Basaraba Nikola, mk

Na potezu vicešampion - Nikola Basaraba

Rođen je 1989.

Titulu majstorskog kandidata osvojio je 2003. godine.

Po struci je ekonomista a živi i radi u Vršcu.

Biografija:

Počeo je da igra šah u šahovskoj školi fm Milorada Kapelana. Kao kadet i omladinac  postizao je zapažene rezultate u svojim kategorijama  i još tada je pokazivao svoj raskošan talenat.

Prvi put je igrao za ekipu šahovskog kluba Bora Kostić iz Vršca u ligi 2003. godine a zatim je nastupio 2006. godine na finalnom delu takmičenja za šahovski kup Vojvodine. Zatim je igrao za klubove iz okruženja – Grebenac, Guduricu, Izbište,  Plandište i druge a vratio se u šah klub „Bora Kostić“ Vršac i zaigrao za ekipu 2015.godine kao standardni prvotimac.

Na prvenstvima grada Vršca i  šah kluba Bora Kostić postizao je sledeće rezultate :

7. mesto  2003.,

7. mesto na polufinalnom turniru i 8. mesto na finalnom turniru 2004.,

4. mesto na polufinalnom turniru i 8. mesto na finalnom turniru 2005.,

11. mesto 2006.,

5. mesto 2007.,

3. mesto na polufinalnom turniru a na finalnom je odustao nakon odigranih šest kola i 50% osvojenih poena 2008.,

2009. je isključen sa turnira od strane sudije B. Miloševa zbog izostajanja sa nekoliko partija,

u periodu 2011., 2013. i 2014. nije igrao prvenstva kluba. Tada su mu ostali takmičari zamerali da remeti normalan tok turnira svojim odustajanjima i on je tu kritiku sportski prihvatio i promenio se.

2015. postao je prvak Vršca i šah kluba Bora Kostić   a 2016. je zauzeo drugo mesto, tako da je zadnjih godna u samom vrhu šaha u Vršcu i našem klubu.

Sazreo je kao igrač i kao osoba tako da njegove partije pružaju kvalitet a kao igrač pokazuje rezultatsku stabilnost.

Njegov je stil igre dinamičan, zanimljiv, stalno traži mogućnost za zaoštravanje i igru na pobedu, ne ustežući se od pozicionih žrtava, oštrih napada i taktičkih pozicija sa puno kombinacija. Njegov veliki šahovski talenat je neosporan a kvalitet igre u stalnom razvoju.

Njegov doprinos takmičarskoj ekipi i sportskom kolektivu šah kluba Bora Kostić je na žalost ostvaren u relativno kratkom periodu od svega nekoliko sezona ali je imao značaj za rezultate ekipe.