2017._Banatska liga jug

pojed-rezultati-banat-jug-2017_page_1.png

Pojed rezultati Banat jug 2017_Page_2

pojed-rezultati-banat-jug-2017_page_3.pngdefault

B Kostic_Proleter Coka_poluf Banat jug 2017

Zapisnik rezultata I meča Play off dela Banatske lige (prvak Banat jug-drugoplasirani Banat sever  –   Bora Kostić Vršac – Proleter Čoka).

Ukupni pobednik Banatske lige za 2017. godinu je ekipa Bore Kostića iz Vršca koja je u finalu play off-a pobedila ekipu Bate Ćosića iz Opova rezultatom 4:2 i osvojila pehar i pravo nastupa u višem rangu!

oktobar 8, 2017 volimsah

Vršački šahisti su danas, 08.10.2017. na najbolji mogući način obeležili jubilej 130 godina od rođenja vršačkog slavnog velemajstora Bore Kostića čije ime sa ponosom nosi klub iz Vršca, jedan od najstarijih klubova u Vojvodini (osnovan je 1924. godine i danas ima 93 godine neprestanog rada sa jedinim  izuzetkom  četiri godine okupacije za vreme drugog svetskog rata kada su aktivnosti kluba mirovale).

Pobedom u finalu play offa šahisti vršačke ekipe Bora Kostić su obezbedili pobednički pehar koji će im uručiti ŠSV negde u februaru sledeće godine a isto tako obezbedili su i pravo nastupa u višem rangu  – u Drugoj ligi Srbije grupa Vojvodina. Hoće li to pravo ovoga puta iskoristiti ili će kao i prethodnih godina prepustiti nekoj drugoj ekipi (možda baš Bati Ćosiću iz Opova) nastup u ovom jakom takmičenju zavisiće pre svega od finansijskih mogućnosti a isto tako i od mogućnosti igrača prvotimaca kluba da odvoje vreme za ovo zahtevno takmičenje koje se igra na jednom mestu tokom sedam dana a dva dana se igra čak po dva kola dnevno što je izuzetno naporno za takmičare.

Ekipa Vršca koju je sastavio kapiten mk Mitrovanov Đorđe danas je igrala sjajno i ni u jednom trenutku ni na jednoj tabli nije stajala slabije. Prvo je sjajni vršački omladinac mk Milić Ilija zabeležio pobedu  i tako pokazao svoj blistavi talenat i kvalitet kao i da je jedan od dva najbolja omladinca u čitavoj ligi. Igrao je preduzimljivo i aktivno crnim figurama, kaznio pogreške protivnika u otvaranju i precizno realizovao tako stečenu prednost.

Uskoro mu se pridružio novom pobedom ovogodišnji najuspešniji igrač senior Bore Kostića mk Laza Petrović koji je takođe crniim figurama preuzeo inicijativu u središnjici i nadigravao svog protivnika stešnjavajući prostor belog do trenutka kada je beli morao da popusti i pretrpi materijalne gubitke. Zaista lepa partija mk Petrovića i velikih 2:0 za vrščane u relativno ranoj fazi meča.

Na petoj tabli belim figurama je mk Stajić Petar pokušao da napravi neko preimućstvo ali se pozicija izjednačila i ubrzo su se on i njegov protivnik, iskusni  mk Vlajković iz Opova složili na remi – 2,5:0,5 za vrščane.

Izgledalo je da su vrščani nadomak pobede jer su i  na preostale tri table imali osetnu prednost. Na trećoj tabli mk Đorđev Bojan je belim figurama stekao verovatno dobijenu poziciju i pešaka više ali je ispustio prednost i sklopljen je remi. Tako su vrščani imali obezbeđen nerešen rezultat i trebalo im je samo pola poena iz preostale dve partije na prvim tablama. Prema pozicijama to nije trebao da bude problem – na prvoj tabli je fm Đonin belim figurama vršio pritisak na poziciju mk Milojevića koji se sjajno branio i u nekom trenutku verovatno odigrao najbolji nastavak za spas – žrtvovao je kvalitet za lovca i pešaka. Lovac je imao sjajan položaj i to je bilo najbolje rešenje sa dosta kontraigre. Beli fm Đonin je i sam imajući u vidu rezultat u meču i da je njegovoj ekipi dovoljno pola poena za pobedu pojednostavljivao poziciju zadržavajući svoju materijalnu prednost ali sa sve manjim šansama da dobije tu partiju pa se ona na kraju i završila remijem.  Prethodno je fm Jovanovski kada se uverio da nema put ka igri na pobedu predložio remi i na drugoj tabli mk Bućanu koji je tokom ove partije zaista bio mnogo bliži pobedi, i tako su vršački šahisti dobili ovaj meč bez poraza i u potpusnosti se revanširali protivnicima iz Opova za jedini poraz koji su im naneli u fazi liga takmičenja, istim rezultatom ali naravno ova je pobeda mnogo slađa jer Opovu ona nije donela više od drugog mesta u ligi iza vrščana,  a vrščanima ova revanš pobeda postignuta u play off-u donosi pobednički pehar i plasman u viši rang u godini jubileja godišnjice rođenja njihovog slavnog sugrađanina velemajstora Bore Kostića.

 

Postignuti rezultati su bili:

ŠK „Bora Kostić“ Vršac – ŠK „Bata Ćosić“ Opovo =  4:2

  1. fm Đonin Boško – mk Milojević Dušan               0,5:0,5
  2. mk Bućan Vlada – fm Jovanovski Slobodan      0,5:0,5
  3. mk Đorđev Bojan – mk Mitrović Živadin           0,5:0,5
  4. mk Petrović Laza – mk Milić Božidar                   1 : 0
  5. mk Stajić Petar – mk Vlajković Goran                 0,5:0,5
  6. mk Milić Ilija – IIIkat. Milić Lazar                         1 : 0

Meč je sudio izvanredni šahovski sudija i komesar lige Banat jug i Južnobanatske lige, Zoran Stanimirović, ali nije imao težak posao jer se meč odvijao u krajnje sportskoj i fer atmosferi.

Vrščanima ostaje da proslave i da budu zadovoljni postignutim rezultatima u 2017. godini kao i da razmotre mogućnost igranja višeg ranga. Ako se za to ne budu stekli uslovi – eto šanse odličnoj ekipi Bate Ćosića iz Opova da uskoči kao prva rezerva za slučaj (vrlo moguć) odustajanja vrščana.

Na prvoj tabli su igrali fm Đonin Boško koji je vodio bele figure i mk Milojević Dušan desno koji je vodio crne figure. iz otvaranja je nastala komplikovana pozicija gde je mk Milojević kao crni pokušao da se rastereti privremenom žrtvom pešaka – tog pešaka je crni kasnije vratio ali je beli „uselio“ svog skakača na neugodno polje d6. Crni je našao put ka remiju žrtvom kvaliteta baš za tog skakača u kasnijem toku partije.

Na drugoj tabli je igrao crnima  mk Bućan Vlada. Igrao je aktivno i preduzimljivo, uspeo da stekne prednost lovačkog para gde je fm Jovanovski kao beli ostao bez važnog crnopopljnog lovca nadajući se da če na polju c4 njegovi skakači biti opasni. To se nije nije dogodilo i mk Bućan je imao inicijativu tokom cele partije koja je bila veoma oštra i verovatno je negde propustio dobitak i partija je završena remijem.

Na trećoj tabli mk Đorđev je nadigrao na prelasku iz otvaranja u središnjicu iskusnog mk Mitrović Živadina, stekao prostornu prednost, prednost lovačkog para, na kraju je osvojio i pešaka. Ipak, iskusni mk Mitrović je na daminoj strani napravio kontraigru aktivirajući svoje topove dok je jedan top Đorđeva odlutao na polje g5 da uzme tog pešaka. Zahvaljujući toj kontraigri  Mitrović se izborio za remi.

Na četvrtoj tabli je mk Petrović Laza crnim figurama savladao mk Milić Božidara. mk Petrović je i ovu partiju igrao sjajno, gradio je igru i vršio pritisak, poboljšavao svoj položaj sve dok pozicija belog Milić Božidara nije bila preopterećena i pretrpeo je materijalne gubitke. mk Petrović Laza je ove sezone po broju osvojenih poena najuspešniji senior u ekipi Bore Kostića iz Vršca.

mk Stajić Petar vodio je bele figure protiv mk Vlajković Gorana na petoj tabli. Igralo se sa puno obostranog respekta, iscrpene su mogućnosti da se dođe do prednosti i objektivno je procenjena pozicija od oba takmičara i sklopljen je remi.

Šesta tabla na kojoj je izvanredni omladinac vrščana mk Milić Ilija crnima savladao mlađeg i neiskusnijeg protivnika IIIkat. Milić Lazara bez većih teškoća. Nastala je pozicija u koj beli Milić Lazar ima uništenu pešačku strukturu i kralja izloženog u centru. On se nije najbolje snašao u ovoj i inače veoma teškoj poziciji pa je u narednih nekoliko poteza ostao i bez svog lovca pa je crni – Milić Ilija –  na kraju ostao sa boljom pešačkom strukturom i skakačem više što je lako realizovao.

Čestitamo upravi, kapitenu, takmičarskom sastavu uključujući  i one igrače koji danas nisu nastupili, kao i svim navijačima i ljubiteljima šaha članovima šah kluba „Bora Kostić“ Vršac postignuti uspeh – osvojen pehar za ukupnog pobednika obe grupe Banatske lige (sever i jug) i plasman u viši rang (II liga Srbije – grupa Vojvodina).

Ovaj uspeh ostvarila je ekipa u sastavu:

Boško Đonin, majstor FIDE, 6,5 poena iz 9 partija na prvoj tabli

Negosim Živković, majstor FIDE, (nije nastupao)

Staka Ivković, majstor FIDE,  (nije nastupala)

Stajić Petar, majstorski kandidat,

Bućan Vladimir, majstorski kandidat

Đorđev Bojan, majstorski kandidat, osvojenih 4,5 poena iz 8 partija

Petrović Laza, majstorski kandidat , najuspešniji senior i član ekipe sa osvojenih 9 poena  iz 11 partija!

Mitrovanov Đorđe, majstorski kandidat i kapiten ekipe, osvojio je 2 poena iz 3 partije

Popov Zoran, majstorski kandidat, osvojenih 1,5 poena iz 2 partije

Karasi Svetislav, majstorski kandidat

Zorić Savo, majstorski kandidat, osvojenih 2,5 poena iz 4 partije

Uzelac Čeda, majstorski kandidat, osvojenih 2,5 poena iz 3 partije

Milić Ilija, majstorski kandidat, Omladinac, izuzetno uspešan član ekipe sa osvojenih 8,5 poena iz 11 partija!

Stanimirović Marija, majstorski kandidat,  osvojenih 1,5 poena iz 2 partije