2018_Petrovdanski cuger_Vrsac jezero

U predivnom ambijentu gradskog jezera, u kafe baru „Deltiks“, odigran je 12.jula 2018g. tradicionalni brzopotezni šahovski turnir, uz učešće 26 takmičara. Igralo se 11. kola po švajcarskom sistemu, sa 5minuta po igraču za celu partiju. Takmičari su bili iz Vršca, Starčeva, Leskovca, Plandišta, Ritiševa, Banatskog Karlovca, Hajdučice, Gudurice i Izbišta, što ukazuje da ovaj turnir izaziva veliko interesovanje kod šahista.

Petrovdanski Vrsac 2018 Konačan plasman
Pobednik turnira bio je mk Dimitrijević Srđan iz Leskovca, drugo mesto je pripalo mk Grujić Slavoljubu iz Vršca, a treće mesto mk Petrović Dušanu iz Plandišta. Prva trojica takmičara su pored novčane nagrade i osvajači pehara, takmičari do osmog mesta su dobitnici novčanih nagrada, kao i najmalađi i najstariji učesnik. Ostali takmičari plasirani do 20.mesta su dobitnici vaučera od firmi prijatelja turnira. Stomatološka ordinacija „Dr. Romi“, darivala je 5 vaučera za besplatnu dijagnostiku, skidanje kamenca i beljenje zuba, kao 5 vaučera za besplatnu dijagnostiku i plombiranje zuba, kafe bar „Eskada“ darivao je jedan vaučer za dvoje sa besplatnim pićem, a frizerski salon „Kerčov“ besplatno šišanje za dvadesetog takmičara na tabeli.
Buregdžinica „Haripek“ darivale je štrudlu sa makom za sve učesnike turnitra, DDOR osiguranje je obezbedio osvežavajuće napitke, a generalni sponzor kafe bar „Deltiks“, pored prostora i usluge, obezbedio je besplatno točeno pivo za sve prisutne.
Turnir rejtingovan kod FIDE, odlično je vodio i sudio internacionalni sudija Stanimirović Zoran, inače i aktuelni predsednik šahovskog saveza Vojvodine.
Bilo je to prijatno druženje šahovskih prijatelja, uz primetno interesovanje sugrađana, koji su kao šahovski kibiceri sa pažnjom korektno pratili partije i tok turnira.
Organizatori turnira, Udruženje građana za negovanje šahovske tradicije Vršac i Turistička organizacija Vršca trudili su se da budu dobri domaćini i bili su više nego zadovoljni odzivom takmičara i intresovanjem ljubitelja šaha za ovaj, već dobro ukorenjen, tradicionalni Petrovdanski šahovski blic turnir.
– Fotografije u prilogu: Vlada Stajić

Organizatori i sudija 2018

Sa leva na desno: Dragan Gavrilović i Dragan Kragić, organizatori turnira ispred „Udruženja za negovanje šahovske tradicije Vršca“. U beloj kariranoj košulji je mk Petar Stajić, šahovski sudija i sjajan prvotimac šah kluba „Bora Kostić“ Vršac, ali on nije ovde nastupiokao takmičar niti kao sudija već je bio gost i posmatrač turnira. Sasvim desno na slici je sudija turnira i aktuelni predsednik Šahovkog saveza Vojvodine, Zoran Stanimirović.

Kibiceri 1_2018

Za tablom levo povlači potez mk Uzelac Čeda. POred njega za tablom okrenut nama je jrdan od najstarijih učesnika mk Kotrla NIkolae iz Vlajkovca, deda takođe poznatih šahista i majstorskih kandidata Stefana i Sebastiana koji ovde nisu nastupili. NJegov protivnik je I kat. MIlojčić Željko (sa naočarima na čelu). Do kraja slike se vide kako sede za tablama mk Petrović Dušan, najbolji igrač Plandišta koji je ovde zauzeo treće mesto, mk Ovčarov Dragutin (oslonio je glavu na ruke) i sasvim desno mk Bogdan MIlošev. Stoje i posmatraju (sa leva na desno) mk Stajić Petar i mk Mitrovanov Đorđe

Kibiceri 2_2018
Za najbližom tablom do nas igraju mk Janićijevski Radovan (levo u plavom) i mk Rankov Petar (desno u crvenom). Za susednim nešto daljim stolom igraju mk Cicović Mileta (levo sa naočarima) i mk Dimitrijević Srđan koji je zasluženo i pobedio nakraju turnira. Najbliži posmatrač do nas je Dragan Gavrilović, jedan od organizatora turnira a do njega je FIDE majstor Ćirjanić Velibor iz Alibunara koji ovde nije igrao več je bio posmatrač turnira.

Kibiceri 3_2018

Čak i oni koji nisu bili učesnici turnira oprobali su se u prijatnom ambijentu igrajući na 64 magična polja. Ovde je u toku slobodna partija van turnira Talpeš – Mrđa. Susret dobrih šahista i prijatelja a Mrđa je bio pouzdana omladinska tabla šah kluba Bora Kostić dok nije prestareo po godinama i posveto se studijama.

Kibiceri 4_2018
Kibiceri sa pažnjom prate partiju na prvom stolu mk Čede Uzelca (ruka iznad table) i mk Ardeljan Jona Titija (u crvenoj majici). Čeda je igrao čitav turnir sjajno i nadahnuto i iako je njegov rezultat dobar, zaslužio je i bolji plasman. Za tablom pored sa šeširom na glavi je mk Janićijevski Radovan, šahovska legenda Plandišta ali i Vršca za koji je igrao godinama – možda i duže nego za Plandište.

 

Na kraju napetije,2018
Za najbližom tablom sa leve strane (bele figure) je mkadi Marko Dragojević, veoma talentovani mladi šahista i polaznik šahovske škole pri šahovskom klubu „Bora Kostić“ Vršac. Marko je kasnije nagrađen kao najmlađi učesnik turnira. Sa desne strane je I kat. Milojčić Željko, dugogodišnji šahovski radnik i sudija.

 

Turnir je poceo,12.7.2018
Mladi Marko Dragojević (desno) vodi crne figure u susretu sa daleko iskusnijim mk Ardeljan Jonom Titijem iz Alibunara (levo, vodi bele figure).

 

Turnir na gradskom jezeru,2018
Sa leve strane u plavoj majici je mk Saša Grujić, pouzdani orvotimac šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac koji je sjajnom igrom na ovom turniru osvojio drugo mesto. Igra protiv Ardeljan Jona Titija iz Alibunara.

 

Turnir u toku,12.7.2018.jpg
Za tablom najbližom do nas je sa leve strane (bele figure) I kat. Milojčić Željko a sa desne mk Basaraba Nikola. Nikola, koji je inače odličan brzopotezni igrač, napustio je turnir nekoliko kola pre kraja po čemu je već poznat u slučajevima kad mu „ne krene“ i izgubi šanse da se plasira u vrh. Nije to korektan pristup ni premaprotivnicima ni prema organizatorima.
Provera stanja na tabeli_2018
Prostor za sudiju i organizatore. Levo u plavoj majici je prošlogodišnji pobednik FIDE majstor Boško Đonin koji je zbog obaveza na radnom mestu bio sprečen da započne i igra turnir ali je došao čim je mogao i ostao do kraja da posmatra svoje šahovske prijatelje u zanimljivim borbama. U sredini u crveno beloj majici je sudija turnira Zoran Stanimiirović, trenutno predsednik šahovskog saveza Vojvodine i stari prijatelj vršačkih šahista i ovog turnira koji već tradicionalno sudi svake godine. Izvanredna šahistkinja mk Marija Stanimirović, ćerka gospodina Zorana Stanimirovića je dugogodišnji član ekipe šah kluba „Bora kostić“ Vršac kome je donela mnoge dragocene poene i pobede. Sasvim desno nagnut nad računar udubljen u tabelu i rezultate je kapiten vršačkog kluba mk Mitrovanov Đorđe.
I pobednik 2018
mkDimitrijević Srđan sa zasluženo osvojenim pobedničkim peharom i organizator Dragan Kragić koji mu ga je upravo uručio. Čestitamo.
Zadovoljni sa peharima,2018
Saleva na desno mk Saša Grujić koji je odličnom igrom osvojio drugo mesto i najbolje je plasirani vrščanin, mk Mitrovanov Đorđe koji nije učestvovao na turniru ali je pratio drugu polovinu turnira u dobrom raspoloženju i sasvim desno mk Petrović Dušan koji je osvojio treće mesto, lep uspeh ovog iskusnog i zaista dobrog igrača.
Zajednicka za cuspomenu,2018
I na kraju, jedna lepa zajednička fotografija u ovom prelepom ambijentu za uspomenu na ovaj zaista dobro organizovan turnir i podsetnik da se okupimo i sledeće godine.