Radosav Bata Todorović, mk

Radosav Bata Todorovic

Rođen je 1931. Rođen je, radio i živeo i igrao šah u Vršcu.
Majstorski je kandidat . Iako je već godinama bio jedan od najpoznatijih i najjačih šahista Vršca i dugogodišnji nezamenjljivi član ekipa kluba, postao je majstorski kandidat u svojim zrelim, čak kasnim godinama – 1981. godine, tako da je sa pravom i ponosom nosio  titulu majstorskog kandidata 34 godine.
Po struci je frizer. Imao je svoj privatni frizerski salon u kući u kojoj je i živeo sa ocem i sestrom (ulica Jaše Tomića).
Igrao je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ i za šah klub „Pavliš“. Jedan je od najomiljenijih šahista grada Vršca i okoline. Među šahistima je poznat kao Bata Todorica.
Podaci o Batinim nastupima u ekipnim takmičenjima za ekipu Vršca su stariji od onih koje mi imamo u arhivi kluba (vodimo podatke od 1956. na ovamo) i potiču iz vremena kad su u ekipi kluba nastupali i bili prvotimci pored Bate Todorovića još Koka Joanović, Luta Jorgović, Velimir Velja Đonin i drugi. To je period od 1950 do 1970. godine (više od pola veka unazad od sadašnjeg vremena).
Jako je poštovao ove igrače tog svog perioda i bio je vrlo skroman ponašajući se kao da su gotovo svi oni bili jači od njega tada. Posebno je iskazivao poštovanje prema velemajstoru Bori Kostiću kada bi pričao o njemu, a jedan je od retkih koji ga je poznavao i dobro ga se sećao.
Bata je slovio kao dinamična osoba koju ponekad znaju da savladaju emocije i kažu da je jednom protivnika koji ga je provocirao posle partije gađao figurama. Ipak, mi koji ga znamo, sigurni smo da je taj protivnik debelo to zaslužio jer Bata ako ste prema njemu bili normalni nikada nije bio drugačiji nego prijateljski i blag prema vama.
Voleo je da ostaje dugo u društvu pa i kafani ali nije nikada konzumirao preterane količine alkohola,  o čemu je najbolje svedočila  njegova bistrina u dubokoj starosti.
Ostaje anegdota kada je Batu od svojih šezdeset godina, njegov otac (od na primer svojih osamdeset i neku) prekorevao što se nije na vreme vratio kući da mu da tablete (Bata nam je rekao da se „zaigrao farbe“ – farbe su kartaška igra sa simboličnim ulozima) , kao i legendarna priča o zvaničnoj turnirskoj partiji koju je Bata igrao u prostorijama našeg kluba kada se iznenada dok je bio na potezu lupio po čelu i setio da mora da trči kući u salon da skine „haube“ za peglanje frizura damama (mušterijama) koj su se tamo frizirale a Bata ih je zaboravio zanevši se u lepote svoje pozicije i to propratio rečima: „iju, moram brzo kući, će da mi izgoru babe“ (mada je već tada i sam bio po godinama deda).  Nravno, ta je partija odmah završena remijem, iz poštovanja prema godinama i autoritetu našeg Bate.
Odlikuje ga želja za aktivnom i napadačkom igrom pretežno taktičkog šahovskog stila. U strateškom pogledu na svoju poziciju Bata nije bio nikada zabrinut, verujući u svoje figure koje je umeo da „razigra“ u nekoliko poteza i da „opali“ neku od sebi karakterističnih žrtava. I repertoar otvaranja je odgovarao Batinom temperamentu, pristupu šahu i godinama – kao beli na Sicilijansku odbranu igrao bi: 1.e4-c5 2.d4 – cd4 3. Dd4 – Sc6 4.De3 i obavezno rokirao na veliku stranu, uz ako je ikako moguće jak napad na protivničkog kralja u maloj rokadi  (doduše, ponekad bi ga protivnik prevario i rokirao na veliku stranu što bi samo donekle pokvarilo zadovoljstvo Bati da napada).
Interesantna je priča o meču koji je igrao za ekipu „Pavliš“ tokom kog je u ono vreme bilo dozvoljeno pušenje za tablom u sali za igru. Bata je u jednom trenutku ustao od svoje table i otišao u toalet, a na njegovu nesreću isto je uradio i igrač do njega iz njegove ekipe ostavivši svoje mesto slobodnim. Kada se Bata vratio, seo je za sto svog saigrača i neko vreme posmatrao poziciju kao da samo što ne odigra. Zbog njegovih godina i autoriteta protivnik je ćutao, dok Bata nije rekao, više kao za sebe: „pa ovo nisu moje cigare“ (prepoznao je da to nije njegova marka cigareta  a nije primetio da sedi za tablom na kojoj je druga pozicija i čak druga boja figura – on je igrao belima a seo je za sto gde su bile crne figure).  Pored toga, bio je poznat po tome što mu se dešavalo da istovremeno upali po dve pa čak i tri cigare a da ne primeti, kada se zanese u poziciju.
Njegovo prisustvo u ekipama šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ i šah kluba „Pavliš“ bilo je od velikog značaja kako za šahovskom tablom gde je uvek pouzdan i vrlo efikasan igrač, a isto tako i van table gde uvek unosio vedar duh i šalu, toliko suprotno njegovim zrelim i ozbiljnim godinama – Bata je uvek bio spreman na šalu, vedru i bezazlenu a često na sopstveni račun.
Proveo je mnoge večeri u klubu rešavajući šahovske probleme i studije što je mnogo voleo, možda i više nego da igra, mada je šah u njegovom životu zasigurno bio prioritet svih prioriteta.
Najzad, kada je klub dobio nove prostorije (stare su bile u neposrednoj blizini Batine kuće) i kada je Bata prodao svoju kuću i kupio drugu, desilo se da su novi prostor kluba i njegova  kuća zaista dosta udaljene i u njegovim godinama to je prouzrokovalo da jako retko dolazi u klub, duša je želela ali noge su sve manje mogle da udovolje duši.  Ipak, šah je ostao u njegovom srcu a Bata je našao mesto u našim srcima i mislima i tu će zasigurno da ostane.
Napustio nas je u jesen 2015.

U seniorskoj konkurenciji njegovi bolji šahovski rezultati su:

• Na prvenstvima kluba „Bora Kostić Vršac“ : 1981. je postao prvak kluba i osvojio titulu majstorskog kandidata, a 1982. je bio drugi na prvenstvu kluba. Moguće je da je još neki put bio prvak u godinama koje su prethodile 1975. godini ali o tome nikada nije pričao.
• više puta je imao sjajan rezultat u ligama igrajući za šah klub „Bora kostić Vršac“ i šah klub „Pavliš“ na svojoj ploči

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s