Prvenstvo Vršca 2017

U subotu,    18.03.2017. završeno je šahovsko prvenstvo kluba „Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca.

 

Konačna tabela ima sledeći izgled:

Tabela 2017_konacna

fm Đonin Boško je ostvario novu  – 15. šampionsku titulu prvaka kluba „Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca.  Ako imamo u vidu da je po broju osvojenih titula prvaka drugi na listi  fm Milorad Kapelan sa šest osvojenih titula  i treći fm Munižaba Slobodan sa tri titule, teško je zamisliti da će ovaj rekord Đonina neko dostići u skorije vreme.  Đonin je igrao sigurno , završio je turnir bez poraza i praktično, posledenje kolo je mogao i da izgubi a da pratioci ne mogu da  ugroze njegovo prvo mesto.  Postigao je najveći broj pobeda  a turnir je završio bez poraza kao i drugoplasirani mk Bućan Vlada i trećeplasirani mk Đorđev Bojan.  Lep je i jubilej Đonina koji je svoj prvi šahovski turnir osvojio pre tačno 40 godina daleke 1977. godine (isečak iz novina „Vršačka kula“ iz 1977. godine, na slici dole)  kada je postao pionirski prvak Vršca u šahu.  Od tada do danas ostao je veran svom klubu „Bora Kostić“ Vršac u kom je u raznim starosnim kategorijama osvajao titule pravaka – pionirski, omladinski , radnički i seniorski prvak.  Od 1978. godine je stalni član prve takmičarske ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac a toliki broj godina igranja za vršački klub ima još samo  mk Zoran Popov.

Djonin 1  Pion prv BDJ_1977_2

fm Boško Đonin, šampion vršca i ŠK „Bora Kostić“ Vršac za 2017. godinu u šahu

 

mk Bućan Vlada je takođe igrao sigurno i potvrdio je da je u vrhu vršačkog šaha i jedan od oslonaca ekipe „Bora Kostić“ Vršac.  Igrao je nešto manje efikasno od fm Đonina – postigao manji broj pobeda jednako kao i mk Đorđev Bojan i zato su zaostali za pobednikom po 1,5 poena iako su i oni završili turnir veoma sigurno i bez poraza.  Vladimir je sin poznatog novinara i publiciste mk Dušana Bućana koji je godinama učestvovao u radu i životu kluba „Bora Kostić“ iz Vršca kao organizator aktivnosti, jedan od najboljih igrača a poznat je i po kvalitetnom i duhovitom  uređivanju šahovske rubrike lista „Dnevnik“ iz Novog Sada kao i  biltena Memorijala Bore Kostića, veoma jakog velemajstorskog šahovskog međunarodnog turnira koji se tradicionalno igrao u Vršcu i godinama okupljao najjače svetske velemajstore.  Komentari koje je pisao mk Dušan Bućan u biltenima bili su posebna draž ovih turnira.

Bucan

mk Vladimir Bućan, deoba drugog i trećeg mesta, drugi po dopunskim kriterijumima

 

mk Đorđev Bojan vratio se na najbolji način u vršački takmičarski šah a u ovom, martovskom prelaznom roku, vratio se i u sastav ekipe svog kluba „Bora Kostić“ Vršac. Prvenstvo je odigrao sjajno i sigurno i bez poraza našao se na deobi drugog i trećeg mesta a treći je po dodatnim kriterijumima. Bojan je najavio da će u narednim sezonama biti jedan od oslonaca svoje ekipe i jedan od kandidata za titule na narednim prvenstvima.Uprava kluba ne krije zadovoljstvo što je ovaj kvalitetan mladi čovek, mašinski inženjer i šahista pojačao klub u svakom pogledu.

Djordjev

mk Bojan Đorđev, deoba drugog i trećeg mesta, treći po dopunskim kriterijumima

 

Četvrto mesto je osvojio mk Petrović Laza  i time ostvario lep uspeh.  On je igrao borbeno i preduzimljivo i u jednom periodu turnira je bio jedan od najozbiljnijih konkurenata za prvo mesto.  Laza je sjajno odigrao i prošlogodišnju ligu za ekipu kluba „Bora Kostić“ Vršac i dugogodišnji je oslonac ove ekipe, što se očekuje i u narednoj sezoni.

Petrovic

mk Petrović Laza, četvrto mesto

 

Osvajanjem prva četiri mesta na svom pojedinačnom prvenstvu,  šah klub „Bora Kostić“ Vršac je potvrdio da je nosilac šahovskih aktivnosti u Vršcu i okolini  i da u svom igračkom sastavu okuplja najjače igrače na ovim prostorima.

Na petom mestu se našao  najbolje plasirani igrač koji ne igra za „Boru Kostić“ Vršac – mk Rankov Petar, vrščanin koji godinama veoma uspešno nastupa za šah klub  „Unirea“ Ritiševo  gde je jedan od najjačih igrača.

Rankov

mk Rankov Petar (Š.K.“Unirea“  Ritiševo), peto mesto

Plasmanom na šesto sedmo i osmo mesto prvotimci šah kluba „Bora Kostić“ Vršac majstorski kandidati mk Mitrovanov Đorđe, mk Zorić Savo i mk Zoran Popov prikazali su kvalitetnu igru, postigli su dobar rezultat ali ovi jaki igrači mogu sigurno i daleko više.     mk Mitrovanov  je sam na šestom mestu a sedmo i osmo dele mk Zorić Savo i mk Popov Zoran ali je po dodatnim kriterijumima Zorić sedmi a Popov osmi.

Mitrovanov

mk Mitrovanov Đorđe, šesto mesto

Zoric

mk  Zorić Savo, deoba sedmog i osmog mesta, sedmi po dodatnim kriterijumima

Zoran Popov 01

mk Zoran Popov, deoba sedmog i osmog mesta, osmi po dodatnim kriterijumima

Posebno, treba naglasiti borbenu igru veterana ( 75 godina)- najstarijeg učesnika na turniru mk Zorana Popova koji je posle pobednika turnira fm Đonina (osam pobeda) postigao najveći broj pobeda na turniru (šest pobeda).   Najborbeniji je igrač sa samo jednim remijem iz trinaest partija koji je takođe postignut u igri a ne u malom broju poteza.  Ipak, stekao se utisak da se brže umarao pa je uz veliki broj pobeda i oštru igru doživeo  i veći broj poraza što ga je sprečilo da se umeša u borbu za sam vrh tabele kao ranijih godina.

U donjem delu tabele su se našli mk Vojna Pau, mk Stanimirović Marija, Ikat. Milić Ilija, mk Ovčarov Dragutin, mk Uzelac Čeda i IIkat. Nevena Radulov.  NJihov plasman deluje nešto slabiji ali su odigrali veliki broj kvalitetnih partija i potpuno ravnopravno se nosili sa igračima koji su ovog puta završili turnir u gornjem delu tabele.

Tako, ekipa šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i kapiten mk Đorđre Mtrovanov  u narednoj takmičarskoj sezoni 2017. mogu da računaju  na svog novog člana – izuzetno jakog majstorskog kandidata Bojana Đorđeva,  koji će uz mk Vladu Bućana, mk Peru Stajića , mk Nikolu Basarabu  i mk Uzelac Čedu predstavljati mlađi deo seniorskog sastava.  Uz starije igrače – fm Đonina, mk Popova, mk Karasija, mk Mitrovanova, mk Petrovića, mk Zorića, kapiten mk Mitrovanov će imati na raspolaganju još i mlade mk Stanimirović Mariju i Ikat. Milić Iliju koji su igrama na ovom prvenstvu pokazali da mogu da igraju i doprinose ekipi kluba ravnopravno sa svojim seniorima i da će moći da igraju po potrebi i na omladinskoj i na seniorskoj tabli sa velikim uspehom.

Dodela pehara, medalja i novčanih nagrada  i proglašenje rezultata turnira obaviće se na svečanosti godišnje skupštine koja se planira za sredu 29.03.2017. godine  a treba da se održi u prostorijama šah kluba „Bora Kostić“ Vršac.

dscn0119
Pehar i medalje predviđeni za prva tri mesta na prvenstvu šah kluba“Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca za 2017. godinu.