2006._Prva liga Srbije – najveći uspeh ekipe ŠK „Bora Kostić“

Najveći uspeh šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ – prvi put u najjačem državnom takmičenju i opstanak u najvišem rangu u državi I liga Srbije 2006. godine.

Neposredno pred takmičenje ekipu su napustili vm Ilinčić Zlatko i fm Kapelan Milorad zbog različitih stavova prema strategiji formiranja takmičarske ekipe i uloge kapitena u njoj – vm Ilinčić je bio kapiten na I Vojvođanskoj ligi 2005.godine u Pančevu.

vm Ilinčić je smatrao da ekipa mora znatno da se pojača sa nekoliko renomiranih igrača sa visokim međunarodnim šahovskim titulama da bi se moglo nadati opstanku.

fm Milorad Kapelan je smatrao da treba igrati sa sopstvenim snagama koje su bile u sastavu pobedničke ekipe Bore Kostića sa II lige Srbije grupa Vojvodina koja je odigrana 2005. u Pančevu, čak i bez vm Ilinčića ako on smatra da u takvom sastavu ne želi da igra.

Nakon njihove odluke da se povuku iz ekipe i članstva kluba,   podneo je neopozivu ostavku i tadašnji predsednik Steva Paunović kao moralni čin.   Ostao je zapamćen kao jedan od najboljih koji su obavljali funkciju predsednika kluba.

Novi predsednik kluba postao je Darko Gavrilović, advokat iz Vršca.

Ostali članovi uprave kluba morali su brzo da rade – da sa novim predsednikom na čelu formiraju ekipu koja će se dostojno i ravnopravno takmičiti u predstojećem izuzetno jakom takmičenju I lige Srbije, nemajući pri tome nikakva iskustva sa tako visokog ranga takmičenja.

Poštujući iskustvo i mišljenje velemajstora Ilinčića i imajući iskustvo sa Kupa Srbije 2006. gde je ekipa „Bore Kostića“  bila praktično sastavljena na način koji je fm Kapelan zagovarao a zauzela je ubedljivo poslednje mesto na takmičenju znatno slabijem od I lige Srbije (u arhivi rezultata možete pogledati rezultate sa Kupa Srbije 2006.), odlučeno je da se ekipa koliko je to moguće u zadnji čas ipak pojača.

Praktično je ekipa sastavljena u „poslednji čas“ sa najkvalitetnijim raspoloživim slobodnim igračima koje smo mogli da angažujemo a sa druge strane bili smo ograničeni  raspoloživim sredstvima u tom trenutku.

Na našu sreću i radost, okupljena ekipa je bila homogena,  igrala je hrabro i sa velikim žarom i izborila opstanak u ovom elitnom šahovskom društvu. Rezultati ekipe su u donjim tablicama naglašeni ružičastom bojom.

Za kapitena ekipe je imenovan kao najstariji i osoba sa najvećim autoritetom a i iskustvom selektora šahovske državne reprezentacije, vm Abramović Boško.   Obavio je svoj kapitenski posao sjajno i mi mu se i ovog puta zahvaljujemo na tome kao i na sjajnoj igri koju je pružio.

Ekipa je inače bila oslabljena i odlaskom našeg Bobana Bogosavljevića koji je kao profesionalac otišao u Spartak iz Subotice koji mu je mogao da ponudi povoljnije finansijske uslove (Boban je u donjim tablicama naglašen žutom bojom).

Najuspešnij igrač naše ekipe svakako je bio VM Maksimenko Andrej iz Ukrajine koji je došao sa relativno malim velemajstorskim rejtingom a na prvoj tabli je igrao izuzetno čvrsto i pobedio praktično gotovo sve reprezentativce naše države  (Damljanović, Ivanišević, Miladinović).

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_05

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_06

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_07

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_08

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_09

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_10

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_11

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_12

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_01

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_02

I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_03  
I liga Srbije 2006 Zlatibor_Page_04

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s