Dušan Bućan Bućko, mk

Dusan Bucan

Rođen je 1930.
Izuzetno uspešan i poznat u svojoj profesiji bio je dugogodišnji šahovski novinar i urednik šahovske rubrike časopisa „Dnevnik“ iz Novog Sada, kao i publicista – objavio je više knjiga od kojih je jedna od najpoznatijih a za naš klub i najvažnija „Bora Kostić – ambasador šaha“. Deo materijala ove izuzetne šahovske i biografske publikacije korišćen je i pri izradi ovog sajta u tabu „O velemajstoru Bori Kostiću“, zahvaljujući saglasnosti i razumevanju njegovog sina Vlade Bućana koji za to nije tražio nikakvu nadoknadu.
U mladosti je delio svoju ljubav ka fudbalu i šahu – bio je izuzetno uspešan kao golman vršačkog fudbalskog kluba a istovremeno angažovan na šahovskom polju Uljme i Vršca.
Razvijao je svoj dar za pisanje i novinarstvo i gutao raznovrsnu literaturu čitajući i obogaćujući svoj rečnik.
Njegovo šahovsko angažovanje u Uljmi opisano je u izuzetnoj publikaciji koju je sam napisao a mi je postavili na ovom sajtu pod tabom „Šah u Uljmi“.
Istovremeno, imao je zapaženo mesto na organizovanju šahovskog života u Vršcu, jedno vreme je organizovao i sam šahovski klub „Bora Kostić“ Vršac, organizujući brojne turnire, brzopotezne i po sporom tempu.
Po šahovskom zvanju je bio majstorski kandidat a tu titulu je osvojio kada je ona imala veliki značaj, na turniru na kom su igrali tadašnji majstori a kasnije velemajstori i olimpijci Jugoslavije, Ćirić Dragoljub  i Milan Matulović.

Mesoviti turnir SKJ i SKOJ_1959
Lep uspeh Dušana Bućana u jakoj konkurenciji u kojoj je bilo nekoliko majstora onog doba kada je majstora bilo mnogo manje i nije bilo mnogo prilika da se majstor postane a samim tim ta je titula imala veći značaj nego danas.

U svom dugom  igračkom stažu pobedio je mnoge igrače sa zvučnim šahovskim titulama.

Otac je danas uspešnog takmičara i prvotimca našeg kluba, mk Vladimira Bućana koji takođe pored izuzetno kvalitetne šahovske igre pokazuje sklonost ka publicistici i novinarstvu.
Brat blizanac Dupana Bućana,  Stojan Bućan je takođe poznat među šahistima kao veliki zaljubljenik ove igre, ali još je poznatiji kao legendarni kapetan rečne plovidbe Dunava na brodovima za guranje barži „Drvar“ i „“Podgora“.
Porodica Bućan je svakako jedna od najpoznatijih šahovskih porodica na ovim prostorima.
Časopis „Dnevnik“ iz Novog Sada imao je godinama jednu od najkvalitetnijih šahovskih rubrika zahvaljujući Dušanu Bućanu. Njegova šahovska lepršava štiva su godinama činila interesantnim, jedinstvenim i bogatim biltene Memorijala Bore Kostića koje je on pisao tokom ovih renomiranih međunarodnih turnira igranih u Vršcu.

Dušan Bućan je bio osoba koja je uživala u dobrom društvu, bio je intelektualac i boem, hedonista, kozer i prefinjeni autor književnih dela, voljeni otac i uzor i istovremeno čovek stalno na putu što je njegova profesija iziskivala, šahovski pozicionista koji koristi svaku priliku da raspali plamen žrtava i taktike na tabli – jednostavno a tako komplikovano,  bio je jedinstvo suprotnosti.
Njegove šahovske aktivnosti u Uljmi su opisane u Dušanovom autorskom delu skeniranom i stavljenom uz odobrenje (a bez ikakve nadoknade) njegovog sina našeg člana mk Vlade Bućana na ovaj sajt u tabu „Šah u Uljmi“. Jasno je da je Dušan Bućan, u tom periodu,  bio jedan od najjačih šahista ovog prostora posle Bore Kostića.
Igrao je na I Memorijalu bore Kostića (1964.) i bio najbolje plasirani domaći učesnik.
Međutim Memorijali Bore Kostića će ga pamtiti mnogo više po njegovim izvrsnim , duhovitim i zanimljivim biltenima koje je radio sve do kraja svog života, doživljavajući ovaj turnir i ovaj grad kao nešto čemu srcem pripada.
Sličan trag u šahovskim nastupima kombinovanim sa izvanrednim biltenima i izveštavanjima za „Dnevnik“ iz Novog Sada,  Dušan Bućan je ostavio i na čuvenim OPEN turnirima Bele Crkve.
Jedan je od glavnih oslonaca i članova ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja se iz II Vojvođanske lige vinula preko I Vojvođanske lige do izuzetno jake II savezne lige grupa istok i tamo opstala dve godine u periodu 1979. – 1981.
Pamti se njegova efektna pobeda u partiji kako za ekipu tako i u ličnoj opkladi sa internacionalnim majstorom Miljom Vujovićem.
Posebno je bio karakterističan po vremenskim oskudicama (cajtnotima) kojim su njegove opartije obilovale i u kojim su se partije rešavale uglavnom povoljno po njega. Na II ligi u Aranđelovcu,  kada Dušan Bućan ulazi u cajtnot,  kako bi na šahovskom časovniku ostajalo manje vremena on bi brže tresao nogom ispod stola a ljuljao bi se ceo niz stolova oko njega. Svi mi ostali prekidamo svoje partije i sa interesovanjem pratimo njegovu dok ne izađe iz cajtnota. Kada izađe iz cajtnota sa 40. potezom noga tog trenutka prestaje da se trese i odjednom miruje. Bućko se tada opušta, a mi se vraćamo svojim tablama i brigama šta ćemo učiniti u svojim partijama.
Izuzetno duhovit i veseo, bio je uvek rado viđen u društvu. Ljudi su se radovali njegovom dolasku za sto jer se znali da će biti zanimljivih priča, komentara i duhovitih opaski i šala. Jedino za šahovskom tablom, sa protivnicima,  nije se šalio.
Teško je tačno odrediti njegov šahovski stil jer je bio izuzetan igrač u svim elementima i fazama partije. Ipak, može se reći da je imao sklonosti ka zatvorenim i poluzatvorenim igrama ali povremeno bežeći ka oštrim pa i polukorektnim gambitima (valjda u znak sećanja i poštovanja prema velemajstoru Bori Kostiću), kombinatornom i napadačkom šahu, što je u potpunosti preneo na svog sina mk Vladimira Bućana kao obeležja njegove igre. Vlada je likom i duhom veoma nalik Dušanu Bućanu, svom ocu. Danas je Vlada Bućan jedan od najuspešnijih prvotimaca šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“,  baš kao njegov otac nekada.
Bio je lični prijatelj i poznanik jednog Mihaila Talja i mnogih mnogih drugih poznatih velemajstora i šahovskih velikana. To nije moglo biti slučajno.
Mi šahisti šah kluba „Bora Kostić Vršac“ ga pamtimo i pominjemo,  interesantnog i duhovitog, uvek rapoloženog, zanimljivog za tablom i van nje, i ima svoje mesto zauvek u našem sećanju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s