Milorad Kapelan, fm

Mica Kapelan 1

Opšti podaci:
Rođen 1944.
Titulu majstora fide osvojio 1975.
Nastavnik matematike i nekadašnji direktor osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vršcu. U penziji je. Živi u Vršcu.
Član je ekipe kluba „Unirea“ Ritiševo.

Biografija:
Rodom je iz Vlajkovca. U mladosti se vrlo uspešno bavio fudbalom. Nakon teškog preloma noge napustio je fudbal i posvetio se šahu kao igrač šahovski radnik i pedagog, i profesiji. Završio je višu pedagošku školu u Zrenjaninu za nastavnika matematike.
Šahovsko bavljenje počinje u šah klubu „Uljma“ a zatim prelazi kao nastavnik matematike u Pavliš. Ovde otpočinje svoj šahovski pedagoški rad i formira grupu devojčica koje su kasnije postale poznate kao „Zlatne devojčice iz Pavliša“. U ovoj grupi su (nabrojaćemo samo neke) Dušica Čejić, Staka Ivković, Vera Stefanov, Olgica i Jadranka Grek, Radica Ivković, Ljilja Božić, Seja Bućkoš i druge.
1975. postiže svoj najbolji plasman na Memorijalima Bore Kostića (igrao ih je ukupno 9 od održanih 17) i osvaja titulu majstora.
Preseljava se u Vršac gde ubrzo postaje direktor škole Vuk Karadžić. Pokreće okupljanje najboljih šahista Vršca i okoline u klubu „Borsa Kostić“ a počinje i pedagoški rad sa mladima. Iz te grupe su nastali Zoran Verovski, Boško Đonin, Stefanović Mirko, Veber Manfred, Jović Branislav. U tom periodu pojavljuju se i mnogi drugi mladi šahisti koji nisu iz ove sekcije i radili su sami – Saša Grujić, Bakić Borislav, Santrač Aleksandar, Zorić Sava i drugi.
Igrao je za Vršac i bio jedan od nosioca rada u šah klubu „Bora Kostić“ u periodu od 1976. do 1992. Od 1993. prestaje da igra za Vršac do 2000. kada se ponovo priključuje ekipi u drugom delu sezone. Igra za ekipu do 2005. a onda dolazi do njegovog neslaganja  sa kapitenom ekipe velmajstorom Ilinčić Zlatkom i obojica napuštaju ekipu neposredno pred njen prvi nastup u istoriji kluba u najvišem rangu u državi. Kapelan od tada više nije nastupao za ekipu „Bore Kostića“ do danas.
Ukupno je nastupao za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ 22 godine.
U ovom periodu radio je sa velikim brojem vrlo uspešnih mladih šahista, pre svih Bobanom Bogosavljevićem, Slobodanom Munižabom, Snežom i Perom Stajićem, NIkolom Basarabom, Ivanom Ćosić, Betom Foljan, Bojanom Đorđevim, Jelenom i Marijom Stojanović, Ivom Uzelac i mnogim drugima. Svi su postizali izuzetne uspehe na kadetskim prvenstvima i drugim takmičenjima i stizali do titule majstorskog kandidata. Na žalost, veliki broj njih danas ne igra šah a vrlo je malo onih koji su igrali za „Boru Kostića“ kada je Kapelan napustio ekipu.
U skorije vreme neki od tih igrača kao Pera Stajić i Nikola Basaraba igraju za šah klub „Bora Kostić“ i postižu sjajne rezultate.
I danas radi sa mladim šahistima od kojih neki igraju i za „Boru Kostić iz Vršca, kao na primer mk Marija Stanimirović.
Učestvovao je u organizaciji velikog broja Memorijala Bore Kostića do 2008. godine  i nekoliko puta bio direktor ovog prestižnog velemajstorskog turnira, učestvovao je i u organizaciji poslednjeg od četiri „Vršac Open“ turnira 2006.,  i velikog broja manifestacija i šahovskih takmičenja mladih.

Jedan je od pokretača akcije da se velemajstoru Bori Kostiću podigne spomenik u pešačkoj zoni u centru Vršca. I danas je aktivan u obeležavanju jubileja vezanih za velemajstora Boru Kostića.
Učestvovao je u akciji „Šah u škole“ i šah je uveden kao predmet u osnovnoj školi „Vuk Karadžić „u Vršcu gde je on bio direktor škole.
Tehnički je organizator prvog šampionata Srbije u šahu održanog u Vršcu 2007.godine.
Odlikuje ga pozicioni stil i razumevanje i snalaženje u blokiraniim i strateški složenim pozicijama. Njegov doprinos radu i postojanju kluba bio je dragocen kako u takmičarskoj ekipi gde je od 1976. do 1993. godine (17 godina) bio kapiten i čelna ploča, tako i u organizacionom smislu gde je jedno vreme obavljao i funkciju predsednika kluba , ulažući napore da klub što bolje funkcioniše.
Rezultati:

U seniorskoj konkurenciji:

• Na drugom je mestu po broju osvojenih titula prvaka Vršca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“ iza rekordera fm Đonin Boška (15 titula). Kapelan je do danas je osvojio 6 titula. Sam je bio prvi (1969, 1977, 1978, 1988, 1993) i delio je prvo mesto još tri puta (1972. sa Bućan Dušanom i Nalović Zoranom gde je Bućan imao najbolje dodatne kriterijume i bio prvak za tu godinu, 1986 sa Popov Zoranom od koga je imao bolje dodatne kriterijume što je Kapelanova šesta titula, i 1987. sa Nikolin Zlatkom i Galonja Bojanom koji su imali bolje dodatne kriterijume od njega i za tu godinu titulu je osvojio Nikolin Zlatko).
Treći je po broju osvojenih titula fide majstor Munižaba Slobodan sa tri titule (dve sam i jedna deoba sa boljim dodatnim kriterijumom od Đonina). Zatim slede sa po dve titule majstorski kandidati Verovski Zoran, Petrović Dušan i Nikolin Zlatko.
• Najveći uspeh u pojedinačnoj konkurenciji mu je VI Memorijal Bore Kostića (1975.) kada je postao FIDE majstor i plasirao se ispred dva velemajstora i tri intermajstora deleći mesto sa jednim velemajstorom i jednim intermajstorom.
• Na „B“ turniru Memorijala Bore Kostića 1973. godine zauzeo je III mesto
• Više puta je imao uspešne rezultate u ligama igrajući za šah klub „Bora kostić Vršac“ na svojoj ploči. Uspešno je držao rezultate oko 50% sa jakim protivnicima na prvoj tabli.

• Na mnogim pojedinačnim turnirima postizao je zapažene rezultate.

Novi knezevac 1973_sh 16 06 2015
Gornji red sa leva na desno: Staka Cvetković (Ivković), Jadranka Grek (Čičovački), Milorad Kapelan,  Dušica Čejić (Ivanišević), Božana Bućkoš, donji red sa leva na desno Zorica Nikolin (nije pripadala „Zlatnim devojčicama iz Pavliša“ i Kapelan nije radio sa njom već otac Dušan Nikolin), Dobrinka Cvetković (Bućkoš), Vera Stefanov. Na slici nisu Olgica Grek,  Radica Ivković i druge devojke, takođe sjajnie šahistkinje sa kojima je Kapelan tada radio na njihovom šahovskom usavršavanju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s