2016._Banatska liga jug

Poslednje kolo i rezultati Banatske lige jug za 2016. godinu

Ekipa šah kluba „Bora Kostić“ Vršac osvojila je i ove 2016. godine prvo mesto u Banatskoj ligi jug u šahu i osvojila pobednički pehar koji dodeljuje Šahovski savez Vojvodine (pehar se uvek uručuje naknadno putem komesara lige Stanimirović Zorana).

Vršačka ekipa je u poslednjem kolu morala da osvoji isti broj poena kao konkurentska ekipa iz Kovačice da bi zadržala prvo mesto na osnovu istog broja osvojenih meč bodova ali sa minimalnih pola poena prednosti stečenih u prethodnih osam kola.

U poslednjem kolu vrščani su pobedili visokim rezultatom od 5:1   ŠK „Unirea“ iz Ritiševa, ekipu sa kojom su u tradicionalno dobrim odnosima i veliki prijatelji van table a ljuti protivnici i rivali za šahovskom tablom. U sastavu ekipe iz Ritiševa uvek ima dosta igrača koji su iz Vršca (fm Kapelan, mk Rankov, mk Jovanović, Nevena Radulov).

Sa druge strane, ŠK Kovačica je minimalnim rezultatom 3,5:2,5 pobedila ŠK „Sloga“ iz Plandišta  i tako  ostala na drugom mestu kao  i pre ovog kola.

Vrščanima su se tako plasirali u  play off takmičenje od dva meča sa pobednikom Banatske lige grupa sever – ŠK „Budućnost“ iz Srpske Crnje, a pobednik ovog play off doigravanja će izboriti viši rang takmičenja – Drugu ligu Srbije grupa Vojvodina, drugi rang takmičenja u državi.

Prvi meč igran je  u Srpskoj Crnji a uzvratni u Vršcu jer je ŠK Bora Kostić Vršac osvojio u Banatskoj ligi grupa jug 20 meč bodova a ŠK Budućnost Srpska Crnja u Banatskoj ligi grupa sever 18 meć bodova.

Podsetimo da su vrščani i prethodne 2015. godine pobedili u Banatskoj ligi a zatim i u oba meča u play off takmičenju (pobedili su ŠK „Bilećanin“ Sečanj) ali nisu otišli u viši rang zbog nedostatka finansijskih sredstava, što je svakako šteta. Nažalost situacija je  ove 2016.godine  bila još nepovoljnija što se finansija tiče, ali je ŠK „Bora Kostić“  i ove godine nastupio u play off takmičenju sa sportskom željom da pobedi i da se to desilo ,  ponovo bi bio prisiljen da odustane od višeg ranga.

Rezultati poslednjeg kola Banatske lige jug su sledeći:

9-kolo-banat-jug-2016

Konačan plasman Banatske lige jug za 2016. godinu je:

tabela-banat-jug-2016

Pojedinačni učinak igrača ekipa iz Vršca i okoline u čijem sastavu ima vršačkih šahista je sledeći:

banat-jug-2016_pojedinacno-clanovi-ekipe_page_1

Najuspešniji  igrači  po postignutom uspehu po tablama u celoj ligi su:

uspeh-po-tablama-banat-jug-2016_page_1

U ekipi ŠK Bora Kostić fm Boško Đonin ostvario je najupsešniji rezultat lige na prvoj tabli i po osvojenim poenima i po procentu. Završio je ligu bez poraza isto kao i mk Lazar Petrović koji je imao najuspešniji procenat na čertvrtoj tabli ali je imao manji broj osvojenih poena jer je igrao sedam od devet partija.U ekipi Vršca neporažen je još i kapiten mk Mitrovanov Đorđe koji je takođe imao izuzetno visok procenat (3,5 iz 4)  ali je igrao samo četiri partije pa nije uvršten u ovaj pregled koji obuhvata samo igrače koji su odigrali više od 60% partija (šest ili više). Neporažen je i mk Zorić Savo ali je on igrao samo jednu partiju i tu dobio.

Sjajan rezultat u ekipi Bore Kostića su postigli još i mk Basaraba Nikola – najveći broj osvojenih poena na drugoj tabli u ligi kao i mk Bućan Vladimir – treći rezultat po poenima i procentu na četvrtoj tabli u ligi.

Naravno i ostali članovi ekipe Bora Kostić su dali neophodan doprinos i svako je ugradio deo svog truda u ovaj rezultat tako da zasluge pripadaju svima podjednako bez obzira na tablu i rezultat.

U ekipi ŠK Sloga Plandište najuspešniji je bio mk Petrović Dušan koji je imao treći uspeh u ligi  po poenima i procentu na trećoj tabli, zatim  mk Janićijevski Radovan sa deobom trećeg i četvrtog rezultata i po poenima i po procentu na drugoj tabli dok je mladi Emanuel Pasula ostvario drugi rezultat lige na petoj tabli.

U ekipi ŠK Unirea Ritiševo najuspešnija je bila mlada Nevena Radulov koja je ostvarila najuspešniji rezultat lige na šestoj tabli.

Ekipa sa kojom se sastao  ŠK Bora Kostić Vršac u play off-u, ekipa ŠK Budućnost iz Srpske Crnje nastupala je u svojoj ligi – Banatska liga sever, u  sastavu koji je ostvario sledeće pojedinačne rezultate:

sastav-srp-crnja-2016

 

 

Prvi meč play off-a, odigran u Srpskoj Crnji

Između pobednika Banatske lige grupe jug (šah klub „Bora Kostić“ Vršac)   i grupe sever (šah klub „Budućnost“ Srpska Crnja)  odigran je 02.10.2016. godine u Srpskoj Crnji i završen je pobedom šah kluba „Budućnost“ iz Srpske Crnje rezultatom 4:2

Time je ekipa iz Srpske Crnje na domaćem terenu stekla značajnu prednost pred gostovanje u Vršcu  09.10.2016. godine kada je trebao da se odigra revanš meč.

Vrščani su dospeli u situaciju da moraju da bi u ukupnom play off doigravanju bili pobednik  i da se na taj način izbore za pravo igranja u višem rangu,  da pobede u Vršcu istovetnim rezultatom  od 4:2 ili  većim. Ako bi slučajno rezultat u dva meča play offa bio  istovetan  (4:2, 2:4) , prema propozicijama  takmičenja ove lige koje je objavio ŠSV,   „ukoliko je i posle toga sve izjednačeno onda boljeg odlučuje koja ekipa je u ta dva meča zajedno, ostvarila više poena na prve tri table“.   U ovom odigranom prvom meču rezultat na prve tri table je bio nerešen, 1,5:1,5.

Ekipa „Budućnost“ Srpska Crnja je bila odličan domaćin,  obezbeđen je prijatan prostor za igru i meč je odigran u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi a pobedili su domaćini koji su u ovom meču bili bolji.

Rezultat po tablama prvog meča play off-a Banatske lige za 2016. godinu je bio sledeći:

ŠK „Budućnost“ Srpska Crnja  –   ŠK „Bora Kostić“ Vršac      4:2

 1. Ivanić Gojko, II kat. – Đonin Boško, fm    =   0:1
 2. Rikalović Dimitrije, mk – Basaraba Nikola, mk   = 1/2 : 1/2
 3. Levnajić Pavle, fm – Petrović Lazar, mk   =    1:0
 4. Šuković Srđan, I kat.  –   Popov Zoran, mk   =  1:0
 5. Santrač Božo, mk   –   Zorić Savo, mk   =  1:0
 6. Zarin David, IIkat.  –  Milić Ilija, Ikat.  =  1/2 : 1/2

Revanš meč je zakazan da se odigra u Vršcu u prostorijama šah kluba „Bora Kostić“  Vršac,  09.10.2016.godine.

Evo nekoliko fotografija sa prvog play off meča u Srpskoj Crnji:

sk-buducnost-s-crnja-sk-bk-vrsac20161002_10050320161002_10054020161002_100600

 

Meč je sudio Dragoljub Racić, komesar Banatske lige sever.

sudija-racic-drgoljub

 

Po završetku meča vršački šahisti su posetili muzejski objekat – kuću velikog umetnika Đure Jakšića -pesnika, slikara i boema i fotografisali se pred njom.

20161002_141430.jpg

 

Drugi meč play off-a, odigran  u Vršcu

Vršački šahisti su u uzvratnom meču play off-a Banatske lige savladali ekipu šah kluba „Budućnost“ iz Srpske Crnje minimalnim rezultatom 3,5:2,5 što nije bilo dovolljno za ukupnu pobedu u play off odigravanju jer je u prethodnom meču ekipa iz Srpske Crnje slavila nešto većim rezultatom 4:2

Tako je pehar za pobednika Banatske lige pripao ekipi iz Srpske Crnje koja je istovremeno izborila pravo igranja u višem rangu, u drugoj ligi Srbije grupa Vojvodina.

Vršački šahisti su ovo pravo izborili prošle godine ali su morali da odustanu zbog nedostatka finansijskih  sredstava, a da su ove godine pobedili ponovo bi morali da odustanu od višeg ranga iz istih razloga. Ipak igrali su svim srcem i uložili maksimalan napor kako u ligi tako i u mečevima play-off doigravanja kako bi osvojili pehar pobednika Banatske lige, što im je izmaklo za jedan poen u ukupnom rezultatu  – Srpska Crnja je bila uspešnija ukupnim rezultatom 6,5:5,5 i zasluženo pobedila.

Kao i prvi meč u Srpskoj Crnji i današnji je protekao u sportskoj i fer borbi.  Na početku meča ekipe su razmenile lepe poklone  i zajedno se slikale za sećanje na ovaj lep sportski događaj.

dscn5293

Rezultat po tablama drugog meča play off-a Banatske lige za 2016. godinu odigranog u Vršcu u prostorijama šah kluba „Bora Kostić“ Vršac 09.10.2016.godine  bio je  sledeći:

ŠK „Bora Kostić“ Vršac  –   ŠK „Budućnost“ Srpska Crnja  =   3,5 : 2,5

 1. Đonin Boško, fm  –  Zarin David, II kat.  =   1:0
 2. Basaraba Nikola, mk  –  Šuković Srđan, I kat.  =   0:1
 3.  Mitrovanov Đorđe, mk  – Rikalović Dimitrije, mk     =  1/2:1/2
 4. Petrović Lazar, mk    –   Levnajić Pavle, fm  =   0:1
 5. Bućan Vladimir, mk   –   Babić Dušan, mk   =   1:0
 6. Milić Ilija, Ikat. –  Santrač Božo, mk  =  1:0

Posle uzbudljivih partija i borbi domaćini su poželeli gostima iz Srpske Crnje uspeha u višem rangu.

Vršački šahisti će se boriti i sledeće godine u Banatskoj ligi grupa jug u kojoj su prošle  i  ove godine bili pobednici, ali najveći protivnik će im biti finansije protiv kojih šahovske varijante ne pomažu.

Meč je sa pažnjom pratio veći broj posmatrača i navijača iz Vršca i Srpske Crnje.

Evo i nekoliko fotografija sa meča:

a
Sudija Stanimirović Zoran čita parove i podseća igrače na pravila takmičenja
b
Na prvoj tabli gosti su taktički postavili mladog igrača.  Ipak, iznenađenja nije bilo.                                                                                           Boško Đonin,fm (levo)  –  Zarin David, IIkat.( desno) = 1:0
g
Najbliže do posmatrača:  Šuković Srđan, I kat.(levo) – Baasraba Nikola, mk (desno) =1:0                                                                                        I na ovoj, drugoj  tabli gosti su postavili mladog igrača kao iznenađenje, što je urodilo plodom – Basraba je prevideo taktički udar u otvaranju u kom je stajao bar jednako i na žalost vrščana morao da preda mlađem protivniku.
c
Partija  na trećoj tabli koja je završena poslednja i rešavala je sudbinu play off doigravanja, ko će u viši rang i  ko će dobiti pehar Banatske lige.                                                                                                                                                                Kapiten vrščana Mitrovanov Đorđe, mk (levo)  – Rikalović Dimitrije, mk (desno) =1/2:1/2                                                                                                                                                                                        Mitrovanov je stalno vršio pritisak, imao prednost u poziciji i na časovniku, imao je  izgleda da dobije u kom slučaju bi vrščani odneli ukupnu pobedu ali mladi Rikalović se hladnokrvno branio i na kraju sačuvao remi koji je bio dovoljan njegovoj ekipi za konačnu pobedu.
d
Na četvrtoj tabli pogodilo se da gosti postave svog najboljeg igrača protiv istog protivnika iz Vršca kao u prvom meču, istom bojom figura i na žalost vrščana istim krajnjim rezultatom.                                                                                    Petrović Lazar,mk (levo) –  Levnajić Pavle,fm (desno) = 0:1                                                                                                                                                                                                                                               Petrović je dao sve od sebe, pružio dobru igru i stvorio izgledne pozicije ali je iskustvo i snaga protivnika  kao i sportska sreća odredila krajnji rezultat.
k
Peta tabla:  Bućan Vladimir, mk (levo)  – Babić Dušan, mk (desno) =  1:0                                                                                                                     Bućan je belim figurama rano zahvatio minimalnu prednost, stalno je održavao ili povećavao i ušao u dobijenu završnicu istobojaca sa pešakom više koju je sigurno realizovao.  U pozadini    ispod slike velemajstora Bore Kostića je mladi Milić Ilija, Ikat. koji je savladao   iskusnog Santrač Boža, mk na šestoj tabli.
h
Pogled na salu za igru tokom meča. Sa slike na zidu  posmatra  znameniti vrščanin, svetski putnik, ambasador šaha  i prvi srpski velemajstor Bora Kostić
e
Sala za igru:  najmlađi posmatrači sa dekom, članovi šahovske sekcije „Lasker“ pri šah klubu „Bora Kostić“ Vršac koju vodi šahovski trener Bućan Vladimir. Trener se trudio da pobedi i pruži lični primer mladim polaznicima.