Staka Ivković, fm

Iako je svojim šahovskim rezultatima po kriterijumima FIDE (međunarodne šahovske federacije)  ovo zvanje davno zaslužila, tek nedavno (2014. godine)  je Staka  Ivković zvanično primila diplomu i značku  za dostignuto šahovsko zvanje FIDE majstora.

Staka je u svojoj mladosti počela da igra šah, bila je izuzetno uspešna i postizala sjajne rezultate. Ona je jedna od poznatih  „Zlatnih devojčica“ iz Pavliša uz Dušicu Čejić, Veru Stefanov, Jadranku i Olgicu Grek koje je u šah uveo i trenirao fm Milorad Kapelan.

Na žalost, taj period rane šahovske karijere Staka je rano prekinula iz razloga privatnih i poslovnih obaveza i dugo nije igrala što je prava šteta, sa svojim raskošnim talentom mogla je svakako da postigne u šahu daleko daleko više.

Kada je formirana rejting lista Jugoslavije  i svih njenih država sledbenica sve do današnje države u kojoj živimo – Srbije, Staka je bila toliko visoko na toj rejting listi da su je godinama pozivali na šampionate države po rejtingu iako je šahovski bila neaktivna – uopšte u tom periodu nije igrala.

Kada su joj okolnosti to dozvolile, ponovo je počela da igra za ŠK „Pavliš“ iz Pavliša, lepog mesta uz sam Vršac u kome živi, kao  i za  ŠK „Bora Kostić Vršac“ kada je ŠK „Pavliš“ prestao da postoji.  Ponovo  igra  sa velikim žarom i postiže dobre rezultate koji se mogu pogledati u arhivi rezultata ekipe kluba na ovom sajtu.  Zapažene rezultate postiže i na pojedinačnim prvenstvima kluba zadnjih godina gde ravnopravno igra sa muškim članovima ekipe.

Sve ove godine pomalo nepravedno nosi zvanje I kat. u šahu iako je davno ispunila potrebne uslove da stekne zvanje FIDE majstora  a nije ga dobila iz administrativnih razloga – trebalo je podneti zahtev i uplatiti takse.

Najzad, iako ova dama iz skromnosti nije više ni razmišljala o svom šahovskom zvanju, njeni prijatelji iz ekipe smatrali su da ova nepravda treba da se otkloni,  izvršili smo potrebne tehničke radnje i FIDE je priznala titulu FIDE majstora našoj Staki.  Staka je potreban broj rejting bodova za osvajanje titule FIDE majstora,  prebacila toliko da je bliža bila muškoj majstorskoj tituli nego ženskoj po rejtingu. Dugo vremena je imala jedan od boljih rejtinga u  muškoj ekipi kluba „Bora Kostić Vršac“.

Priznanje , diploma i obeležja su joj uručena na prigodnoj svečanosti prilikom održavanja tradicionalnog „Bokijevog novogodišnjeg cugera“ 2014. godine .

Želimo Staki da uspešno pobeđuje još mnogo, mnogo godina.

DSCN3414
fm Staka Ivković igra za svoju ekipu ŠK „Bora Kostić Vršac“. Uvek pouzdan prvotimac, uvek dobar rezultat.

 

DSCN2977
fm Staka Ivković igra u muškoj konkurenciji na prvenstvu kluba

 

 

IMG_6973 IMG_6970

 

Ivkovic Staka_2013
Nakon uručenja diplome i značke FIDE majstora, Staka Ivković sa vm Bobanom Bogosavljevićem (u sivom) i fm Boškom Đoninom (u plavom).