Verovski Zoran, mk

 

Zoran Verovski 01

Rođen je 1963.

Diplomirani je inženjer elektrotehnike. Živi i radi u Vršcu.

Šahom se počeo baviti i usavršavao se u šahovskoj školi fm Milorada Kapelana.

Jedan je od najvećih šahovskih talenata Vršca. U kratkom periodu od svega šest  godina od početnika kome se dopao svet šaha stigao je do izuzetno jakog majstorskog kandidata i dvostrukog prvaka Vršca u seniorskoj konkurenciji (1980. i 1982.)  i omladinskog prvaka 1979. godine.

Titulu majstorskog kandidata je osvojio 1980. godine , pre 35 godina.

Bio je izuzetno uspešan omladinac i jedan od oslonaca ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja se 1979. godine plasirala iz I Vojvođanske lige kao drugoplasirana ekipa (iza šah kluba „Ivan Kurjački“ iz  Pančeva)  na kvalifikacije za II saveznu ligu Jugoslavije koje su odigrane u Vrnjačkoj Banji održanim aprila 1979., gde su šahisti „Bore Kostića“ iz Vršca nadmoćno pobedili i plasirali se u viši rang.

Zoran je isto tako uspešno nastupao za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ i u II saveznoj ligi Jugoslavije grupa istok gde su šahisti „Bore Kostića Vršac“ igrali 1979., 1980 i 1981.  a omladinske table Vršca koje su igrali mk Verovski i mk Đonin ( koji su u periodu 1978. – 1983. bili veliki šahovski rivali, a isto tako su ostali do danas veliki prijatelji)  bile su predmet interesovanja ekipe „Goša“ iz Smederevske Palanke koja je ih je zapazila zbog kvalitetnih prikazanih igara i htela da angažuje talentovane omladince Vršca za svoju prvoligašku ekipu.

Zoran je učestvovao kao omladinski reprezentativac Vojvodine na meču sa omladinskom selekcijom Srbije.

Nakon 1983. godine Zoran se posvetio studijama na elektrotehničkom fakultetu gde je bio takođe veoma uspešan i čak ostao kao asistent na fakultetu neko vreme. Šah je igrao koliko mu je vreme dozvoljavalo, na žalost veoma malo.

Po završetku studija kada se vratio u svoj Vršac i zaposlio u Hemofarm koncernu, obavljao je razne poslove visoko stručnih inženjera a danas je jedan od najodgovornijih rukovodilaca ove firme. Kada je god bio u mogućnosti on je igrao na ekipnim takmičenjima za svoj klub „Bora Kostić Vršac“ čiji je član neprekidno do danas.  Njegov zadnji nastup u ekipi šah kluba „Bora Kostić Vršac“ bio je na I Vojvođanskoj ligi 1996. godine.

Takođe, u granicama koje mu je slobodno vreme dozvoljavalo, pratio je i sve turnire i manifestacije koje su se dešavale u Vršcu a posebno Memorijal Bore Kostića.

Zoran je izgradio pozicioni stil sa dubokim shvatanjem strategije i razumevanjem pozicija koje je igrao. Formirao je repertoar otvaranja koji je negovao i izuzetno poznavao kako u delu teorijskih priprema tako i u pogledu plana u središnjici i završnica koje iz tih pozicija nastaju. On je kompletan igrač koji izuzetno poznaje sve faze šahovske partije.

Želimo Zoranu Verovskom puno uspeha na profesionalnom i privatnom planu i dobro zdravlje, a što više šaha kada mu to slobodno vreme dozvoli.

I danas Zoran Verovski ima veliki broj prijatelja među šahistima Vršca, a kao igrača respektuju ga i sećaju se njegovih izuzetnih rezultata i partija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s