2017,_Treći meč

Prva partija, 10.01.2017.

remi,   rezultat u meču 0,5 : 0,5

Kao i ranijih godina protivnici su se sastali pre partije i izvlačenjem flaša vina „Vršačkih vinograda“ odabrali boju figura kojom će otpočeti meč. Laza Petrović izvukao je „Beli Burgundac“ a Mitrovanov „Frankovku“ pa je Laza Petrović u prvoj partiji vodio bele figure a Mitrovanov crne. Nažalost, i pored lokal patriotskog odnosa vrščana i  šahista šah kluba „Bore Kostića“,  kvalitetni proizvodi nekadašnjeg giganta u proizvodnji vina  su možda poslednji put sa ponosom dodeljeni jer sudbina „Vršačkih vinograda“ je krajnje neizvesna.

Partija je igrana sa velikom željom za pobedom o čemu govori podatak da je povučeno preko 45 poteza i utrošeno svo raspoloživo vreme a zadnji potezi su (posebno Mitrovanov) povlačeni u vremenskoj oskudici i nekoliko puta je potez povučen samo nekoliko sekundi pre pada zastavice koja bi označila istek raspoloživog vremena i gubitak partije. Ti su potezi odigrani i partija privedena kraju samo zahvaljujući dodatnom vremenu koje sat dodaje svakom od igrača kada odigraju potez. Tempo po kom se igra je 90 minuta za svakog od igrača za celu partiju uz bonus od dodatnih 30 sekundi za svaki odigrani potez.

Igrana je igra daminog pešaka, ređe igrana varijanta gde je beli bio oprezan i dozvolio je crnom da se relativno lako izbori za izjednačenje u poziciji ali ne i da zahvati bilo kakvu inicijativu. Uspostavio se blokiran centar gde su pešaci crnog bili na poljima boje lovaca koji su ostali obojici partnera na tabli. To bi trebalo da  u strateškom smislu daje prednost onome čiji su pešaci na boji polja suprotne od one po kakvim poljima se kreću lovci jer oni tada ne mogu da napadaju te pešake dok protivnikove mogu. Petrovićevi pešaci u centru su bili postavljeni i blokirani na povoljnijoj boji polja što mu je davalo motiva da pokušava da igra na pobedu. Međutim, Mitrovanov je crne figure dobro povezao u odbrambenom smislu, njegova dama i lovac su srađivali a njegov lovac je bio postavljen aktivno u centru table i predstavljao ubojitiju figuru od protivničkog belog lovca. Interes belog je bio da promeni dame što je na kraju i uspeo da uradi ali su njegovi pešaci tom prilikom izgubili lanac i nisu više bili povezani što je crnom dalo motiva da ih napada i onemogućava slobodno kretanje belog kralja i lovca. U takvoj poziciji došlo je do konačnih pojednostavljenja i raspleta nakon kog je pozicija na tabli bila očigledan remi. Protivnici su igrali do pozicije u kojoj je došlo do trostrukog ponavljanja kada su se saglasili na remi.

Tako  je trenutni rezultat u  meču 0,5 :0,5. Podsetimo u prethodna dva meča za malo ali dovoljno da pobedi u tim mečevima bio je uspešniji  Mitrovanov i njegovo ime je već dva puta upisano na pobedničkom prelaznom peharu. Ukoliko pobedi i treći put ovaj pehar pripašće mu  u trajno vlasništvo. Međutim Petrović je odlučan u tome da mu to ne dozvoli bez velike borbe.

U drugoj partiji koja je na programu 10.01.2017. bele figure će voditi Mitrovanov a partija kao i uvek počinje u 19h u šah klubu „Bora Kostić“ Vršac.

Evo nekoliko fotografija sa izvlačenja figura i početka meča:

dscn0106
Stari rivali opet se susreću za šahovskom tablom. mk Mitrovanov u mečevima za prvaka Radakove male vodi sa 2:0 ali mk Petrović se ne predaje. I prethodna dva meča izgubio je u veoma zanimljivoj i izjednačenoj borbi i ne bi bila velika nepravda da je on dobio oba ta meča. Međutim boginja šaha Kaisa je tada  odlučila tako, možda će sada biti na njegovoj strani?
dscn0107
mk Laza Petrović – „Beli Burgundac“ i bele figure u prvoj partiji.
dscn0108
mk Mitrovanov Đorđe,  „Frankovka“ i crne figure u prvoj partiji. Đorđe koji je poznat kao ljubitelj crvenih vina sigurno nije bio nezadovoljan ovakvim izvlačenjem.
dscn0109
Pehar u rukama oba takmičara ali samo na početku meča – na kraju meča jedan od njih dvojice će ga imati sam u rukama.
dscn0110
Veliki prijatelji van šahovske table i veliki šahovski rivali i borci za tablom. Ovo je rivalstvo koje traje preko trideset godina.
dscn0111
Prijateljski stisak ruke
dscn0112
Kako iskoristiti prednost belih figura a da rizik ne bude prevelik?
dscn0113
Kako izjednačiti crnim figurama i obezbediti remi. A ako se ukaže prilika…možda i nešto više?
dscn0115
Na prelaznom peharu dva puta je upisano ime Mitrovanova kao pobednika mečeva odigranih 2015. i  2016. godine. Ako pobedi i ove godine po pravilima ovaj pehar će dobiti u trajno vlasništvo a za sledeći meč obezbediće se novi. Ukoliko Laza Petrović pobedi ovaj pehar će on preuzeti dok neko ne pobedi tri puta i dobije ovaj pehar u trajno vlasništvo.
dscn0116
Pred izvlačenje  boje figura u prvoj partiji i početak meča:  sve što im je potrebno – šahovska tabla i figure, pehar za koji će se boriti i  vina za izvlačenje boje figura.  Sudija nije potreban – na ovom meču neće biti spornih situacija ali će biti zanimljivih pozicija i poteza.

Druga  partija, 11.01.2017.

remi,   rezultat u meču   1 : 1

U drugoj partiji meča se prema očekivanju razvila velika borba sa obostranim šansama. Belima se Mitrovanov otvorio daminim gambitom a Petrović je odložio prihvatanje i uzimanje pešaka na c4 da bi ga uzeo nakon što je beli igrao belim lovem na d3. Tako je crni dobio tempo jer je lovac belog igrao dva puta (na d3 pa na c4) a kasnije je pravovremenim guranjem b5 pešaka još ubrzao svoj razvoj i lako postigao jednakost.

Mitrovanov je prvi odigrao nepreciznost a4 i pružio priliku crnom da nagura pešake na četvrti red c4, b4 i postigne značajniju prednost. Petrović je to samo delimično iskoristio ali dovoljno da zahvati inicijativu i izvrši pritisak na oslabljenog b3 pešaka. Mitrovanov je i damom odigrao neprecizniji potez Dd2 što je omogućilo taktičke udare sa Se4  i  izazavalo da i ovom figurom mora da igra nekoliko puta i da njom stigne na kraljevo krilo na g4. U jednom trenutku crni (Petrović) je pravilno izmenio belopoljne lovce na d5 i dodatno oslabio pešaka na b3 a onda u 25. potezu propustio dobitak direktnim osvajanjem materijala putem pokretanja pešaka na kraljevom krilu h5 i g5 sa dvostrukim udarom pešakom na damu i skakača putem g4. Umesto toga dozvolio je Mitrovanovu da znalački poveže svoje figure u odbrani i da vrati zalutalog skakača sa h4 na f3. U jednom trenutku u obostranoj vremenskoj oskudici crni je čak odigrao e4 što je pružilo na trenutak belom šansu da on putem Sfe5 dođe u prednost što Mitrovanov nije iskoristio i pozicija se možda najpravednije rasplinula kroz niz forsiranih izmena u remi završnicu.

 

Treća  partija, 12.01.2017.

remi,   rezultat u meču   1,5 : 1,5

U trećoj partiji Petrović je vodio bele figure a igrana je slavenska odbrana  kojom se Mitrovanov igrajući crnim figurama branio. U sedmom potezu Mitrovanov je odigrao razvojni potez Ld6 što je mala nepreciznost jer je morao nekoliko poteza kasnije da ga vrati na e7 gde je trebalo odmah igrati, i tako je izgubio jedan tempo. Zato je potražio rešenje u interesantnom potezu e5 kojim je podrivao centar belog. Petrović je prihvatio priliku da zaoštri poziciju, prošao je pešaka i napravio usamljenog slobodnjaka na d5. Mitrovanov je sada odigrao riskantno f5 i dozvolio da pešak belog napreduje na d6 i da nastane pozicija sa taktičkim motivima. Imao je Petrović boljih rešenja u kojima bi sačuvao prednost ali je ispustio tu priliku i prešao u završnicu gde je imao lovca a Mitrovanov skakača sa jednakim brojem pešaka a usamljeni pešak crnog na e4 više nije bio slab jer je crni kralj brzo prišao. U ovoj pojednostavljenoj poziciji igralo se još nekoliko poteza a zatim je sklopljen remi.

 

Četvrta  partija, 13.01.2017.

Mitrovanov dobio,   poveo je u meču  sa  2,5 : 1,5

U četvrtoj partiji meča za prvaka Radakove male Mitrovanov je postigao važnu pobedu vodeći bele figure u partiji koja je obilovala taktičkim mogućnostima iako je otovorena daminim pešakom.

Iz otvaranja je beli izašao sa blagom inicijativom a odlučujući momenat je bio kada je Petrović kao crni načinio dve slabosti – prva kada je odigrao potez a6 i oslabio crna polja daminog krila a druga kada je postavio damu na a5 i tako je izložio opasnosti od zarobljavanja što je kasnije Mitrovanov i koristio kao motiv za svoju igru. I nedostatak vremena učinio je svoje pa je Petrović zapao u  situaciju da mora materijalnim gubicima – žrtvom lovca Ld4  da spašava damu. Mitrovanov je, iako je imao dobitnički nastavak Sd4 gde bi imao figuru za dva pešaka ali i napad na oslabljenu rokadu crnog kralja,  insistirao na zarobljavanju najvrednije crne figure  što  je pri pravilnoj odbrani Petrovića moglo da dovede do jednake igre ali sa velikom asimetrijom u figurama – crni bi imao dva dopa i lovca a beli damu lovca i skakača uz dva pešaka manje. Iako je ovo objektivno mogla biti jednaka pozicija, retko bi se ovakva aismetrija figura završila remijem uz vremensku oskudicu i verovatno bi i u tom slučaju jedna strana pobedila jer je u takvim pozicijama neophodna izuzetno precizna igra a uz malo vremena to nije moguće.

Ipak, Petrović kada mu se ukazala ta poslednja  prilika nije je iskoristio i  prešao u takvu završnicu, već je odabrao slabiji nastavak i Mitrovanov je to iskoristio i ostao sa skakačem i damom protiv dame u dobijenoj završnici. Posle poteza De3 je pozicija potpuno bila dobijena za belog i Petrović je obustavio otpor.

U ovom izobilju taktičkih mogućnosti a istovremeno malo vremena na šahovskom satu za razmišljanje Mitrovanov se bolje snašao, zabeležio prvu pobedu u meču i preuzeo vođstvo rezultatom 2,5:1,5 posle četvrte odigrane partije. Njemu je potreban još jedan poen iz preostale dve partije da se i treći put domogne naslova prvaka a prelazni pehar bi u tom slučaju dobio u trajno vlasništvo kao trostruki prvak.

Petrović koji je imao neke zaista izgledne pozicije u prve tri partije meča posebno u drugoj partiji, i koji ih nije iskoristio, ima za čime da žali ali mora što pre da zaboravi na to što je moglo da bude i okrene se preostalim partijama u meču.

Petrović ima na raspolaganju dve partije do kraja meča u kojima će morati da postigne bar jednu pobedu da bi u tom slučaju izborio pravo na doigravanje u partijama po ubrzanom tempu. U sledećoj partiji koja je na programu u ponedeljak 16.01.2017. godine  bele figure će voditi Petrović.

14. i 15.01.2017. su na programu dva slobodna dana pred odlučujuće posledenje dve partije meča po klasičnom tempu nakon čega će u zavisnosti od rezultata te dve partije  meč ili biti odlučen ili će se preći na ubrzani tempo. Podsetimo, po klasičnom tempu predviđeno je da se igra šest partija a pobedniku je potrebno da sakupi 3,5 poena u ovom delu meča. Samo pri nerešenom rezultatu nakon šest partija po klasičnom tempu (ako bi rezultat bio 3:3 posle šest odigranih partija po klasičnom tempu) prešlo bi se na doigravanje po ubrzanom tempu.

 

Peta  partija, 16.01.2017.

Mitrovanov dobio,   poveo je u meču  sa  3,5 : 1,5  i time pobedio ovaj treći meč i osvojio treću pobedu u meču što mu donosi prelazni pehar u trajno vlasništvo

Večeras je odigrana peta partija meča za prvaka Radakove male za 2017. godinu i mk Mitrovanov Đorđe je kao crni savladao mk Petrović Lazara i postigao odlučujuću rezultatsku prednost u meču od 3,5:1,5 postigavši sa tri remija i dve pobede bez poraza treću uzastopnu pobedu i zvanje trostrukog prvaka Radakove male. Istovremeno, trećom pobedom osvojio  je prelazni pehar u trajno vlasništvo.

dscn0113

Propozicije predviđaju da se i u slučaju odlučenog  pobednika u meču ipak odigraju preostale partije, u ovom slučaju šesta partija koja će se igrati po predviđenom rasporedu sutra, 17.01.2017. u 19h u prostorijama šah kluba „Bora Kostić“ Vršac.

Čestitamo mk Mitrovanov Đorđu koji je pet puta bio prvak Ritiševa, jednom prvak Vršca i više puta bio u prvih pet na prvenstvima Vršca potvrđujući da je jedan od najboljih šahista grada Vršca. Ovom pobedom postao je i po treći put prvak Radakove male.  Majstorski kandidat Đorđe Mitrovanov  je, da podsetimo, zadnjih nekoliko godina kapiten ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac.

U večerašnjoj partiji Petrović je svestan rezultatske važnosti partije igrao oprezno belima nadajući se da će mu Mitrovanov pružiti priliku za značajniju prednost ili bar da zaoštri poziciju tako da se u otvorenoj taktičkoj borbi donese odluka o daljem toku meča. U takvoj situaciji, u partiji u kojoj je praktično sve vreme vladala gotovo idealna jednakost, mk Petrović je bio prisiljen da menja  topove,  međutim  on je izbegavajući dalje izmene (izmenu topova) kako bi sačuvao figure kojima bi kasnije pokušao da igra na pobedu, grubo prevideo i upao u taktičku zamku.  mk Mitrovanov je lepim dvojnim udarom sa polja c6 kraljicom napao protivnikovog topa po c liniji  i istovremeno zapretio baterijom lovac-dama po a8 – h1  dijagonali, napadajući  g2  pešaka u rokadi ispred kralja, što je značilo da Petrovićevoj poziciji nema spasa. On je razmislio i kada se uverio da poziciji nema spasa pružio je ruku i čestitao mk Mitrovanovu.

dscn0112

 

Šesta  partija, 17.01.2017.

Petrović  dobio,   time je smanji rezultat  u meču  na  3,5 : 2,5 za Mitrovanova što je i konačan rezultat ovog trećeg meča. Mitrovanov je  pobedio ovaj treći meč i osvojio treću pobedu u meču što mu donosi prelazni pehar u trajno vlasništvo

Večeras je završen meč  za prvaka Radakove male za 2017. godinu. Pobedom u poslednjoj – šestoj partiji meča Petrović Laza je smanjio rezultat na konačnih 3,5:2,5

Igralo se hrabro i beskompromisno i u ovoj šestoj poslednjoj partiji koja nije imala značaj za ishod meča koji je rešen već nakon pete partije. Iako su oba takmičara znala da je Mitrovanov pobednik meča, i u poslednjoj partiji su igrali iz sportskih motiva i prestiža sa željom da ostvare što bolji konačni rezultat meča.

Bele figure vodio je Mitrovanov a ponovo je igrana Slavenska odbrana. Otvaranje je proteklo u mirnoj i uglavnom kvalitetnoj igri gde ni jedan od igrača nije postigao značajniju prednost i vladala je ravnoteža.

U 21. potezu Petrović je odigrao slabiji potez kojim je dozvolio Mitrovanovu da za svoju kraljicu dobije dva protivnička topa i tako dospe u izglednu poziciju. Kada je zatim crni izgubio i pešaka na b4 beli je verovatno imao i dobijenu poziciju ali je obzirom na raznovrsne figure koje su ostale na tabli  svakom od igrača igra bila dosta komplikovana i realizacija prednosti belom nije bila  nimalo laka. Istovremeno,  polako su oba takmičara dospela u vremensku oskudicu i nisu više imali dovoljno vremena da traže najbolje poteze.

Međutim,  beli je nepreciznom igrom dozvolio crnom da se na daminoj strani izmene njegova dva pešaka za jednog crnog čime je značajno umanjio svoje šanse da igra na pobedu.

Nekoliko poteza kasnije beli je dozvolio da crni izvede lep taktički udar žrtvom skakača na e3 što beli nikako nije smeo da uzme već je trebao da pojača svoj pritisak topovima po sedmom redu protivnika, čime bi zadržao blagu prednost u poziciji. Međutim, Mitrovanov je kao beli pritisnut vremenskom oskudicom pogrešio,  ipak  je uzeo tog  protivničkog skakača na polju e3 i više nije mogao da spase poziciju – crna dama je pokupila sve bele pešake oko belog kralja ostavljajući ga nezaštićenog i izloženog šahovima a crni je zadržao čak tri pešaka i damu  od kojih je h pešak bio prohodan i nije se više mogao zadržati.

Tako je Petrović upisao prvu pobedu u ovom meču. Rezultat ove partije donekle čini ukupan rezultat meča realnijim jer prema pozicijama  razlika u poenima pobednika i pobeđenog i ne treba da bude velika.

Mitrovanovu  treba čestitati kao zasluženom pobedniku jer je ovo njegova treća uzastopna pobeda u meču protiv Petrovića i taj lep uspeh ne može bita slučajan mada je Petrović u sva tri dosadašnja meča prikazao sjajnu igru i veliku želju da pobedi.

dscn0111