II – Rezultati 2005. do 2007._ I liga Srbije – ulazak, opstanak i ispadanje

Ovde su dati svi sačuvani podaci o takmičenjima u praktično najvišim ligama gde je naš  klub ikada nastupao.  

Tretiran je period 2005. kada je klub ušao iz II lige Srnoje grupa Vojvodina u najviši rang, 2006. kada je u I ligi Srbije uspeo da opstane i očuva status, i 2007. godina kada je nastupio i ispao iz te najviše lige, I lige Srbije.

Period je trajao kratko ali je to rezultatski posmatrano najviši domet seniorske muške ekipe šahovskog kluba Bora Kostić Vršac.

Neki pokušavaju da istaknu mišljenje da je period od 1979. do 1981. godine kada je klub ušao i takmičio se u II saveznoj ligi grupa istok Jugoslavije bio veći rezultatski uspeh od ovog perioda 2006-2007. u I ligi Srbije, ali to nije baš tako a i to su dve različite stvari. Evo zašto:

  • Tada, 1980. na primer, su se u prvoj ligi Jugoslavije takmičile ekipe sa približno sličnim brojem velemajstora kao i danas ili manjim od današnjeg,  tada nije bilo stranih velemajstora koji bi igrali na tom našem najjačem takmičenju u zemlji.  U ovoj I ligi Srbije 2006. i 2007. skoro svaka ekipa imala je pojačanja iz inostranstva a skoro je svaka ekipa u svom sastavu imala bar po četiri velemajstora.
  • II liga Jugoslavije grupa istok je bila takmičenje za respekt ali ni blizu po snazi tadašnjoj I ligi jugoslavije ili  I ligi Srbije  iz 2006. godine. Ako se pogledaju sastavi po broju velemajstora,  jedna ekipa I lige Srbije 2006. (na primer NŠK)  imala je isti ili veći broj velemajstora nego cela II savezna liga grupa istok  te 1980. (Sećam se da su tada igrali sjajni velemajstori Ljubojević, Velimirović, Ostojić, Martinović, Ćirić, možda eventualno još neki velemajstor a da sam ga ja izostavio). Tadašnji klubovi su igrali (slažem se da je to bilo lepše i korisnije za razvoj šaha) sopstvenim snagama, npr. za Spartak iz Subotice koji je tada bio u toj II ligi Jugoslavije grupa istok, svi igrači su bili iz Subotice, najviša titula im je bila im,  a danas taj Spartak igra u I ligi Srbije i  ima samo dva ili tri igrača iz Subotice gde su neki rezerve a na prve dve poloče ima vm i jednog im. Ostali nisu iz Subotice. Danas u I ligi Srbije nema ekipa koje igraju sopstvenim snagama – to nije moguće, naći tako veliki broj vrhunskih igrača velemajstorske snage u jednom gradu (čak ni ekipe iz Beograda i Novog Sada nisu sastavljene samo od svojih meštana).
  • po broju velemajstora, današnja I liga Srbije prevazilazi značajno i tadašnju I ligu Jugoslavije koja je bila daleko veća zemlja i sa daleko većim brojem šahista.Delimično je to tako i zbog povećanja broja velemajstora u svetu.
  • najzad, šah klub „Bora Kostić Vršac“ je tada u svom sastavu imao jednog majstora i osam majstorskih kandidata, i sa tim sastavom je izborio opstanak u tom takmičenju. Takvih ekipa sa tako niskim titulama u I ligi Srbije danas nema, veoma su retki slučajevi da majstorski kandidati igraju za ekipe a ako je i tako to su oni koji imaju majstorski rejting i snagu a samo još nisu uplatili da im FIDE prizna titulu.
  • tadašnji sistem takmičenja i bodovanja je vrednovao svaki poen osvojen u meču ekipa – tako se na primer moglo desiti da odigrate ligu, izgubite sve mečeve „tanko“ npr. sa 5,5:4,5 (igralo se na šest seniorskih tabli, dve ženske i dve omladinske) i da iz jedanaest mečeva skupite 49,5 poena sa kojima niste mogli da ispadnete nikako. Sve ste mečeve izgubili a ne ispadate, čudno zar ne? Vršac je imao sjajne žene i dobre omladince i nikada nije gubio mečeve jako ali je gotovo stalno gubio „tanko – seniori izgube jako ali stvar donekle poprave žene i omladinci.
  • danas u I ligi Srbije to nikako nije moguće – nema žena i omladinaca a mečevi se igraju na meč bodove. Ako bi danas napravili isti rezultat koji smo dali kao primer, sve izgubili ali tanko, glatko bi ispali jer sa 0 bodova nema sumnje da ste poslednji i ispadate – svi imaju više meč bodova od vas – imaju bar te bodove koje su dobili jer su vas pobedili.
  • Zaključak: lep je i velik bio rezultat postignut u II ligi Jugoslavije grupa istok u periodu 1979.-1981. ali se sa takmičenjem I lige Srbije u periodu 2006.-2007.  to takmičenje ipak ne može ni približno po snazi da uporedi.

Gde je god bilo moguće dati su kompletni rezultati naše arhive kluba, sa pojedinačnim rezultatom i rezučtatom ekipe. Tamo gde su neki od podataka izgubljeni, dati su svi oni podaci koji su sačuvani.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s