944
mk Rankov Petar – odlična igra i prvo mesto – pobednički pehar i zlatna medalja

Drugo mesto pripalo je mk Petrović Lazaru koji je posle izuzetno slabog starta kada je iz prvih šest kola zabeležio čak pet poraza a samo jednu pobedu, slično kao i mk Rankov u drugom krugu napravio fantastičan rezultat od 7 poena (šest pobeda i dva remija uz jedan poraz)  i tako se u poslednjih nekoliko kola probio do druge pozicije i srebrne medalje. U poslednjem kolu turnira, iako rezultatski ništa nije moglo da se promeni na tabeli i pobednik je već bio odlučen, igrao se direktan susret mk Rankov Petra i mk Petrović Lazara koji je završen posle velike borbe remijem na čemu im čestitamo jer su pokazali da im je bitan šah i sportsko nadmetanje a ne samo rezultat.

20171110_202802
mk Petrović Lazar – najborbeniji učesnik sa ubedljivo najmanjim brojem remija – drugo mesto, srebrna medalja

Na trećem mestu se na kraju takmičenja našao mk Čedomir Uzelac i tako osvojio bronzanu medalju.  On je za razliku od prethodna dva takmičara imao mnogo bolji prvi krug od drugog – u prvom krugu je sa osvojenih 6,5 poena iz 9 partija suvereno vodio turnir a u drugom posustao naročito na samom kraju turnira kada je u poslednja četiri kola pretrpeo jedina tri poraza na turniru.  Čini se da ima za čim da žali ali svakako i zbog čega da se raduje i ponosi – njemu je ovo prvi put da se plasirao u prva tri takmičara na prvenstvima grada i kluba „Bora Kostić“ Vršac.   mk Uzelac Čedomir je  posle mk Mitrovanov Đorđa jedan od retkih predsednika šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac koji je uspeo da se plasira u prva tri takmičara na prvenstvima – pre njega to su uspeli samo fm Milorad Kapelan, mk Ratko Grozdanić i mk Mitrovanov Đorđe.

20180131_211205
mk Uzelac Čedomir, predsednik šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac – treće mesto i bronzana medalja

Sa istim brojem poena kao i mk Uzelac ali nešto slabijm dodatnim kriterijumima se na četvrtom mestu našao pouzdani prvotimac Vršca mk Zorić Savo a na petom mestu je mk Mitrovanov Đorđe. U poslednjem kolu je mk Mitrovanov mogao pobedom da osvoji treće mesto i bronzanu medalju ako bi pobedio mk Vojna Pau, dugo je pokušavao da to postigne ali je ata partija na kraju ipak završena remijem i to je mk MItrovanovu bilo dovoljno samo za peto mesto. I mk Mitrovanov je odigrao uspešnije prvi krug turnira od drugog, postigavši  u prvom krugu dve pobede bez poraza iz devet partija a u drugom takođe dve pobede ali i tri poraza čime je pokvario svoj plasman.

mk Zorić Savo i mk Mitrovanov Đorđe su osvojili odgovarajuće novčane nagrade i time se zaokružuje broj od pet nagrađenih takmičara.

Nagrade su izmakle šestoplasiranom i najprijatnijem iznenađenju  Zorić Stevi koji je igrao jako dobro i na ovom turniru nastupio bez kategorije a osvojio je III kategoriju na ovom turniru mada je po  postignutom rezultatu  ispunio normu za I kategoriju a nedostaje mu svega 0,196 za ispunjenje norme majstorskog kandidata. Međutim pravilnik o kategorijama šahista ŠSV ne dozvoljava da se na istom tuniru osvoji više od dve kategorije pa je na ovom turniru on osvojio IV i III kategoriju. Zorić Steva je pristupio šahovskom klubu „Bora Kostić“ Vršac i nastupiće ove godine kao član ekipe u ligi što će predstavljati značajno pojačanje i oslonac ekipe.

Nisu ovoga puta prošli u skladu sa očekivanjima i svojim šahovskim znanjem mk Đorđev Bojan, mk Jovanović  Slavko, fm Ivković Staka i mk Vojna Pau ali da bi neko bio pobednik neko mora i slabije da prođe na turniru, tako je to u sportu pa i u šahu. U svakom slučaju i njima čestitamo na prikazanoj igri i borbenosti i želimo im više uspeha na budućim turnirima i takmičenjima.

Pobednilčki pehar, medalje i novčane nagrade dodeljuju se u nedelju 07.04.2019. u 18h u prostorijama šahovskog kluba „Bora  Kostić“ Vršac.

Pozivamo šahiste i ljubitelje šaha da svojim prisustvom uveličaju dodelu nagrada pobednicima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s