Santrač Aleksandar, I kat.

Rođen je 1963.

Diplomirani je mašinski inženjer, živi i radi u Vršcu.

Jedan je od najtalentovanijih šahista Vršca i velika je šteta što je zbog obaveza na poslu i privatnih obaveza relativno rano napustio takmičarski šah. Ipak, ljubav prema ovoj igri ostala je duboko u srcu i danas je čest gost na raznim  šahovskim turnirima i takmičenjima koja se dešavaju u Vršcu.

Prijateljstva koja je stvorio tokom svog kratkog ali vrlo plodnog šahovskog bavljenja su nešto što ima nemerljivu vrednost.

Poseban je po tome što nije imao šahovskog učitelja ni trenera i u šahu je sve postigao zahvaljujući svom talentu i radu i ljubavi prema toj igri.

Saša je bio izuzetno talentovan i  uspešan i u sportovima sa loptom kao što je košarka, rukomet  i fudbal.  Ovo se prenelo i na njegovog sina Igora koji je izuzetan sportista i završava fakultet fizičke kulture (DIF). Njegova ljubav prema matematici i inženjerskom bavljenju prenela se na ćerku Ivanu.

U šahovskom svetu šah kluba „Bora Kostić Vršac“  pojavio se 1978. godine kada je na omladinskom prvenstvu grada zauzeo sjajno treće mesto ispred gotovo svih  učenika šahovske škole fm Milorada Kapelana.  Taj rezultat mu je otvorio vrata omladinske ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ u kojoj je ostvarivao zavidne rezultate i sa kojom je učestvovao na mnogim pojedinačnim i ekipnim turnirima.

Bio je član ekipe i omladinska tabla u vreme kada je ekipa šah kluba „Bora Kostić Vršac“  igrala u II saveznoj ligi Jugoslavije grupa istok (1979. – 1982.).

Bio je više puta član omladinskih ekipa šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koje su nastupale na majskim šahovskim festivalima u Puli u periodu (1979 – .1983.). Uvek je postizao sjajne rezultate na svojoj ploči.

Na omladinskim prvenstvima Vršca zauzeo je III mesto 1978.,    III mesto 1979.

1980.  i 1981.  igrao je na jakim međunarodnim omladinskim turnirima  u Vršcu, i ostvario zavidan rezultat.

Da su okolnosti na profesionalnom i privatnom planu dozvoljavale da nastavi da se bavi aktivno takmičarskim šahom sigurno je da bi se ovaj talentovani šahista našao među igračima sa međunarodnim šahovkim zvanjima. Međutim, od 1983.  Saša se posvećuje studijama i kasnije profesiji pa ga na žalost više nema u takmičarskom šahu.

I danas kada uđe u klub mnogi mu se obraduju kao šahovskom prijatelju i dobroj osobi, a isto tako mnogi ga i danas veoma respektuju kao šahovskog protivnika za tablom.

Želimo mu puno uspeha i radosti na profesionalnom i privatnom planu i što više slobodnog vremena za šah.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s