Đorđe Mitrovanov, mk

DSCN4164
Opšti podaci:
Rođen 1964.
Titulu majstorskog kandidata osvojio je 1990. kada je postao i prvak šah kluba „Bora Kostić Vršac“ i grada Vršca.
Po struci je saobraćajni tehničar. Živi i radi u Vršcu.
Član je ekipe i uprave kluba, vrši funkciju kapitena i igra za šah klub „Bora Kostić Vršac“.
Biografija:
Počeo da igra šah samostalno i bez nečije instruktorske i trenerske pomoći, a zatim u šah klubu Bora Kostić Vršac, gde se učlanio davne 1979. godine. Prvi takmičarski turnir u klubu odigrao je tek 1980. Bio je član šah kluba „Bora Kostić Vršac“ od 1979. do 1985.
Od 1985. do 1990. igra za šah klub Uljma zatim prelazi u šah klub Železničar koji je osnovao mk Svetislav Karasi, gde igra u periodu od 1990 do 1995. Tada šah klub „Željezničar“ prestaje sa radom usled sve težeg pribavljanja sredstava, pa se 1995. mk Mitrovanov vraća u svoj prvi klub „Bora Kostić Vršac“ . Od tada  igra za prvu ekipu šah kluba „Bora Kostić“ sa prekidom u trajanju od dve godine kada je igrao za šah klub „Pavliš“ koji je na kratko ponovo uspela da pokrene Staka Ivković. Još dve godine je igrao za ekipu „Čokot“ iz Gudurice, ali je sve ovo vreme iako član drugih klubova u smislu takmičara, učestvovao u organizaciji i upravi šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koji je tada imao u svojoj takmičarskoj ekipi pet velemajstora pa nije bilo potrebe ni mesta za sve domaće takmičare. Praktično je do danas član kluba „Bora Kostić Vršac“ oko 22 godine a od toga je punih 11 godina bio u sastavu prve takmičarske ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“.
Vršio je sve najodgovornije funkcije uprave šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac: bio je predsednik kluba ( i to zapamćen kao jedan od najboljih i najuspešnijih po aktivnostima, broju značaju i kvalitetu organizovanih takmičenja i postizanim rezultatima kluba u tom periodu), niz godina je bio sekretar kluba a poslednjih nekoliko godina vrši funkciju kapitena kluba. Danas je i član upravnog odbora šah kluba „Bora Kostić Vršac“.
Kao tehničko lice ispred šah kluba „Bora Kostić Vršac“ učestvovao je u organizaciji četiri od pet „Vršac Open“ turnira (1998, 2000, 2001, 2002), velikog broja liga i kup takmičenja ŠSV koja su organizovana u Vršcu a uz velemajstora Bobana Bogosavljevića i Boška Đonina i u organizaciji Memorijala Bore Kostića 2010.
Odlikuje ga uravnotežena mešavina pozicionog i taktičkog šahovskog stila. Njegov doprinos radu i postojanju kluba je dragocen kako u takmičarskoj ekipi gde je uvek bio pouzdan igrač kao i danas, tako i u organizacionom smislu gde je obavljao sve najodgovornije funkcije a danas je kapiten takmičarskih ekipa kluba.
Pamte se i njegove produkcije u igranju šaha „na slepo“ gde je bio vrlo uspešan – kao majstorski kandidat u meču na dve table pobedio je Ikat. Uzelac Jovana i Ikat. Gračanac Aleksandra i rezultatom 1,5:0,5 (igralo se devedesetih godina u restoranu „Aero“ kod aerodroma u Vršcu), a nešto kasnije i u meču na tri table pobedio je IIkat. Velju Zlatičanina, IIIkat. Draga Mihića i IIIkat. Milutina Luleta Savića, poznatog pesnika sa ovih prostora, u meču „na slepo“ koji je odigran u šahovskom klubu „Bora Kostić Vršac“ i završen rezultatom 2,5:0,5 u korist mk Mitrovanov Đorđa.
Rezultati:
Obzirom da je relativno kasno počeo da igra takmičarski šah, nema značajnijih omladinskih rezultata.

U seniorskoj konkurenciji njegovi bolji šahovski rezultati su:

• Osvojio je titulu prvaka Vršca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“ 1990.godine (ispred fm Kapelana, mkPopov Z. i drugih tada poznatih i jakih šahista Vršca).
• Na prvenstvima kluba „Bora Kostić Vršac“ od 1995. do danas jedan je od najredovnijih učesnika i ima više izuzetnih rezultata, kao na primer : 1997. treći, 1998. treći, 2000. drugi, 2002. pobednik polufinalnog prvenstva i drugi na finalu, 2005. drugi na polufinalnom prvenstvu i četvrti na finalu, 2006. drugi, 2008. četvrti, 2011. treći, 2013. treći, 2016. treći, 2018. drugi.
• Osvojio titulu radničkog prvaka Vršca dva puta – 2000. i 2005.godine. Podelio je prvo mesto i na radničkom prvenstvu Vršca 2002. godine sa mk Basaraba Nikolom koji je imao bolje dodatne kriterijume.
• Lep uspeh u pojedinačnoj konkurenciji mu je svakako OPEN Vršac 2002. kada je podelio 8-9. mesto u veoma jakoj konkurenciji gde je igralo nekoliko velemajstora (neki su ostali po plasmanu iza Mitrovanova, pa čak i velemajstor M.R.Savić koji je bio pobednik Vršac Opena 1989., kao i velemajstor M.Popčev iz Bugarske), i veći broj intermajstora i fide majstora. Istovremeno, bio je na tom turniru najbolje plasirani domaći učesnik.
• više puta je imao sjajan rezultat u ligama igrajući za šah klub „Bora kostić Vršac“ na svojoj ploči
• Petostruki je prvak ŠK“Unirea“ iz Ritiševa (bio je prvak praktično svaki put kada je igrao). Na tim prvenstvima igrao je i veliki broj šahista Vršca tako da su sastavi bili za svaki respekt.
•  2015., 2016., 2017., i 2018.  je pobedio  u uzbudljivim mečevima svog prijatelja van table i istovremeno ljutog šahovskog protivnika za tablom mk Petrović Lazara.                                Meč je ustanovljen 2015. godine kada je po prvi put igran za zvanje „Prvak Radakove male u Vršcu“, tako je mk Mitrovanov Đorđe postao prvi prvak Radakove male.                    Ovaj meč je postao tradicionalan.                                                                                                      Po propozicijama igra se za prelazni pehar koji kada jedan od igrača uspe da ga osvoji tri puta prelazi u njegovo trajno vlasništvo. Tako je za osvojene pobede 2015, 2016 i 2017. mk MItrovanov Đorđe dobio 2017. u trajno vlasništvo prvi pehar a klub je obezbedio drugi i mk Mitrovanov Đorđe je pobedom u meču 2018. godine ovaj pehar osvojio kao prelazni.  Ako bi u budućnosti pobedio u ovim mečevima još dva puta on bi i ovaj pehar dobio u trajno vlasništvo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s