Radomir Grujić Raca, I kat. i međunarodni sudija FIDE

Tiho i mirno nestao je iz sveta šaha Radomir Grujić – čika Raca.

Bio je šahovski novinar izveštač, imao svoje redovne rubrike u „Vršačkoj kuli“   i   Vršačkim vestima“.

Bio je šahovski sudija, međunarodnog ranga. Sudio je takve šahovske turnire i manifestacije kao što je Šahovska olimpijada u Novom Sadu „Šonsi“, Memorijale Bore Kostića – prestižne međunarodne velemajstorske turnire, šahovske lige i festivale u svim našim državama u kojim smo živeli, Jugoslaviji, SCG i Srbiji. Sudio je i naše lokalne turnire pa sve do brzopoteznih turnira i takmičenja penzionera i dece.

Voleo je šah, šah je bio neizostavni i neizbrisivi deo njegovog bića a on je bio nenametljivo prisutan i utkan u šah Vršca.

Imao je I kategoriju i jedno vreme  igrao je za ekipu šah kluba „Bora Kostić“  Vršac.

Bio je  u jednom periodu predsednik a  vrlo dugo, možda najduže od svih u istoriji kluba, bio je sekretar  šahvskog kluba „Bora Kostić“ Vršac. Bio je i dugogodišni član uprave kluba.

Bio je u nekoliko navrata u upravljačkim strukturama i telima šahovskog saveza Vojvodine ŠSV.

Dao je svoj doprinos u organizovanju šahovskih ekipa zaposlenih  u sredinama u kojima je radio – u PTT Vršac,  MUP Vršac a kasnije u domu penzionera u Vršcu.  Naravno, nastupao je za te ekipe i kao takmičar.

Najzad, a nikako ne i najmanje važno,  otac je dva sina koji su igrali šah od malena, a Saša Grujić je postao majstorski kandidat i jedan od najboljih brzopoteznih šahista grada Vršca.

Mnoge je zore  čika Raca  osvanuo za šahovskom tablom igrajući „cuger“ sa svojim prijateljima i „večitim rivalima“ od kojih nekih odavno nema među živima.  Možda će se sresti tamo negde u boljem i pravednijem  svetu  i ponovo odmeriti snage za šahovskom tablom.

Neka počiva u miru. Mi šahisti ćemo ga se sećati i pominjati ga.

 

DSCN3109

Radomir Grujić u sredini, tada sekretar šah kluba „B.Kostić Vršac“, levo je Zoran Popov mk i šahovski instruktor a desno Radmilović Đura tada predsednik kluba „B.Kostić Vršac“.

030s

Na „Memorijalu B.Kostića“ koji je više puta sudio,  u srdačnom razgovoru sa šahovskom legendom vm Predragom Nikolićem.