Svetislav Karasi, mk

DSCN0795_b
Opšti podaci:
Rođen 1952.
Titulu majstorskog kandidata osvojio 1979.
Ekonomista je po obrazovanju. Živi i radi u Vršcu.
Član je upravnog odbora i igra za šah klub „Bora Kostić Vršac“.
Biografija:
U mladosti je bio vrlo uspešan u raznim sportskim i drugim oblastima bavljenja: bio je odličan fudbaler, atletičar i bavio se umetničkom fotografijom u okviru foto kluba doma omladine u Vršcu. Naravno, bio je uspešan i u šahu kome se kasnije više posvetio kada je prestao da se bavi ostalim navedenimi aktivnostima.
Počeo da igra šah u šahovskom klubu Vršac 1967. Igrao je za Vršac sve do 1978. kada prelazi u šah klub „Pavliš“ za koji igra do 1989.
Tada osniva, organizuje i vodi šah klub „Železničar“ Vršac, koji je u stvari bio šahovska sekcija pri domu Željezničara u Vršcu. U tom periodu okuplja kvalitetne igrače Vršca koji iz raznih razloga ne žele da igraju ili nemaju mesta u ekipi „Bore Kostića“Vršac. Zalaganjem Svetislava Karasija i zahvaljujući kvalitetu organizovanja i rada u šah klubu „Železničar“, mnogi članovi „Bore Kostića“ su provodli vreme i igrali turnire u tom klubu. Kulminacija tog perioda je izuzetno kvalitetno prvenstvo šah kluba „Železničar“ 1994. godine na kom su igrali posle dugo vremena većina najboljih šahista Vršca na berger turniru (u Bori Kostiću su se u periodu od 1981. do 1995. sva prvenstva organizovala po švajcarskom sistemu).
Na žalost, šah klub „Železničar“ se 1995. gasi usled nedostatka sredstava i situacije u kojoj se našla „Jugoslovenska železnica“. Nekako istovremeno sa ovom situacijom menja se uprava „Bore Kostića Vršac“ pa neki od članova „Železničara“ prelaze u šah klub „Bora Kostić“ Vršac. (mk Petrović Lazar, mk Mitrovanov Đorđe i drugi).
U tom periodu od 1995. do 1998. Svetislav Karasi (i još neki igrači iz Vršca) igraju za šah klub „Boka“. Međutim i ovaj klub koji se kao i šah klub „Železničar“ održavao samo zahvaljujući velikim naporima entuzijasta a bez velike materijalne i organizacione podrške, gasi se a igrači se ponovo vraćaju u svoj klub „Bora Kostić“ Vršac. Svetislav Karasi se 1998. vraća u šah klub „Bora Kostić Vršac“.
Kasnije, u periodu od 1999. do 2001. Svetislav Karasi igra za šah klub „Pavliš“ koji je na kratko uspela da aktivira i oživi fm Staka Ivković. Međutim i ovaj klub koji se kao i šah klub „Železničar“ održavao samo zahvaljujući velikim naporima entuzijasta a bez velike materijalne i organizacione podrške, gasi se a igrači prelaze u druge klubove.
U periodu od 2001. do 2005. Svetislav Karasi (i još neki igrači iz Vršca) igraju za šah klub „Čokot“ iz Gudurice, koji je organizovao i vodio Vlada Ševerdija. Ovaj klub nakon smrti Vlade Ševerdije koji je organizovao ekipu i praktično ličnim naporima doveo nekoliko igrača iz Vršca da pojača svoj sastav, napuštaju svi igrači koji nisu rođeni Guduričani. Igrači koji su mahom iz Vršca, vraćaju se tada u svoj klub „Bora Kostić“ Vršac.
I Svetislav Karasi se vraća u svoj današnji klub – šah klub „Bora Kostić Vršac“ čiji je član i igra sve do danas. U prvo vreme nije nastupao za takmičarski sastav a prvi njegov ponovni nastup za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“ je usledio 2012. godine. Nastupao je od tada i svake sledeće takmičarske sezone, i do danas je jedan od najpouzdanijih članova takmičarskog sastava šah kluba „Bora Kostić Vršac“.
Ukupno je bio član šah kluba „Bora Kostić Vršac“ oko 19 godina a nastupao je za takmičarski sastav oko 16 godina do danas, i još uvek nastupa.
Bavio se i trenerskim radom, a u šah klubu „Bora Kostić Vršac“ vršio je i vrši najodgovornije funkcije – danas je član upravnog odbora šah kluba „Bora Kostić Vršac“.
Odlikuje ga pozicioni i duboki strateški pristup pozicijama, primena zdravih principa šahovske igre, sa kombinatornim i ponekad napadačkim elementima u fazi realizacije pozicionih prednosti. Njegov šah lep za oko i dušu, a posebno duhoviti komentari, privlače gledaoce i navijače. Njegovo prisustvo u ekipi i u prostorijama kluba uvek je činilo atmosferu zanimljivijom i šahovski uzbudljivom.
Rezultati:

U seniorskoj konkurenciji:

• Na žalost, vrlo je malo učestvovao na prvenstvima Vršca i kluba „Bora Kostić Vršac i to u davnim godinama.
• 1979. godine je igrao na Pojedinačnom prvenstvu južnog Banata održanom u Beloj Crkvi i na tom turniru je podelio 2-4. mesto u vrlo jakoj konkurenciji bez poraza, odakle se plasirao na finale prvenstva Vojvodine. Na finalu prvenstva Vojvodine održanom u Senti 1979. igrao je izuzetno uspešno i osvojio titulu majstorskog kandidata i upisao se na rejting listu iako je na tom tudniru imao najniži šahovski rang (Ikat.) a nastupalo je više intermajstora i fide majstora.
• 1990. postao je Radnički prvak Vršca.
• Zauzeo je visoko drugo mesto na vrlo jakom prvenstvu ŠK „Železničar“ Vršac, održanom 1994. godine, iza mk Popov Zorana a ispred Boška Đonina, tada mk (a kasnije fm).
• Izuzetno uspešan ekipni igrač – ostvarivao je najbolje rezultate svojim ekipama u raznim ligama i klubovima. Za šah klub „Bora Kostić“ Vršac imao je više puta najuspešniji seniorski rezultat a pominjemo neke: 1999. je ostvario 6 poena iz devet partija i imao najuspešniji rezultat naše ekipe i drugi u ligi, 2012. u Banatskoj ligi-jug postigao je 6,5 poena iz 10 partija, 2013. u Banatskoj ligi-jug postigao je 6 poena iz 8, a 2014. u Banatskoj ligi-jug postigao je rekordnih 8 poena iz 9 bez poraza što je bio najbolji rezultat lige.

Priznanja:
• 2013. godine šah klub „Bora Kostić Vršac“ mu je dodelio priznanje za najuspešniji rezultat na svojoj 5. tabli u Banatskoj ligi-jug gde je, iako među najstarijim takmičarima, ostvario rezultat od 6 poena iz 8 partija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s