Stevan Božić, mk

Steva Bozic

Opšti podaci:
Rođen 1952.
Titulu majstorskog kandidata osvojio 1972. godine.
Poljoprivredni tehničar je po obrazovanju. Studirao je Biologiju u Begradu. Živi u Pavlišu.
Član je i igra za šah klub „Bora Kostić Vršac“.
Biografija:
Počeo da igra takmičarski šah u šahovskom klubu „Bora Kostić Vršac“ gde je i odigrao prvi turnir 1967. U jesen 1969. prelazi u šah klub „Uljma“ koji je tada imao jaču šahovsku ekipu i bio u višem rangu takmičenja. Igrao je za ekipu „Uljme“ do 1974. kada je prešao u šah klub „Pavliš“ i igrao jednu sezonu da bi se 1976. vratio u šah klub „Bora Kostić Vršac“. Igrao je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ do 1980. što obuhvata i plasman ekipe kluba „Bora Kostić Vršac“ iz II Vojvođanske lige, preko I Vojvođanske lige do kvalifikacija za II ligu-istok Jugoslavije odigranih u Vrnjačkoj Banji i prva sezona kada je „Bora Kostić Vršac“ igrao u II ligi-istok Jugoslavije koja je odigrana 1979. u Ohridu.
Nije nastupio na sledećoj II ligi-istok Jugoslavije (1980.) za „Boru Kostić Vršac“ kada je bio u vojsci, a ni sledeće 1981. što mu je tadašnji kapiten fm Milorad Kapelan jako zamerio i iz tog razloga mu nije dozvolio kao direktor turnira XIII Memorijal Bore Kostića 1989. da igra na kvalifikacionom turniru za izbor domaćeg učesnika na ovom turniru. Veliki broj igrača je zbog toga napustio ovaj turnir u znak protesta, jer su smatrali da mk Steva Božić treba da ima pravo da igra na tom turniru kao i svi drugi šahisti Vršca.
Te 1981. je prešao za šah klub“Voždovac“ iz Beograda, gde je igrao jednu sezonu i 1982. prešao u šah klub „Uljma“ gde je igrao do 1986. Od 1986. do 1989. vratio se u svoj šah klub „Pavliš“.  Tada je prešao u novoformirani klub „Željezničar“ koji je oformio svojim entuzijazmom Svetislav Karasi i uspeo da taj klub izuzetno uspešno radi do 1995. kada je prestao da radi zbog nedostatka sredstava.
mk Steva Božić je međutim napustio državu i otišao u SAD 1991., kao član Željezničara.
Vratio se iz SAD da živi u Srbiji 2002. tako da u periodu od 1991. do 2002. nije nastupao ni za jedan klub.
Po povratku 2002. postao je član šah kluba „Bora Kostić Vršac“ i do danas je sa prekidom u periodu 2008. – 2010. u kom je nastupao je za šah klub „Pavliš“ koji je izuzetnim zalaganjem i ličnim trudom ponovo na kratko uspela da organizuje Staka Ivković. Nažalost, nakon par sezona klub je prestao sa radom a Steva Božić je prešao u šah klub „Bora Kostić Vršac“ u kome je do danas.
Iako je svakako imao mesta u ekipi po svojoj šahovskoj snazi, nije želeo da igra osim kada je to klubu i ekipi neophodno, želeo je da se pruži šansa mlađim igračima da igraju, tako da je u tom periodu nastupio na samo jednom prvenstvu kluba i u svega nekoliko mečeva za ekipu kluba.
Ukupno je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ igrao oko 19 godina (ukupno, kada se izuzmu godine koje je proveo u SAD i koje je igrao za druge klubove).
Igrao je kvalifikacioni turnir za IX Memorijal (1981. kada su se kvalifikovali fm Kapelan i mk Simić S.) i bio u vrhu tabele a plasman na Memorijal mu je izmakao za malo u poslednjim kolima.
Nije mu dozvoljeno da nastupi na kvalifikacionom turniru za XIII Memorijal Bore Kostića 1989.godine kada je direktor turnira fm Milorad Kapelan na izvlačenje brojeva poslao po mk Popov Zoranu obaveštenje da mk Steva Božić neće moći da igra. Kao razlog navedeno je da mk Božić „nije hteo“ da igra za ekipu kluba davne 1981., osam godina ranije, mada mk Božić nikada nije rekao da „neće “ da igra za ekipu kluba već je objasnio da ima privatne razloge zbog kojih to nije bio u mogućnosti.
Tada su većina prisutnih igrača bojkotovala ovaj kvalifikacioni turnir za Memorijal 1989. godine u znak protesta a ostali su da igraju mk Petrović Laza, mk Petrović Dušan, mk Ilkić Ljubomir i mk Đonin Boško koji je i pobediona ovom turniru ali je isto tako odbio da igra na XIII Memorijalu zbog obaveza na fakultetu i u znak protesta protiv zabrane mk Božiću da učestvuje na kvalifikacionom turniru. Zatim je direktor turnira fm Milorad Kapelan u listu učesnika uvrstio sebe bez kvalifikacija.
mk Stevu Božića odlikuje kombinatorni i napadački šah lep za oko i dušu, spada u one igrače koji svojom igrom privlače gledaoce i navijače. Njegove partije, posebno iz mlađih dana, obiluju žrtvama i lepim kombinacijama. Njegovo prisustvo u ekipi i u prostorijama kluba uvek je činilo atmosferu zanimljivijom i šahovski uzbudljivom.
Rezultati:
U omladinskoj konkurenciji imao je zapažene rezultate:
• 1968. bio je omladinski prvak Vršca
• 1969. bio je sedmi a 1970. drugi na omladinskom prvenstvu Vojvodine
• 1969. je na omladinskoj tabli šah kluba „Uljma“ postigao rezultat od 9,5 poena iz deset partija
• igrao je nekoliko puta za omladinsku reprezentaciju Vojvodine sa uspehom i dobrim rezultatima

U seniorskoj konkurenciji njegovi su značajniji rezultati:

• Na prvenstvima Vršca značajniji su mu rezultati 3-4. mesto 1969.godine, 5-6. mesto 1970. godine, 4-5. mesto 1972.godine,  7. mesto 2006.godine
• 2-4. mesto na propagandnom turniru u Kovinu 1973. godine
• 1-2. mesto na polufinalnom prvenstvu Vojvodine 1975. godine
• 1-3. mesto na Philadelphia turniru 1991.godine  u SAD

Igrajući na seniorskoj tabli raznih klubova za koje je nastupao uvek je postizao zavidne rezultate na svojoj tabli.

Priznanja:
• mk Stevan Božić je igrajući na turnirima u SAD ispunio potrebne uslove za sticanje titule Američkog majstora (nacionalna titula) o čemu mu je uručen sertifikat od strane Američke šahovske federacije.

hW4BFSSE59FBy1dKdAJ6CJb7
„Dragi g.Bozic, u ime našeg udruženja (Šahovska federacija Sjedinjenih Država Amerike) dopustite da vam izrazim svoje lične čestitke. Titulu nacionalnog majstora žele i pokušavaju da dostignu mnogi, ali je dostignu i zasluže samo neki, malo njih. Vaš talenat i vaš naporan rad svrstali su vas u krug odabranih šahovskih igrača. Mnogi mogu reći da su šahisti a samo odabrani među nama se mogu pohvaliti da su šahovski majstori. Prihvatite tu čast sa ponosom i služite kao primer promocije sportskog ponašanja i prijateljskog odnosa prema šahistima tokom svoje dalje šahovske karijere. Još jednom, čestitke i najbolje želje, u potpisu AL Lawrence, izvršni direktor. 27. septembar 1991.“
EPNtPVf4gV9XM4AKXNVL63Y9
Diploma Nacionalnog šahovskog majstora Šahovske federacije SAD dodeljena Stevanu Božiću 1991. godine za rezultate postignute tokom njegovog boravka i nastupanja na šahovskim turnirima u SAD

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s