Nastupi u kup takmičenjima

Ovde su prikazani sačuvani podaci o nastupima takmičarskih ekipa šah kluba „Bora Kostić Vršac“ na raznim kup takmičenjima ŠSV i ŠSS.

Kup takmičenja su bila prestižna šahovska takmičenja u prošlosti i bilo je teško stići na finalni deo kup takmičenja na nivou Vojvodine a kamoli na nivou države (ranije Jugoslavije, u novije vreme Srbije).

Poslednjih godina kup takmičenja su izgubila na značaju jer se usled nedostatka finansijskih sredstava najveći broj klubova opredelio da ne učestvuje na ovim takmičenjima koja nisu obavezna i na taj način da uštede novac za druge obavezne aktivnosti.

Istovremeno izgubio se u velikoj meri i kvalitet ovih takmičenja jer su organizatori, pre svega ŠSV i ŠSS, da bi uopte održali ova takmičenja kao svoju aktivnost, pribegli rešenju da puste na finalni deo da igra bilo koja ekipa koja to može da plati, bez obzira da li je učestvovala u kvalifikacionom delu i da li se plasirala.

Šah klub „Bora Kostić Vršac“ je isto tako do nekih godina imao takmičarsku politiku da treba da učestvuje u kup takmičenjima ŠSV i da pokuša da se plasira na završni – finalni deo kupa Vojvodine a ako je ikako moguće i na završni deo kupa Srbije.

Kasnije smo odustali kao i drugi klubovi usled nedovoljnih finansijskih sredstava, nismo više igrali kup takmičenja.

Poslednji put smo nastupili na kup takmičenju  kao klub koji je imao direktno pravo učestvovanja na finalnom delu kupa Srbije. To je najviši nivo kup takmičenja, a tada je to pravo direktnog učestvovanja na finalnom delu takmičenja bez kvalifikacija, prema propozicijama ŠSS naša ekipa imala kao član I lige Srbije, bila je to 2007. godina. Prilikom nastupa na kupu te 2007. godine je ostvaren najbolji plasman  u istoriji nastupa kluba na kup takmičenjima – osvojeno je 7. mesto.

Koliko su kriterijumi i mogućnosti i želje klubova da nastupe na kup takmičenima opali najbolje odslikava sledeći podatak: 2014. godine na finalnom delu kup takmičenja ŠSS igrali su praktično svi oni klubovi koji su se prijavili da žele da igraju a koji su imali novca da plate troškove svog smeštaja i hrane, takmičenja i takse organizatoru.

Nezavisno od ovih kup takmičenja ŠSV i ŠSS, u Novom Sadu se organizuje Vidovdanski kup koji se igra po atraktivnijem, ubrzanom tempu i ne zahteva boravak i troškove smeštaja ekipa jer se celo takmičenje odigra u istom danu. To je razlog što ovaj kup još uvek ima kvalitetne ekipe koje se odazivaju jer su troškovi učestvovanja minimalni odnosno neuporedivo manji od učestvovanja na redovnim kup takmičenjima ŠSV i ŠSS.

Ekipa šah kluba „Bora Kostić Vršac“ je učestvovala samo jednom na Vidovdanskom kupu – bilo je to 2006. godine i tada smo uspeli da osvojimo prvo mesto i pobednički pehar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s