Ratko Grozdanić, mk

Ratko GrozdanicCl karta Grozdanic
Rođen 1941.
Majstorski je kandidat više od 40 godina.
Po obrazovanju je inženjer elektrotehnike. Živi u Mozambiku više od 25 godina.
Nije aktivan šahista i nije član nijednog kluba u našoj zemlji.

Jedan je od glavnih oslonaca i članova ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja se iz II Vojvođanske lige vinula preko I Vojvođanske lige do izuzetno jake II savezne lige grupa istok i tamo opstala dve godine u periodu 1977. – 1981.
1979. je učestvovao na jakom četvorokružnom kvalifikacionom turniru (mk Grubišić, mk Janićijevski, mk Popov, mk Grozdanić) za VIII Memorijal Bore Kostića, ali se nije plasirao na neko od prva dva mesta i tako nije nastupao na ovom Memorijalu Bore Kostića.
Ipak, upisano je da je učestvovao na I Memorijalu Bore Kostića održanom 1964. godine i bio je među bolje plasiranim domaćim učesnicima.
Iako je jedno vreme igrao i za šah klub „Uljma“, najviše je igrao za šah klub „Bora Kostić Vršac“. Nemamo arhiviranih podataka o njegovom prvom registrovanju za naš klub pre njegovog igranja za šah klub „Uljma“, ali vraća se u šah klub „Bora KOstić Vršac“ i igra vrlo uspešno u periodu od 1975. do 1983. , ukupno 8 godina, kada je zbog poslovnih obaveza napustio zemlju i otišao da radi i živi u Mozambiku.
Igrajući za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ imao je niz zapaženih ekipnih i pojedinačnih rezultata a naročito je uspešan bio belim figurama kojima je bio izuzetno efikasan protiv slabijih igrača a od jačih jako teško gubio.
Odlikuje ga pozicioni stil i duboko razumevanje i snalaženje u blokiranim i strateški složenim pozicijama, ali isto tako u njegovim partijama se pojavljuju taktički udari i lepe kombinacije sa žrtvama gde je to potrebno da bi se sprovela realizacija, ukupno posmatrano on je kompletan igrač sa poznavanjem svih faza partije – otvaranja, središnjice i završnice.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s