Memorijal mr Jovana Uzelca 2016.

U prostorijama šahovskog kluba „“Bora Kostić“ Vršac odigrani su brzopotezni turniri sećanja na poznate šahiste sa ovih prostora.

Memorijalni  šahovski turnir mr Jovana Uzelca se tradicionalno održava svake godine u organizaciji dva kluba za koje je igrao i u njima proveo najveći deo svog šahovskog veka – šah klub „Unirea“ Ritiševo i šah klub „Bora Kostić“ Vršac.

Mr Jovan Uzelac je da podsetimo bio poznati vršački šahista ali i izuzetan stručnjak u oblasti arheologije gde je stekao naučno zvanje magistra i bio kustos vršačkog muzeja. Uz to, bio je i izuzetan čovek i prijatelj, uvek drag i duhovit a nastavio je da živi u uspomenama šahista Vršca i okoline kao i u šahovskim partijama svoje dece Čedomira i Ive Uzelac koji su i sami izuzetni šahisti i ljudi.

Na turniru je učestvovalo 17. igrača iz Vršca i okoline a došli su i gosti iz Banatskog Karlovca.  Na početku turnira kratkim obraćanjem prisutne je podestio na lik i delo Mr Jovana Uzelca sekretar šah kluba „Bora Kostić“ Vršac,  fide najstor Boško Đonin. Zatim su se prisutnima obratili i zahvalili na učestvovanju članovi porodice Uzelac, sin, dve ćerke i unuka Jovana Uzelca.Na kraju, prisutne je pozdravio i predsednik šah kluba „Unirea“ Ritiševo majstorski kandidat Vojna Pau i najavio da će se sledeće, 2017. godine ovaj tradicionalni turnir koji zbližava šahiste ova dva kluba  održati u Ritiševu.

Turnir je bio jakog sastava a učestvovali su i Iva i Čeda Uzelac, majstorski kandidati  i podsećajući nas na oca Jovana svojim lepim partijama i rezultatima.

Posle zanimljivih borbi i nadigravanja za šahovskom tablom postignut je sledeći konačan plasman:

2016_memorijal-j-uzelca

Pobednici su mk Milan Pović iz Banatskog Karlovca  i mk Saša Grujić iz Vršca. Treće mesto osvojio je fm Đonin Boško.  U prilogu je nekoliko fotografija sa ove svečanosti. Pobedniku je pripao pehar u trajno vlasništvo a dodeljene su i simbolične novčane nagrade prvoj sedmorici takmičara.

Evo nekoliko fotografija sa ovog turnira:

img_7044img_7046img_7047img_7048

img_7054

Nakon ovog turnira odigran je još jedan koji je posvećen majstorskom kandidatu Radosavu  Stoiljkoviću koji je bio poznat kao veliki ljubitelj šaha uvek željan još koje partije. Po završetku turnira uvek bi Radosav Stoiljković predložio da odigramo „još jedan “ turnir. Tako je ovaj turnir odigran posle glavnog turnira posvećen mk Stoiljkoviću, dugogodišnjem prvotimcu šah kluba „Bora Kostić“ Vršac a rezultati su bili sledeći:

2016_memorijal-r-stoiljkovica