Dušan K. Petrović – Šane, mk

Dusan K Petrovic Sane
Rođen 1958.
Titulu majstorskog kandidata osvojio 1978.
Po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Živi u Plandištu.
Član je ekipe kluba „Sloga“ Plandište.
Biografija:
Rodom je iz Plandišta. U sezonama 1977. i 1978.(prva polusezona) bio je omladinska tabla šah kluba „Bora Kostić Vršac“, a zatim pošto je prestareo za omladinsku tablu postao je senior istog kluba. Igrao je za „Boru Kostića Vršac“ do 1990. kada se vratio u šahovski klub „Sloga“ Plandište gde je preuzeo obaveze organizovanja kluba, igračke obaveze kao i obaveze kapitena kluba.  I danas igra za taj klub i jedan je od najuspešnijih igrača ekipe.
Studirao je u Subotici i postigao lep i značajan rezultat – postao je prvak Subotice igrajući na prvenstvu poznatog i najjačeg kluba Subotice „Spartak“ Subotica ispred poznatih majstora kao Segi, Sineš i drugi. Tada još nije bio standardni seniorski prvotimac „Bore Kostića“ a pobedio je na prvenstvu poznatijeg kluba sa velikim brojem jakih igrača.
Igrao je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ kao omladinac u periodu od 1977. do 1978. (prva polusezona) kada je prešao starosnu granicu za omladinca i postao senior.  Od 1979. je u seniorskom sastavu sve do 1990.godine kada prelazi u šah klub „Sloga“ Plandište. Ukupno je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ igrao 13 godina.
Jedan je od glavnih oslonaca i članova ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja se iz II Vojvođanske lige vinula preko I Vojvođanske lige i kvalifikacionog ekipnog četvoromeča u Vrnjačkoj Banji do izuzetno jake II savezne lige grupa istok i tamo opstala dve godine u periodu 1977. – 1981.
Imao je zapaženih pojedinačnih rezultata.
Odlikuje ga pozicioni stil i razumevanje i snalaženje u blokiranim i strateški složenim pozicijama, ali isto tako u njegovim partijama se pojavljuju taktički udari i lepe kombinacije sa žrtvama gde je to potrebno da bi se sprovela realizacija, ukupno posmatrano on je kompletan igrač sa poznavanjem svih faza partije – otvaranja, središnjice i završnice.
Rezultati:

U seniorskoj konkurenciji:

• Bio je dva puta radnički prvak Vršca 1985. i 1987.  Bio je radnički prvak Vojvodine 1985.

• Deli četvrto mesto po broju osvojenih titula prvaka Vršca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“ iza rekordera fm Boška Đonina (13 titula) , zatim fm Milorada Kapelana (6 titula) i fm Slobodana Munižabe (3 titule) . Na tom četvrtom mestu koje deli nalaze se mk Petrović Dušan (2 titule, 1983. i 1989.), mk Zoran Verovski (2 titule) i Nikolin Zlatko (2 titule).
• Na prvenstvu Vršca imao je zapažen rezultat i 1999. godine kada je zauzeo drugo mesto.
• Bio je seniorski prvak Subotice (studirao je Ekonomski fakultet u Subotici i igrao na prvenstcu grada i pobedio ispred tada poznatih majstora).
• Dva puta je igrao kvalifikacije za Memorijal Bore Kostića ali mu je plasman na ovaj jak velemajstorski turnir izmicao za malo – oba puta je bio plasiran jedno ili dva mesta iza igrača koji su se kvalifikovali. To su kvalifikacije za IX Memorijal (1981. kada su se kvalifikovali fm Kapelan i mk Simić S.) i za XIII Memorijal Bore Kostića (1989. tada se kvalifikovao mk Đonin, on je otkazao zbog obaveza na studijama i neslaganja sa zabranom mk Božić Stevi da igra na kvalifikacijama pa je na kraju igrao fm Kapelan koji je sebe uvrstio mimo kvalifikacija među učesnike Memorijala, kao direktor turnira).
• Više puta je imao izuzetno uspešne rezultate u ligama igrajući za šah klub „Bora kostić Vršac“ na svojoj ploči.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s