Zoran Popov, mk

Zoran Popov 01

Rođen je 1942.
Titulu majstorskog kandidata osvojio 1959.    Sa pravom i ponosom nosi ovu titulu 56 godina a preko 60 godina je prisutan u takmičarskom šahu!
Poljoprivredni tehničar je po obrazovanju. Živi u Uljmi. U penziji je.
Član je i igra za šah klub „Bora Kostić Vršac“.  Jedan je od najpouzdanijih članova ekipe.
Biografija:
Počeo da igra šah u šahovskom klubu Uljma.  Sa šah klubom „Uljma“ proputovao je evropu što je detaljno opisano na ovom sajtu u tabu „Šah u Uljmi“.

Kasnije se 1971. odselio da živi i radi u Mladenovac. Tamo je takođe vrlo uspešno igrao šah i družio se sa poznatim šahistima te sredine (vm Martinović, vm Čabrilo i drugi) . Vraća se u rodnu Uljmu 1977. kada pristupa šah klubu „Bora Kostić Vršac“ za koji neprekidno igra do 1993.
U periodu od 1993. do 1994. igrao je za šah klub „Željezničar“ iz Vršca dok se taj klub nije ugasio, kada se vraća u svoj današnji klub – šah klub „Bora Kostić Vršac“ čiji je član i igra sve do danas.
Ukupno je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ igrao 37 godina (ukupno od dolaska iz Šah kluba „Mladenovac“ sa prekidom od dve godine u kom je nastupao z ŠK“Železničar“ nakon čega se vratio u ŠK“Bora Kostić“ Vršac gde igra do danas). Po tom „igračkom stažu“ u ovom klubu je potpuno izjednačen na prvom mestu sa fide majstorom Boškom Đoninom (37 godina). Koincidencija je čak i da su obojica pravili ukupno po jedan prekid kontinuiteta od dve godine.
U periodu od 1980. do 1986. bio je stalno zaposlen kao šahovski instruktor (trener) i iz tog perioda njegovog rada nastali su majstorski kandidati Duško Jovanović, Ljubomir Ilkić, Bojan Galonja, Zoran Kampfer, zatim Vanja Voskrsenski, Perić Siniša i drugi. Prestao je sa ovim instruktorskim radom kada se rasformirala SOFK-a i ukinuto je njegovo radno mesto i plata.
Odlikuje ga kombinatorni i napadački šah lep za oko i dušu, spada u one igrače koji svojom igrom privlače gledaoce i navijače. Njegove partije, posebno iz mlađih dana, obiluju žrtvama i lepim kombinacijama. Njegovo prisustvo u ekipi i u prostorijama kluba uvek je činilo atmosferu zanimljivijom i šahovski uzbudljivom.

Rezultati:
U omladinskoj konkurenciji postizao je lepe rezultate. Na odsluženju vojnog roka je bio zapažen od starešina kao izuzetan šahista i učestvovao je u raznim šahovskim manifestacijama kao vojnik.

U seniorskoj konkurenciji takođe sjajni rezultati:

• Učesnik je prvenstva šah kluba „Uljma“ na kom je igrao i slavni velemajstor Bora Kostić, daleke 1963. Čika Bora je voleo Zorana i često se šalio sa njim, ali na tom turniru i u toj njihovoj jedinoj partiji naravno pobedio je velmajstor iako već u poznim godinama.
• Učesnik je I Memorijala Bore Kostića igranog daleke 1964. godine.
• Učesnik je II međunarodnog šahovskog turnira povodom 20 godina šahovskog kluba „Uljma“ održanog 1976.godine
• 1986. podelio je prvo mesto na prvenstvu Vršca i kluba „Bora Kostić Vršac“ sa fm Kapelanom koji je imao bolje dodatne kriterijume
• Osvajao je visoka mesta na prvenstvima Vršca i kluba „Bora Kostić Vršac, ističemo neka: 1980. deoba drugog do četvrtog mesta, 1995. drugi, 2013. drugi, 2014. drugi, 2015. treći
• Pobednik jedinog, vrlo jakog prvenstva ŠK „Železničar“ Vršac, održanog 1994. godine
• Izuzetno uspešan ekipni igrač – ostvarivao je najbolje rezultate svojim ekipama u raznim ligama i klubovima. Za šah klub „Bora Kostić“ Vršac imao je najuspešniji seniorski rezultat 1979. i 1980. na takmičenjima druge lige istok Jugoslavije, zatim u I Vojvođanskoj ligi 1989. kada je postigao 7,5 poena iz 11 partija, 1992. sa istim rezultatom od 7,5 poena iz 11, 2010. sa 5 poena iz 9, 2012. u Banatskoj ligi-jug postigao je rekordnih 10 poena iz 11, u istoj ligi 2013. postigao je 7,5 poena iz 10.

Priznanja:

• 1959. godine proglašen je sportistom godine u Pančevu.
• 2013. godine šah klub „Bora Kostić Vršac“ mu je dodelio priznanje za najuspešniji rezultat na svojoj 6. tabli u Banatskoj ligi-jug gde je, iako među najstarijim takmičarima, ostvario rezultat od 7,5 poena iz 10 partija.

Čika Zoran Popov ima dugu i sjajnu šahovsku karijeru i mi mu želimo da još dugo godina bude u našoj ekipi, pobeđuje kako u ekipnim tako i pojedinačnim takmičenjima i da ga pre svega zdravlje dugo i dobro služi.

DSCN3108
Kao šahovski instruktor. Deca su ga volela i rado dolazila na njegove šahovske časove.
DSCN3105
Zoran Popov u mladosti – svaka partija na pobedu, oštro i beskompromisno. Svaki njegov protivnik je znao da neće biti brzog remija a tokom partije strepeo je od iznenadnih žrtava i efektnih taktičkih udara.
DSCN3061
Zoran Popov u zrelim igračkim godinama, tokom jednog od nastupa za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s