2016._Drugi meč

Prva  partija,  09.01.2016.  

Petrović  dobio i poveo u meču,   1 : 0

U isto vreme kao prošle 2015. godine kada je odigran prvi meč i ustanovljen kao tradicionalan, 09.01.2016.godine je počeo drugi meč za prvaka Radakove male u šahu. Prošlogodišnji pobednik Mitrovanov Đorđe, majstorski kandidat koji je tada osvojio prelazni pehar, doneo je pehar u prostorije kluba kako bi ga branio i pokušao da ga zadrži i za ovu godinu. Njemu će se kao i prošle godine suprotstaviti Petrović Laza, majstorski kandidat i pokušati da se revanšira za prethodnu godinu kada je izgubio meč mada je imao dosta izglednih pozicija i rezultat tog prošlogodišnjeg meča mogao je da bude i drugačiji.

Meč organizuje šah klub „Bora Kostić“ Vršac čiji su članovi i prvotimci  oba takmičara. Da će meč biti kvalitetan obećavaju njihovi rezultati iz lige gde su nastupajući za ekipu Boru Kostića čiji je Mitrovanov i kapiten, osvojili impozantne rezultate i time u mnogome doprineli pobedi ekipe Bore Kostića u Banatskoj ligi- jug. Podsetimo, Mitrovanovje imao učinak 100% iz tri partije osvojivši sva tri poena a Petrović je igrao veći broj partija i postigao sjajnih 7 poena iz 9 partija. Ova dva takmičara inače imaju rejting FIDE i on  im je sličan – Mitrovanov 2128  a Petrović  2106, što znači da se može očekivati zanimljiv i izjednačen meč u kom će kao i uvek kada njih dvojica igraju, odlučivati nijanse. Oni su inače veliki prijatelji i šahovski rivali iz najranije mladosti a odigrali su izuzetno veliki broj veoma zanimljivih partija međusobno i ukupan skor je uvek predmet njihovih različitih viđenja ali prilično izjednačen. Obojica su bili i prvaci Vršca u prošlosti, Mitrovanov Đorđe  1990. a Petrović Laza 1994. godine.

Meč se igra po tempu 1,5h za celu partiju uz bonifikaciju (elektronski časovnik dodaje vreme igraču po odigranom potezu) od 30 sec. po potezu. Potezi se zapisuju do kraja partije. Sudija meča je Slavko Jovanović, majstorski kandidat i regionalni šahovski sudija koji je to zvanje stekao na seminaru za šahovske sudije održanom 2014. u Alibunaru. Inače, Slavko je domaćin šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac.

Igraće se šest partija po ovom tempu i nakon toga će se ili znati pobednik ili u slučaju nerešenog ishoda tih šest partija, igraju se dve dopunske partije po tempu 15 min po igraču za celu partiju (ubrzani šah). U slučaju da se i te dve partije završe nerešeno, igra se odlučujuća partija po „Armagedon“ pravilu gde će beli imati na časovniku pet minuta a crni četiri ali beli mora da pobedi a crnome je dovoljan i remi da se smatra pobednikom u meču.

Pobednik će dobiti prelazni pehar na kom se dodaje pločica sa njegovim imenom i godinom u kojoj je pobedio. Ko prvi osvoji tri puta ovaj pehar, dobija ga u trajno vlasništvo. Za sada je na peharu upisan samo MItrovanov Đorđe kao pobednik za 2015. godinu.

Igrači, organizatori i navijači su se okupili u klubu i   pristupili izvlačenju boje figura tako što su igrači mogli da izaberu jedno od poznatih vršačkih vina – crno ili belo što je odredilo boju figura. Na ovaj način šah klub „Bora Kostić“ Vršac želeo je da iskaže podršku  Vršačkim Vonogradima koji su dospeli kao privredni subjekat u nezavidan položaj a godinama su amblem grada Vršca i predstavljaju tradiciju ovih prostora u pogledu bavljenja vinogradarstvom i proizvodnjom kvalitetnih vina.

U prvoj partiji Petrović Laza je izvukao bele figure (Chardonnay)  a Mitrovanov Đorđe crne (Frankovka).

Prvi potez je svečano povukao najmlađi član ekipe Bora Kostić , prvokategornik Ilija MIlić koji je 2014. došao u Vršac sa porodicom, učlanio se u naš klub i vrlo brzo postao jedan od najuspešnijih igrača ekipe a istovremeno i omiljen među članovima kluba zbog svoje neizmerne ljubavi prema šahovskoj igri i lepog vaspitanja.

Partija je praćena uz analize navijača i prvotimaca Bore Kostića Vršac,  potpomognute računarom koji je postavljen u susednoj prostoriji i na kom su proveravani razni zanimljivi nastavci.

U uzbudljivoj partiji, ravnoteža je bila na ploči sve do završnog dela partije kada su partneri obostrano dospeli u vremensku oskudicu. Tada su počele greške i prvo je Petrović prevideo kvalitet i Mitrovanov je dospeo u gotovo dobijenu poziciju, ali su na tabli ostale dame, topovi i jedan lovac a pozicija je još obilovala taktičkim mogućnostima u vremenskoj oskudici oba takmičara. Pešačka struktura i belog i crnog je bila osetljiva i pešaci su bili razuđeni na po tri pešačka ostrva stvarajući mogućnosti da ih se napada a kada je Mitrovanov vratio kvalitet i nešto kasnije prihvatio ponudu Petrovića da pređu u pešačku završnicu, bila je potrebna precizna igra da bi se ova završnica dovela do remija kako  je relano partija trebala da se završi  po oceni računara. Ipak, u vremenskoj oskudici i pod pritiskom da se brzo mora nešto odigrati, Mitrovanov je načinio poslednju grešku igrajući Kf6 nakon čega bi istvremeno izašla kraljica i belog na polju a8 i crnog na polju f1  ali bi prvi bio sada na potezu beli Petrović  i sa Df8+  po f linijii osvajio bi kraljicu svog protivnika. Suočen sa tom pretnjom, Mitrovanov je predao i čestitao svom protivniku a Petrović je poveo sa 1:0 u meču.

Sledeća , druga partija meča, igra se u ponedeljak 11.01.2016. u kojoj će Mitrovanov voditi bele figure i pokušati da se vrati rezultatski u meč.

Zahvaljujemo se za fotografije sa otvaranja meča i prve partije Saši Talpešu, našem članu, koji takođe živi u Radakovoj mali.

1
Garnitura i sat na kom se igra meč i prelazni pehar koji je prošle godine osvojio Mitrovanov Đorđe i brani ga ove godine.
2
Protivnici se rukuju pred početak meča  mk Mitrovanov (u plavom) i          mk Petrović Laza (u zelenom).  Stoje sa leva na desno sudija meča i domaćin kluba mk Slavko Jovanović, IV kat.Radovanov Božidar-mini navijač, fm Boško Đonin  sekretar kluba i   I kat. Ilija Milić najmlađi član i omladinska tabla kluba
4
Upisivanje podataka u formulare pred prvu partiju
3
I kat. Milić Ilija povlači svečano prvi potez meča

 

Druga  partija,  11.01.2016.  

Mitrovanov dobio i izjednačio,     1 : 1

U drugoj partiji meča za prvaka Radakove male za 2016. godinu   mk Mitrovanov Đorđe  vodio je bele figure i uspeo da pobedi i izjednači rezultat u meču na 1:1

Igrala se sicilijanska odbrana, varijanta koja nosi ime po našem poznatom i proslavljenom velemajstoru Velimirović Drašku koji je u ovoj varijanti pobedio velemajstora Ljubomira Ljubojevića,  uz Svetozara Gligorića našeg sigurno najboljeg šahiste svih vremena. Mitrovanov godinama igra ovu varijantu i zaista je dobro poznaje pa je Petrović to imao u vidu u svojim pripremama.

Mitrovanov je odgrao otvaranje i kako je u toj varijanti uobičajeno, žrtvovao je skakača za jak napad. Ova varijanta inače slovi kao polukorektna jer su upornim analizama jakih velemajstora i primenom računara pronađeni izjednačujući potezi za crnog pa čak crni u većini varijanti stiče minimalnu prednost. Petrović se dobro spremio za ovu varijantu koju je svakako očekivao da primeni Mitrovanov koji to stalno igra.

U izuzetno zanimljivoj i dinamičnoj borbi gde su bili neophodni najprecizniji potezi, Petrović se hladnokrvno branio zadržavajuči prednost koja je nastala. Kada je izgledalo da će zahvatiti odlučujuću prednost i dobiti partiju,  Petroviću je pod pritiskom stalnog napada popustila pažnja i odigrao je slab nastavak koji je Mitrovanov odmah kaznio i u nekoliko poteza prisilio Petrovića na predaju.

Tako je rezultat izjednačen, a Mitrovanov je nagrađen za hrabru i otvorenu igru nakon poraza.  Ima u tome i neke šahovske pravde, u prvoj partiji Mitrovanov je imao u jednom periodu partije izgledniju poziciju a izgubio je a sada se to isto deilo Petroviću. Rezultatski je meč ponovo potpuno neizvestan, a danas, 12.01.2016. igra se treća partija meča nakon čega će uslediti slobodan dan i u sredu (sutra, 13.01.2016.) se neće igrati pa će igrači imati vremena da se malo saberu pred završnicu meča.

Pozivamo ljubitelje šaha  da ukoliko imaju malo vremena, danas dođu do kluba i prate interesantne borbe ova dva šahovska znalca i zaljubljenika.

CAM00639

 

Treća  partija,  12.01.2016.  

remi,    1,5 : 1,5

U trećoj partiji meča za prvaka Radakove male za 2016. godinu , posle velike borbe i skoro 70 poteza sklopljen je remi i tako je ostala potpuna neizvesnost i izjednačen rezultat u meču od 1,5:1,5  pre slobodnog dana i završne tri partije po klasičnom tempu koje će se igrati u četvrtak, petak i subotu  (14., 15., i 16. januar 2016.godine).

U današnjoj  trećoj partiji Petrović je vodio bele figure a igrana je Slavenska odbrana. Beli je izašao iz otvaranja sa sasvim blagom prednosti, a nekoliko poteza kasnije je ispustio tu prednost i od tada do kraja partije crni-  Mitrovanov imao je prednost koja je bila po oceni računara dovoljna za pobedu a u dva navrata Mitrovanov je imao dobitničke poteze koje bi svakako video i realizovao da nije bilo vremenske oskudice. Ipak, on je propustio svoje prilike i partija je završena remijem. Na taj način Petrović je nagrađen za svoju upornu odbranu teške pozicije.

Meč će se nastaviti četvrtom partijom koja će se igrati u četvrtak 14.01.2016.godine.  Bele figure u četvrtoj partiji koja će se tada igrati vodiće Mitrovanov.

 

Četvrta partija,  14.01.2016.  

remi,    2 : 2

Danas 14.01.2016.  igrana je semiševa varijanta kraljeve indijske odbrane u kojoj su oba igrača igrala oprezno i nisu kao prethodnih dana bili spremni da idu do krajnjih granica koje pozicija može da pruži.

Kako se meč približava kraju oba igrača kao da osećaju da nema više vremena za popravak i da svaka partija sve više može da odluči meč. Otuda danas oprezan remi, a u sutrašnjoj pretposlednjoj partiji po klasičnom tempu Petrović vodi bele figure.

 

Peta partija,  15.01.2016.  

remi,   2,5:2,5

U meču za prvaka Radakove male za 2016. godinu ni u petoj partiji meča  niko od takmičara nije stekao prednost. Rezultat je tako ostao nerešen  2,5 : 2,5

U petoj partiji Petrović koji je vodio bele figure igrao je aktivnije nego u trećoj partiji meča mada se crni Mitrovanov ponovo branio Slavenskom odbranom. Petrović je zahvaljujući nepreciznoj igri protivnika  u otvaranju stekao značajnu prednost, koja se sastojala u jednom pešaku više i prednosti u razvoju. Crni kralj se predugo zadržao u centru table i bio izložen vezivanjima teškim figurama belog.

Ipak Mitrovanov se kao crni  branio najboljim potezima koje je imao na raspolaganju u ovoj teškoj poziciji a beli nije najbolje iskoristio svoje šanse i stečenu prednost pa se ona istopila i kada se pozicija izjednačila i u materijalnom i u pozicionom smislu, protivnici su se sporazumeli na remi.

 

Šesta partija,  16.01.2016.  

Mitrovanov dobio,  konačan rezultat meča   3,5:2,5

Odigrano je poslednje šesto kolo meča za prvaka Radakove male u Vršcu za 2016.godinu.  U tradicionalnom,  interesantnom i uzbudljivom meču protivnici na visini zadatka bili su mk Đorđe Mitrovanov i mk Petrović Laza.   Mitrovanov  je branio titulu prvaka i prelazni pehar osvojene prošle 2015. godine kada je meč ustanovljen i igran prvi put, a mk Petrović Laza  je po drugi put pokušao da pobedi svog rivala još iz najranije mladosti, i eto, nije uspeo, pa će morati da pokuša ponovo sledeće godine u januaru.

Konačan rezultat meča je 3,5 :2,5 za Mitrovanova koji je dobio drugu i poslednju partiju meča, Petrović je dobio prvu partiju meča a treća, četrvrta i peta partija meča su završene remijem.

Bele figure u odlučujućoj šestoj partiji ovog vrlo izjednačenog meča vodio je Mitrovanov i po drugi put u meču odlučio se za potez d4 ali je Petrović ovog puta za razliku od četvrte partije u kojoj je igrao kraljevu indijku sada odabrao Slavensku odbranu uz uzimanje dc4.

Crni je stekao izglednu poziciju i imao neke izglede za napad i pritisak na kraljevom krilu, u jednom trenutku postojala je i žrtva lovca koja vodi do dobre igre crnog i izglednog napada ali je to zahtevalo tačno proračunavanje varijanti i vreme za njihovo proračunavanje.  Petrović je odustao od te žrtve i pokušao napad prebacujući dva skakača na kraljevo krilo, ali se u komplikacijama a kasnije i u vremenskoj oskudici bolje snašao Mitrovanov i prvo protivniku uzeo pešake a zatim i figuru. I pored dobre igre koju je prikazao u meču, Petrović je morao da prizna da je na kraju zasluženo pobeđen.

Mitrovanovu koji je osvojio naslov i prelazni pehar po drugi put,   potrebno  je da pobedi još jednom kada će prelazni pehar dobiti u trajno vlasništvo. Petroviću ostaje da se pripremi i ponovo pokuša sledeće godine.

Čestitke pobedniku a i poraženom za prikazanu igru i kvalitetne  partije.

RM2015_002