Prvenstvo Vršca 2015

 

 

Prvenstvo kluba 2015

Tokom februara i marta 2015. godine održano je pojedinačno prvenstvo Vršaca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“.

Okupljen je jak sastav izjednačenih rivala i to je rezultiralo uzbudljivim borbama, kvalitetnim partijama i rezultatima koji se nisu mogli predvideti do samog kraja kada je bukvalno u partijama poslednjeg kola odlučivan plasman celog gornjeg dela tabele.

Svim igračima čestitamo na igri i rezultatima a posebno im se zahvaljujemo na prikazanom ponašanju i odnosu prema protivnicima, tako da nije bilo nikakvog posla za šahovske sudije.

Ovogodišnji prvak zasluženo postao je Basaraba Nikola, majstorski kandidat.

Pobedio je u direktnom susretu najveće rivale u ključnim momentima završnice turnira, pre svega Rankov Petra koji je bio u vođstvu do pred sam kraj turnira i bio bi na deobi prvog mesta sa Petrom Stajićem  da tu partiju nije izgubio. Nikola je igrao hrabro, izdržao je i remizirao  u ključnim partijama kao na primer sa velikim rivalom za prvo mesto Petrom Stajićem, Đorđem Mitrovanovim i najmlađim učesnikom Mrđa Urošem  gde je neočekivano dospeo u izgubljen položaj. Zato je pobedio protiv Petra Rankova i Popov Zorana koji su takođe u samom vrhu tabele. Neko će reći da je imao i malo sportske sreće ali ona je neophodna za svaki uspeh u bilo kom sportu pa i u životu uopšte.

Nikoli čestitamo na rezultatu i prikazanoj igri, on će u ovom registracionom periodu mart 2015. da pređe iz svog dosadašnjeg kluba Grebenac u šah klub „Bora Kostić Vršac“ i mi ga smatramo velikim pojačanjem i očekujemo od njega dobru igru upredstojećem liga takmičenju.

Drugoplasirani je bio Petar Stajić, majstorski kandidat.

Peri je prvo mesto izmaklo u zadnjem kolu kada je Basaraba u uzbudljivoj i dramatičnoj partiji savladao Petra Rankova. U slučaju bilo kog drugog rezultata u toj partiji, prvak bi bio Petar Stajić pa je očigledno kako je blizu bio osvajanju prvenstva.

Pera je igrao sigurno i jedini je neporaženi učesnik turnira. Međutim, ta sigurna igra je kao posledicu imala i veći broj nerešenih rezultata pa će Pera žaliti što nije možda više rizikovao protiv igrača koji su se plasirali u sredini tabele a on sa njima većinom remizirao. Ipak, prikazao je izuzetnmo kvalitetnu igru, bio precizan u završnicama sa malom prednosti koju je pretvarao u pobede i mi mu predviđamo i želimo da se u nekoj od sledećih godina upiše na listu osvajača prvenstva Vršca i kluba „Bora Kostić Vršac“. On će nam biti i veliki oslonac ekipe na visokim tablama gde je sa svojim čvrstim i sigurnim stilom dragocen u mečevima sa jakim protivnicima.

Treće mesto je zauzeo iskusni Popov Zoran, majstorski kandidat. On je zapravo  delio  treće do petog mesta sa Petrović Lazom i Rankov Petrom ali je po dopunskim kriterijumima (Soneborn) zauzeo treće mesto.

Obzirom na svoje godine i večernji termin odigravanja partija kada je naš popularni čika Zoki već spreman za spavanje, igrao je sa puno žara i želje i borio se do krajnjih granica. Bilo je tu pozicija koje mu u mlađim danima ne bi izmakle iz ruku ili u takve ne bi ni dospeo. Ali, svakako je njegov rezultat za svaki respekt, zaslužio je sve čestitke i mi mu želimo da ovako igra i nastavi još dugo. Naročito su vredne njegove pobede protiv saigrača iz prve ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“, Laze Petrovića i Đorđa Mitrovanova.

Verujemo da će, obzirom da je već nekoliko zadnjih godina u samom vrhu tabela prvenstava, on  i sledeće godine biti jedan od najozbiljnijih kandidata da postane konačno po prvi put prvak – velika je nepravda što do sada nije bio prvak kluba i grada čijem je šahovskom životu i ekipama dao toliko. Takođe očekujemo od njega da bude kao i u prethodnim godinama jedan od najpouzdanijih članova naše takmičarske ekipe u ligi.

Ostali takmičari imaju manje više za čim da žale ali i da izvuku neke pouke.

Hrabro i borbeno je igrao četvrtoplasirani Laza Petrović, imao je svoje blistave trenutke i naneo jedini poraz pobedniku Basarabi i pobedio svog ljutog šahovskog protivnika i velikog prijatelja Đorđa Mitrovanova od koga je pred samo prvenstvo izgubio meč za prvaka „Radakove male“, dela Vršca u kom obojica žive. Lazi želimo da igra ovako borbeno ali sa više sreće i uspeha u ligi za našu takmičarsku ekipu.

Pohvalili bi još jednom ovde petoplasiranog Petra Rankova koji je tri kola pre kraja bio u vođstvu od celog poena razlike i propustio je veliku šansu da se nađe na mestu pobednika. Nije izdržao dva poslednja kola kada je u direktnim susretima poražen od konkurenata za prvo mesto Stajića i Basarabe.

Nepravda bi bila da ne pomenemo i  Đorđa Mitrovanova, kapitena ekipe šah klub „Bora Kostić Vršac“ koji je završio na šestom mestu.

On je igrao borbeno i vodio u prvom delu turnira. Međutim,  ispustio je pozicije koje su obećavale, protiv pobednika Basarabe je uplovio u remi poziciju gde na kraju još on stoji slabije,  a imao je pešaka više i izglednu poziciju. Ta je partija igrana sredinom turnira pa je mogla da okrene tok turnira u nekom sasvim drugom pravcu. I u ostalim svojim izgubljenim partijama imao je puno  boljih rešenja ali sport je takav, bitno je šta možete u aktuelnom trenutku, analize su tu samo zato da se izvuku pouke i poboljša igra za buduća takmičenja. U svakom slučaju, očekuje se od njega da vodi svoju ekipu kroz liga takmičenje sigurno kao i prethodnih godina i da joj pomogne svojom nadamo se dobrom igrom. To nisu prevelika očekivanja ako se ima u vidu njegov plasman stalno u vrhu tabele na većini prethodnih prvenstava unazad nekoliko godina.

Vojna Pau na sedmom mestu sam je ocenio svoj nastup kao slabiji i on a i mi očekujemo da na sledećim takmičenjima igra bolje i postiže bolje rezultate.

Ovde treba napomenuti i osmo mesto Ovčarov Dragutina, jednog od najborbenijih i najbeskompromisnijih igrača prvenstva – on je završio turnir sa samo dva remija a pet pobeda i šest poraza. On nas je navikao na svoj beskompromisni stil i odnos prema partijama i turniru, ali publika voli fajtere.

Stanimirović Marija je deveta, pri čemu moramo reći da je Marija bila u nepovoljnom položaju u odnosu na ostale učesnike turnira jer je tokom turnira bila bolesna i neke partije bila prinuđena da remizira bez igre a isto tako nije lako igrati punom snagom ako putujete na partiju svaki dan (ona je najudaljenija od Vršca) i nosite se sa školskimm obavezama.

Marija je ipak pokazala da je izuzetan talenat i posebno je dobru igru prikazala u fazi realizacije protiv iskusnog Zorana Popova, kada je odbila remi i preciznom igrom dovela partiju do pobede. Takođe je sjajno igrala i protiv pobednika turnira Basarabe koji je korektno priznao da ga je do daleke središnjice potpuno nadigrala. Na žalost,  niije se snašla u komplikacijama koje je on tada namerno stvarao kao iskusniji šahista koji traži spas, u čemu je uspeo.

Od nje očekujemo mnogo kako kao od našeg novog člana i pojačanja za ovu sezonu na ženskoj tabli u ligi, tako i na pojedinačnim turnirima sa svojom kategorijom po godinama gde se i do sada uvek sjajno plasirala. Ona je vrlo talentovana, već igra sjajno i nije teško proreći joj lepu šahovsku budućnost. Posebno imponuju njeno vaspitanje i pristup šahu kao igri.

Za kraj posebne čestitke mladom Mrđa Urošu koji je igrao mnogo mnogo bolje nego što njegov rezultat i poslednje mesto pokazuju. On je igrao kvalitetno i imao dosta pozicija koje su tehnički bile dobijene. Navešćemo samo da je imao tri pešaka više i lako dobijenu poziciju protiv Vojne  i isto tako poziciju sa figurom za pešaka protiv pobednika turnira Nikole Basarabe, potpuno dobijenu a koja je završena ponavljanjem poteza jer Uroš nije imao dovoljno vremena na časovniku pa je morao da se zadovolji remijem. Treba znati da ovaj talentovani dečak ima iza sebe samo par turnira i nekoliko partija u ligi prošle godine, tako da se od njega sa pravom može očekivati da napreduje i počne da realizuje svoje dobijene pozicije. Ono što je najvažnije, Uroš ima pravilan pristup šahu, on ga istražuje i izzučava na pravilan način i to mora da da rezultate.

CAM00659
Nakon proglašenja pobednika: sasvim levo Ikat. Putnik Milan, mk Vijna Pau, u sredini fotografije ispod slike velemajstora Bore Kostića stoje sa leva na desno mk Zoran Popov, mk Basaraba Nikola, mkPetar Stajić i mk Laza Petrović, ispod njih u čučnju su mk Ovčarov Dragutin (bliži, u svetloj odeći) i mk Mitrovanov Đorđe (u tamnoj odeći sa rukom na licu), sasvim desno mk Koža Jovan. Od učesnika na slici nisu mk Marija Stojanović, I kat. Medić Nebojša, mk Petar Rankov, mk Slavko Jovanović i mladi Uroš Mrđa koji su već napustili prostorije.

 

CAM00658
Pobednici sa odličjima: pobednik mk Basaraba Nikola u sredini (zlatna medalja i pehar koji mu je u ruci), drugoplasirani mk Petar Stajić (sasvim desno u zelenoj majici, srebrna medalja) i trećeplasirani mk Zoran Popov (sasvim levo, najstariji, sa osvojenom bronzanom medaljom). Iznad njih je na zidu slika proslavljenog velemajstora Bore Kostića po kome naš klub nosi ime.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s