Ženska ekipa kluba

Ženska ekipa kluba šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  je tokom postojanja kluba bila uvek važan deo igračkog sastava. Međutim, najvećim delom istorije takmičenja kluba takmičarke i omladinci su bili u istoj ekipi sa seniorima te su i rezultati koji su postizani praktično zajednički.

Taj ženski deo ekipe činile su u raznim periodima izvanredne takmičarke kao što su:

fm Jadranka Grek,  mk Olgica Grek,  fm Staka Ivković,  Ikat. Vera Stefanov,  mk Sneža Stajić,  Ikat. Ćosić Ivana,  mk Elizabeta Foljan, mk Marija Stojanović,  mk Jelena Stojanović,  mk Uzelac Iva.

Tek odvajanjem sastava na seniorski koji broji 6 seniora (ne računajući rezerve)  i ženski koji broji tri takmičarke ( ne računajući rezerve) što je ŠSV propisao za Kvalitetnu ligu Vojvodine (kasnijie I vojvođansku ligu, i još kasnije II liga Srbije grupa Vojvodina),  ženski sastav ima sopstvenu ligu i rezultate.

Ti rezultati izdvojene ženske ekipe šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ su impresivni i pratili su uspešnost muške ekipe tih godina.

Godine 2005. u Pančevu kada je muški sastav „Bore Kostića“ ušao u najelitniju ligu Srbije, takmičarke „Bore Kostića“ su igrale sjajno i zauzele II mesto i za malo im je izmakao plasman u odgovarajuće takmičenje u kakvom će muškarci „Bore Kostića“ takmičiti sledeće dve godine.

Na žalost, nemamo sačuvanih detaljnih podataka (tabelu, pojedinačne rezultate i slično) sa ove lige, ali u sastavu ženske ekipe „Bore Kostića Vršac“ te 2005. su bile   mk Stajić Sneža, mk Jelena Stojanović, mk Marija Stojanović i mk Uzelac Iva.

Već sledeće 2006. godine uspeh takmičarske ženske ekipe „Bore Kostića“  je ponovljen, ovog puta deobom 2-4 mesta i ponovo im je plasman u najvišu ligu izmakao za malo. (tabela i rezultati sa ove lige su sačuvani i nalaze se u prilogu).

Najveći uspeh ženskog ekipnog šaha „Bore Kostića Vršac“ je dostignut sledeće  2007. godine kada je ekipa zauzela prvo mesto i najzad ostvarila višegodišnja nastojanja da se nađe u društvu najboljih. Na žalost, ni od ove sezone nema traga u vidu tabele i pojedinačnih rezultata. Sastav je bio isti kao i prethodnih godina, mk Stajić Sneža, mk Jelena Stojanović, mk Marija Stojanović i mk Uzelac Iva.

Sledeće dve sezone 2008. i 2009.  su provedene u najvišem rangu takmičenja o čemu su u prilogu date tabele i pojedinačni rezultati.

Od trenutka kada se muška ekipa „Bore Kostića“ našla u Banatskoj ligi jug, propozicije ŠSV nalažu da se u sastavu ekipa koje se takmiče u ovom rangu mora nalaziti šest seniora, jedna ženska tabla i jedna omladinska tako da je od tada ženska takmičarska ekipa ponovo sastavni deo ekipe zajedno sa seniorima i omladincima i ne takmiči se izdvojeno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s