Aleksandar Tometić Šaca, mk

Cl karta I Tometic Cl karta II Tometic
Rođen 1935.
Majstorski je kandidat više od 40 godina.
U penziji je. Radio je kao službenik u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Vršcu. Živi u Vršcu.
Ne bavi se aktivno šahom više od deset godina i nije član nijednog kluba.

Jedan je od glavnih oslonaca i članova ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja se iz II Vojvođanske lige vinula preko I Vojvođanske lige do izuzetno jake II savezne lige grupa istok i tamo opstala dve godine u periodu 1979. – 1981.

Gruber sa ekipom

Na slici stoje Boško Đonin (tada omladinac u sastavu), Dragoljub Grubišić, Zoran Popov, Zoran Verovski (takođe omladinac u sastavu). U donjem redu (čučanj) su sa leva na desno Olgica Grek i Jadranka Grek (bile su po svojim rezultatima među najsupešnijim ženskim tablama lige) i Tometić Aleksandar.  Slika je napravljena 1979. u vreme pobede šah kluba „Bora Kostić Vršac“ na kvalifikacijama za  II saveznu ligu Jugoslavije grupa istok koja je održana u Aranđelovcu.

Njegovo ime je neraskidivo vezano za organizaciju i postojanje velemajstorskog turnira Memorijala Bore Kostića na kom je imao važnu ulogu u organizaciji i nekoliko puta je bio direktor ovog prestižnog turnira. Ta funkcija ga, međutim, kao izuzetnog šahovskog zaljubljenika nije sprečavala da vrši i tehničke poslove pa ostaje upamćena izrada demonstracionih tabli u njegovoj kući u Vršcu (danas je taj prostor obdanište na kraju ulice Nikola Tesla u Vršcu) a neke od tih demonstracionih tabli koje su bile zaista veoma kvalitetne i izrađene sa ljubavlju, do danas su sačuvane, preko 30 godina i nalaze se u šahovskom klubu „Bora Kostić Vršac“.
Može se reći da je najveći deo svog šahovskog bavljenja proveo u šah klubu „Bora Kostić Vršac“. Tu je vršio razne visoke funkcije u upravljanju klubom i ostavio neizbrisiv trag. Kasnije je igrao određeni broj godina i za šah klub „Pavliš“.
IV kategoriju je osvojio 1966. godine a treću 1969. Majstorski kandidat je postao oko 1975. godine tako da se sa sigurnošću može reći da je jak majstorski kandidat više od 40 godina.
Igrao je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ neprekidno u periodu od 1966. do 1988. , punih 22 godine, a poslednjih desetak godina (do 1998.) bio je registrovan za šah klub „Bora Kostić Vršac“ ali nije igrao iz zdravstvenih i ličnih razloga .
Igrajući za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ imao je niz zapaženih pojedinačnih rezultata ali je svakako još dragoceniji bio njegov doprinos atmosferi u ekipi, jer je svojim bogatim i veselim duhom znao da nas nasmeje i kada ekipi ne ide najbolje, a kažu da smeh leči.
Nesebično je svojim privatnim vozilom vozio ekipu na mečeve pa se sa tih putovanja pamte brojne šale i anegdote, u njegovom vozilu i prisustvu uvek je bilo veselo i vedro.
Odlikuju ga lepršavi napadački stil i taktički udari i lepe kombinacije sa žrtvama gde je to potrebno da bi se sprovela realizacija i kada se ukaže takva mogućnost.
I danas je tiho i nenametljivo prisutan na šahovskim svečanostima i okupljanjima u Vršcu. Želimo mu dobro zdravlje i dug život, i hvala mu za sve što je učinio u interesu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ i šah u našem gradu.

Aleksandar Tometic

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s