Radosav Raša Stoiljković, mk

Soiljkovic Rasa 01

Rođen je 1951.
Bio je jedan od članova sa najdužim stažom u šah klubu „Bora Kostić Vršac“. Preko dvadeset godina bio je majstorski kandidat. Oduvek je bio član a kada se god ukazala prilika bio je i igrač ekipe „Bora Kostić“ iz Vršca.
Radio je kao rukovaoc poljoprivrednih mašina na poljoprvrednim gazdinstvima u Vršcu i okolini. Nije se ženio.
Igrao je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ od 1997. do 2008. kada ga je prerana smrt odnela nakon prvenstva kluba.

Raša je bio tih i miran čovek na koga se uvek moglo računati kada je ekipa šah kluba ili neka aktivnost kluba bila u pitanju. Ne postoji šahovski turnir u okruženju na kom je on mogao da igra a da nije igrao, toliko je voleo magičnu igru na 64 polja. Jedini turiniri na kojima nije učestvovao bili su oni koje je propustio zbog obaveza na poslu.
Bio je veliki borac i igrao čak i one pozicije koje bi neko drugi predao ili prestao da pokušava da dobije, ali niko ko ga je poznavao to mu nije mogao da zameri – nije tu bilo ničeg ličnog i nesportskog, on je samo verovao da će se možda ukazati šansa da spase tešku ili izgubljenu poziciju ili da dobije jednaku i tražio je svoju šansu do kraja svake mogućnosti – nešto kao nemačka fudbalska reprezentacija – gotovo je tek kada sudija odsvira kraj.
Posebno je upamćen po svojoj neutoljivoj šahovskoj gladi – kada bi se završio neki brzopotezni turnir Raša bi odmah pitao „hoćemo li još jedan“, kada su već svi bili zasićeni šahom – on je želeo da igra još.
Imao je zapažene šahovske rezultate i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji iako nije bio „školovan šahista“ i verovatno nije pročitao mnogo šahovskih knjiga, imao je prirodan smisao za šah i vrlo lako i brzo učio posmatrajući druge kako igraju.
Bio je uvek na raspolaganju kapitenu ekipe kluba a nije se nikada ljutio niti na bilo koji način izražavao nezadovoljstvo ako bi ga kapiten izostavio iz ekipe. Jednostavno je uvek bio tu ako ekipi zatreba. U tom smislu svakako je bio jedan od najzahvalnijih igrača kluba. Pobeđivao je i remizirao i igrače sa visokim šahovskim zvanjima majstora i intermajstora. Posebno je upamćen njegov nastup na kupu ŠSV kada je savladao tada vrlo jakog Savanovića i tako doneo pobedu ekipi „Bore Kostića“ protiv po titulama mnogo jače ekipe.
Na pojedinačnim prvenstvima Vršca i kluba“Bora Kostić Vršac“ imao je više zapaženih rezultata a najbolji mu je treće mesto  1999. i deoba trećeg i četvrtog mesta  2001.godine.
Dva puta je delio prvo i drugo mesto na radničkim prvenstvima Vršca i to 1994. kada je imao slabije dodatne kriterijume od pobednika mk Janićijevski Radovana, i 2003. kada je delio mesto sa mk Đorđev Bojanom od koga je imao bolje dodatne kriterijume i te godine je bio radnički prvak Vršca.
Prema mladima je uvek bio jednostavan i iskren, bez poze i zauzimanja stava – srdačan, jednostavan, kao da je njihovih godina. Raša je takav bio i inače i nije se prilagođavao situaciji. Mnogi mladi igrači su „oštrili svoje šahovske zube“ na Raši, što njemu nije smetalo. Sa mnogo mlađima do sebe osvajao je kategorije i titulu. Mnoge je ponekad i pobeđivao. Ali, nije kod Raše samo ono takmičarsko u šahu što pamtimo, pamtimo još više iskrenog zaljubljenika u šahovsku igru, druga koga nažalost više nema i nedostaje nam.
Odlikovao ga je kombinatorni i taktički napadački šah . Njegovo prisustvo u prostorijama kluba bilo je neprimetno i nenametljivo. Njegovo prisustvo u ekipi je bilo nešto na šta se uvek moglo računati bez ikakvih uslova.
Mi šahisti šah kluba „Bora Kostić Vršac“ ga pamtimo sa pozitivnim osećanjima i uspomenama i ima svoje mesto zauvek u našem sećanju.
Ako na onom svetu postoji neki turnir, Raša je sigurno tamo za šahovskom tablom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s