2018_četvrti meč

 

Prva partija, 09.01.2018.

Pobeda mk Petrovića,   rezultat u meču  1:0  za mk Petrovića

Kao i prethodne tri,  i ove godine sa uobičajenim datumom otpočinjanja 09.01. započeo je sada već tradicionalni meč za prvaka Radakove male za 2018. godinu između starih prijatelja  i šahovskih rivala mk Đorđa Mitrovanova i mk Petrović Lazara.

Da podsetimo, Mitrovanov je pobeđivao u ovom meču prethodna tri puta i po usvojenim propozicijama na taj način trećom pobedom stekao je prelazni pehar u trajno vlasništvo a šahovski klub „Bora Kostić“ Vršac obezbedio je novi koji će biti prelazni sve dok ponovo neki od takmičara ne uspe da pobedi tri puta u predstojećim mečevima, računajući od ovog meča 2018. kada je novi pehar nabavljen.

Pre ove prve partije meča,  u prijateljskoj atmosferi izvučene su figure kao i svake godine izvlačenjem flaše vina odgovarajuće boje – belo vino bele figure a crveno vino crne figure.

Mec za prv Rad male 2018_izvlacenje i prva partija
U kesama oko pehara su boce vina koje će odrediti boju figura u prvoj partiji. mk Mitrovanov branioc titule prvaka Radakove male 2015, 2016 i 2017. godine (u crnoj jakni sa leve strane posmatraču) rukuje se sa izazivačem mk Petrović Lazarom koji je ove godine najuspešniji senior ekipe „Bora Kostić“ Vršac i vicešampion Jesenjeg kupa Vršca, i koji ima vrlo ozbiljne namere da po prvi put pobedi mk Mitrovanova i osvoji titulu prvaka Radakove male za 2018. godinu. Naravno, mk Mitrovanov će pokušati da i ove godine odbrani titulu. 

U prvoj partijije na taj način bele figure izvukao je mk Mitrovanov Đorđe i partija je počela uz uzajamni respekt tako što je beli Mitrovanov otvorio d pešakom a Petrović odgovorio svojim d pešakom. Nastala je pozicija daminog gambita u kojoj je beli rano odigrao malu nepreciznost i zbog toga morao da razvije figure na čudan i neharmoničan način. Crni – Petrović je iskoristio to i stekao prvo neznatnu a kasnije značajniju prednost. Preteći stalno belom kralju i njegovom oslabljenom rokadnom položaju a kombinujući te pretnje sa stalnim vrlo jakim pritiskom po e liniji i pravovremenom izmenom belopoljnog lovca ostavljajući belom slabosti po belim poljima, mk Petrović je stekao važnu i značajnu prednost u fazi partije kada su oba igrača upala u oskudicu vremena. Iako se meč igra uz upotrebu elektronskog sata koji za svaki potez dodaje po 30 sekundi igračima kako bi se izbegle nemile situacije teških vremenskih oskudica, ipak je taj nedostatak vremena doprineo nekim greškama i na kraju je zasluženo slavio mk Petrović i poveo je u meču rezultatom 1:0.

Druga partija je na programu sutra u kojoj bele figure vodi mk Petrović a mk Mitrovanov mora da traži načina da pokuša da izjednači do kraja prvog dela meča u kom se igra šest partija po sporom tempu od 90 minuta po igraču uz dodatak od po 30 sekundi za svaki potez svakom od igrača. Ako bi tada bilo nerešeno prešlo bi se na dve dopunske partije po ubrazanom tempu a u slučaju da i tada eventualno bude nerešeno usledile bi još dve dopunske partije ali po brzopoteznom tempu. Ako bi i tada bilo nerešeno pobednika bi odlučivala takozvana „Armagedon“ partija u kojoj bi beli imao 5min na časovniku a crni 4 min ali bi beli morao da dobije da bi dobio meč a ukoliko u toj poslednjoj partiji bude nerešeno ili crni dobije to bi značilo da je crni dobio i ceo meč.

 

Druga  partija, 10.01.2018.

remi,   rezultat u meču   1,5 : 0,5  za mk Petrovića

U uzbudljivoj  drugoj partiji u kojoj je mk Petrović vodio bele figure viđena je čvrsta i obostrano oprezna igra sa dosta uloženog truda oba igrača ali kada je časovnik pokazivao da je svakom od igrača preostalo do završetka partije manje od tri minuta saglasili su se na remi. Remi je ponudio mk Mitrovanov,  ostavljajući za neku od sledećih partija da pokuša da izjednači a mk Petrović je prihvatio zadovoljan svojim vođstvom stečenim  u prvoj partiji.

Igrana je jedna ređa varijanta damine indijske odbrane  u kojoj je beli vladao prostorom ali nakon solobađajućeg poteza crnog c6 igra se izjednačila čak je crni stekao gotovo neosetnu prednost koja se sastojala u prednosti njegovog lovca koji je imao dejstvo po dugim dijagonalama b7-g2 i b5-f1. Ipak beli pri preciznoj igri ne bi trebao da izgubi i mk Petrović je igrao dobro i dovoljno aktivno za remi koji mu zadržava prednost u meču posle prve dve partije.

Treća partija se igra nakon jednodnevne pauze i na programu je u petak 12.01.2018. godine kada će mk Mitrovanov da pokuša da izjednači rezultat belim figurama a mk Petrović će crnima pokušati da svoju prednost održi a ako se ukaže prilika i uveća. Očekujemo zanimljivu partiju.

 

Treća  partija, 12.01.2018.

Pobeda mk Mitrovanova,  izjednačen rezultat u meču   1,5 : 1,5

Kao što smo i očekivali mk Mitrovanov bio je prinuđen da primeni oštrije varijante kako bi eventualno izjednačio rezultat u meču protiv izuzetno dobro pripremljenog mk Petrović Laze koji je pobedom u prvoj partiji stekao prednost i sačuvao je remijem u drugoj partiji.

mk Mitrovanov je vodeći bele figure u trećoj partiji primenio potez e4 a mk Petrović Laza je prihvatio otvorenu borbu i nastala je jedna od najoštrijih varijanti sicilijanske odbrane – Najdorfova varijanta otrovnog pešaka, u kojoj crni rano istupa damom na polje b6 napadajući belog pešaka na b2. Beli u tim najoštrijim varijantama žrtvuje tog pešaka da bi razvio brzo sve svoje figure i potražio prednost u velikom broju tempa koje dobija jureći prepano istrčalu crnu damu.

mk Petrović je hrabro prihvatio najoštrije nastavke ali je odigrao neprecizan potez damom na c5 pa je beli potezom Sa4 zahvatio inicijativu, uspostavio kontrolu nad poljem b6 za useljavanje svog skakača a zatim i uneo diskordinaciju u crne figure koje su izgubile harmoničan raspored i međusobnu saradnju, pa je beli mk Mitrovanov ubrzo dobio partiju i izjednačio rezultat u meču unevši potpunu neizvesnost u pogledu konačnog ishoda meča.

 

Četvrta  partija, 15.01.2017.

remi,   ukupno stanje  rezultata u meču  je  2 : 2

U četvrtoj partiji meča odigranoj 15.01.2018. bele figure vodio je mk Petrović.

Posle poraza u trećoj partiji on nije menjao pristup i otvorio je partiju potezom d4 a zatim je fijanketirao svog belopoljca i rokirao tražeči prednost u pozicionoj igri.

mk Mitrovanov je postavio figure po šemi daminog gambita i izgradio čvrstu poziciju a nešto kasnije uzeo je dc4: u cilju rasterećivanja pozicije.

Minimalna prednost belog konvertovana je prvo u prednost lovačkog para, zatim su izmenjane lake figure uz cenu blagog narušavanja pešačke strukture crnog udvojenim pešacima po f liniji.

Na kraju su izmenjane teške figure po c liniji i ostale su samo dame a zatim su i one promenjene.

Beli je svojim previše opreznim potezom Kg1 propustio da se bori za prevlast na c liniji, da gurne d5 pešaka i da svojoj dami otvori pristup na polje g4 gde bi mogla da naglasi slabost narušene pešačke strukture crnog,  i tu je računar u analizi davao prednost belom. Međutim, mk Petrović to nije primetio i iskoristio, izmenio je sve teške figure uključujući i dame na kraju pa je pozicija prešla u pešačku završnicu u kojoj je sada crni bio nešto aktivniji.   Ipak, mk Petrović  je kao beli imao dovoljno odbrambenih mogućnosti za remi ishod.

Što se meč bliži kraju po sporom tempu odgovornost je sve veća a eventualna greška i poraz  bi bili mnogo manje nadoknadivi nego u početku meča pa je razumljivo da sada oba igrača igraju maksimalno oprezno bez preuzimanja velikog rizika.

Ostale su još dve partije po sporom tempu koje su na programu 16.01.2018.   i   17.01.2018.

U današnjoj pretposlednjoj partiji po sporom tempu bele figure vodi mk Mitrovanov i zanimljivo je videti hoće li otvoriti opreznijim d4 ili oštrijim e4 sa kojim je imao uspeha i izjednačio u trećoj partiji u meču.

Očekuje nas zanimljiva završnica meča.

 

Peta  partija, 16.01.2017.

Pobeda mk Mitrovanova,  rezultat u meču   3 : 2

Peta partija je donela izuzetno oštru igru, sicilijansku odbranu, žrtvu figure belog, komplikovanu poziciju u kojoj je crni sigurno imao mnogo boljih nastavaka ali ih je trebalo naći za tablom.

mk Mitrovanov je hrabro odigrao 1.e4 i pozvao na otvorenu borbu i postupio je,  pokazalo se, poptuno  ispravno.  Preuzeo je rizik i igrao na pobedu, upustio se u žrtvu figure sa mnoštvom nastavaka koji se različito ocenjuju u smislu ko stoji bolje, ali se u komplikacijama bolje snašao, iskoristio neke slabije nastavke koje je mk Petrović odigrao i zabeležio veoma važnu pobedu kolo pre kraja meča – misli se na deo koji je predviđen da se odigra po sporom tempu.

Praktično, u zadnjem kolu mk Mitrovanovu dovoljan je remi a svakako i pobeda mu odgovara. U slučaju da mk Petrović dobije tu poslednju partiju po sporom tempu on bi se izborio za nastavak meča po ubrzanom tempu. Ta poslednja partija po sporom tempu na programu je sutra 17.01.2018. a eventualno doigravanje bi se igralo prekosutra 18.01.2018. za šta je mk Petroviću neophodna pobeda u sutrašnjoj partiji u kojoj vodi bele figure.

Videćemo hoće li mk Petrović nešto menjati u svojoj igri i izboru početnog poteza i otvaranja ili će ostati pri početnom potezu 1.d4 koji mu u drugoj i četvrtoj partiji nije doneo više od remija sa čim bi mk Mitrovanov bio zadovoljan i u šestoj partiji.

U današnjoj partiji mk Mitrovanov je belim figurama napravio svoju omiljenu postavu iz Najdorfove sicilijanke  koja je uvod u tzv. Velimirovićevu žrtvu Sd5 (prvi put je primenjena u čuvenoj partiji vm Velimirović – vm Ljubojević kada je Ljubojević pretrpeo neprijatan poraz iako je tada već odavno bio svetsko ime)  gde beli postavlja figure na sledeći način: pravi rokadu na veliku stranu, postavlja belog lovca na polje d3, crnopoljnog lovca na g5, damu na f3  i The1 uz napredovanje f pešakom na f4.

Ovu poziciju ova dva takmičara igrali su više puta, uvek je ideja žrtve na d5 kako bi se u slučaju prihvatanja žrtve ed5: otvorila e linija i stvorilo polje za uskakanje skakačem ili eventualno belim lovcem na f5.

mk Petrović je promenio uobičajeni način raspoređivanja svojih figura tako što je odložio (i nije ni odigrao tokom partije) razvojni  (i verovatno bolji)  potez crnopoljnim lovcem Le7.  Potez prekriva kralja po e liniji, brani skakača na f6 (u partiji beli je uzimanjem Lf6 iskvario pešake crnog) i stvara mogiućnost za uzmak crnog kralja i na stranu male rokade ili na f8.  Umesto toga (Le7) mk Petrović odigrao je dodatni potez damom sa c7 na b6 i tada je usledila izmena Lf6 da bi se crni pešaci udvojili a zatim i žrtva Sd5.

Posle partije analize su bile obimne i raznovrsne i svaki od takmičara ima svoje mišljenje gde je mogao i trebao bolje ali meč nije još gotov a predstoji i prvenstvo kluba gde će se opet sresti tako da će njih dvojica ovu varijantu sigurno igrati , razmatrati diskutovati i analizirati još puno puta.

mk Mitrovanov je ovom pobedom nadomak cilja, i ako ne izgubi sutrašnju partiju (ili je dobije) to bi bila četvrta uzastopna njegova pobeda u meču za prvaka Radakove male.

Sa svoje strane, mk Petrović će sutra pokušati da pobedom izjednači rezultat i opstane u meču kako bi na taj način uveo meč u fazu doigravanja partija po ubrzanom tempu.

Očekuje nas zanimljiva  odlučujuća šesta partija meča.

 

Šesta  partija, 17.01.2017.

Pobeda mk Mitrovanova,  konačan rezultat u meču   4 : 2

Večeras je završen meč  za prvaka Radakove male za 2018. godinu. Prvak radakove male za 2018. godinu je mk Mitrovanov Đorđe koji je pri svom vođstvu od 3:2  u poslednjoj partiji meča vodio crne figure i postigao pobedu krajnjim rezultatom 4:2.

Igralo se hrabro i beskompromisno i u ovoj šestoj poslednjoj partiji koja je mogla mk Petroviću da donese opstanak u meču ali samo u slučaju njegove pobede u ovoj poslednjoj partiji predviđenoj po sporom tempu u meču. U tom slučaju pristupilo bi se doigravanju partija po ubrzanom tempu.

Tako je konačan rezultat meča za 2018. godinu 4:2 za mk Mitrovanov Đorđa koji je ovom pobedom u meču postao i po četvrti put prvak Radakove male – ovog puta za 2018. godinu. Njegovo ime kao pobednika biće zapisano na prelaznom peharu kao prvo u novom ciklusu – prethodni prelazni pehar on je već osvojio u trajno vlasništvo jer je prvi stigao do tri pobede kako propozicije meča predviđaju i kada se pehar osvaja u trajno vlasništvo a šah klub Bora Kostić Vršac obezbeđuje novi pehar.

mk Petrović Laza je u poslednjoj šestoj partiji vodio bele figure i bio je pod pritiskom imperativa pobede u toj poslednjoj partiji. On je otvorio partiju svojim uobičajenim potezima 1.d4  uz kasnije g3, Lg2 i O-O. Mitrovanov se branio aktivnom pešačkom strukturom e6-d5-c5 što je kasnije dovelo do izmena pešaka i stvaranja usamljenog d5 pešaka crnog. mk Petrović je pokuavajući da zaoštri igru i da dođe do prednosti i šanse za igru na pobedu u jednom trenutku žrtvovao figuru za tri crna pešaka i u oštroj igri koja je usledila rasplet je doneo radost crnom – mk Mitrovanovu.

Naravno da sve čestitke na svim dosadašnjim pobedama u meču za prvaka Radakove male pa i ovoj ovogodišnjoj pripadaju pre svega mk Mitrovanovu –  posebno za hrabru i preduzimljivu igru u partijama u kojim je vodio bele figure (3. i 5. partija) i u kojima su igrane izuzetno oštre varijante sicilijanske odbrane sa žrtvama pešaka i figura, i praktično u tim partijama on je i prelomio rezultat u meču posle lošeg starta i poraza u prvoj partiji meča.

Ali, nepravedno bi bilo ne čestitati na prikazanoj igri i volji kao i hrabrom pokušaju da zaoštri i dostigne i izjednači rezultat u poslednjoj šestoj partiji mk Petroviću  koji bez obzira na rezultat prethodnih mečeva uvek igra novi meč sa velikom voljom i žarom da jednom prekine pobednički niz protivnika i upiše se na nekom od prelaznih pehara bar jednom kao pobednik meča neke godine.  Sigurni smo da Laza neće odustajati i da ćemo u januaru 2019. imati zadovoljstvo da ih pratimo ponovo.

Sada oba takmičara svoje misli i pripreme usmeravaju ka narednom takmičarskom sadržaju koje je na programu početkom februara – Seniorsko prvenstvo šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca za 2018. godinu.

Ukupan rezultat u četvrtom meču za prvaka Radakove male odigranom 2018. godine je:  

 mk Mitrovanov Đ – mk Petrović L= 4:2

Ukupan rezultat u mečevima je 4:0 za mk Mitrovanov Đorđa.

On je sa trećom pobedom stekao pehar u trajno vlasništvo a za 2018. godinu šah klub „Bora Kostić“ Vršac obezbedio je nov pehar.

Da bi i taj pehar osvojio u trajno vlasništvo neko od takmičara, mora da tri puta pobedi i upiše se na pehar.

To znači da:  da bi osvojio novi pehar mk Mitrovanov mora da pobedi još dva meča a mk Petrović još uvek tri meča.