Prvenstvo Vrsca 2018

Završeno je prvenstvo Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u šahu za 2018. godinu – pobednik mk Slavoljub Grujić.

Nakon uzbudljivih dvomesečnih šahovskih borbi, dvokružnog rejtingovanog turnira sa devet  jakih majstorskih kandidata završeno je ovogodišnje prvenstvo Vršca.

Turnir je započet sa deset učesnika ali je nažalost zbog smrtnog slučaja u porodici deseti takmičar mk Zoran Popov posle samo tri kola morao da napusti turnir koji je nastavljen sa devet takmičara, mk Popov se  briše iz tabele a njegovi rezultati u te tri odograne partije se ne uzimaju u obzir za plasman ali se rejtinguju.

mk Grujić Slavoljub je potpuno zasluženo ove godine pobedio na prvenstvu Vršca jer je od samog početka turnira neprestano vodio i tek u drugoj polovini turnira pojavila se mala mogućnost da ga neko ugrozi, pre svih mk Mitrovanov i mk Petrović, ali oni nisu izdržali pritisak borbe za sam vrh, iako su relativno dobro prošli u direktnim susretima sa mk Grujićem oni su izgubili od nekih drugih takmičara iz sredine i dna tabele dok je mk Grujić bio izuzetno efikasan prema niće plasiranim takmičarima i zasluženo obezbedio prvo mesto dva kola pre kraja kada ga više niko nije mogao stići.

Interesantno je da je ovo prvo prvenstvo Vršca na kom je on učestvovao u zadnjih 25 godina i odmah mu je pošlo za rukom da osvoji prvo mesto.

mk Grujić Slavoljub je sin Radomira Grujića,  poznatog međunarodnog šahovskog sudije i dugogodišnjeg sekretara šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac u kom je jedno kraće vreme bio i predsednik tako da je Sašina ljubav prema drevnoj igri nasleđena.

Mk Grujić Saša je najveće pojačanje šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u ovom martovskom registracionom periodu.

Čestitamo mu na izvanrednoj igri i zasluženom plasmanu i osvojenoj tituli, peharu i zlatnoj medalji.

Drugo mesto osvojio je mk Mitrovanov Đorđe, današnji kapiten a dugogodišnji predsednik a kasnije sekretar šahovskog kluba Bora Kostić Vršac. Đorđe je izuzetno uspešan na prvenstvima Vršca i kluba i ima osvojenu jednu titulu prvaka i više drugih i trećih mesta.

mk Mitrovanov je slabije startovao na tirniru i u početnih nekoliko kola nije zabeležio ni jednu pobedu i uglavnom sve partije je završio remijima tako da je u tom trenutku izgledalo da on neće biti glavni konkurent za prvo mesto mk Grujiću koji je poveo turnir pobedama već u prvih nekoliko kola. Tek u drugom delu turnira, u drugom krugu, mk Mitrovanov se „probudio“ i pobedama se približio na pola poena razlike a onda je iznenada izgubio ključnu partiju od mk Uzelac Čede i tim porazom izgubio šanse da ugrozi prvo mesto mk Grujiću. Čestitamo i mk Mitrovanovu na prikazanoj igri i visokom drugom mestu i osvojenoj srebrnoj medalji.

Na trećem mestu našao se mk rankov Pera nakon uzbudljivog finiša turnira i rezultata u završnim kolima. On je igrao dobro i čvrsto u duelima sa igračima iz vrha a pobeđivao igrače iz donjeg dela tabele. mk Rankov  na prvenstvimaVršca i kluba u zadnjih petnaest godina uglavnom i postiže takve rezultate gde je uvek u gornjem delu tabele ali nikada u prva dva mesta. Ipak on je izuzetno posvećen ovoj igri koju izuzetno voli, pravi je borac za tablom i igra izuzetno kvalitetno i verujemo da može da u budućnosti  promeni ovu tradiciju i plasira se u sam vrh. Čestitamo mu na prikazanoj igri i osvojenoj bronzanoj medalji.

Četvrto mesto je zauzeo uvek siguran prvotimac Bore Kostića, mk Zorić Savo. On je igrao promenjljivo, nekad sjajno a nekad slabije, i možda ne dovoljno borbeno u svim partijama za plasman u sam vrh tabele.  Sklapajući remije umesto da pokuša da igra na pobedu oduzeo je sebi mogućnost da pokuša da osvoji neko od prva tri mesta za šta svakako ima kvalitet igre.  Ipak mk Zorić je u svojim partijama na ovom turniru demonstrirao da može svakog da pobedi i to lepom i lepršavom napadačkom igrom sa puno taktičkih momenata kakve partije publika najviše voli.  mk Zorić je danas jedan od oslonaca ekipe Bora Kostić.

Peto mesto je pripalo mk Lazi Petroviću, Ivančuku vršačkog šaha. On je svaku partiju igrao do krajnjih granica i nema mu se šta zameriti po pitanju borbenosti i volje. Ima mk Petrović i znanja za najviši plasman. Nedostajala je koncentracija i pravi odabir otvaranja i nastavaka u pojedinim partijama i pozicijama i on je oscilovao od najboljih do slabih poteza. U nekoliko pozicija pogrešnom procenom je nastavio da igra na pobedu pozicije u kojima je trebao da se zadovolji remijem i na kraju ih je izgubio. Zablistao je u partiji protiv pobednika mk Grujića na samom kraju turnira ali je sa toliko propuštenih šansi i ispuštenih poena morao da se uadovolji sredinom tabele. Čestitamo mu na borbenosti i prikazanoj volji  i nadamo se da će i ove godine biti najsupešniji prvotimac Vršca kao pto je to bio prethodne godine.

Najprijatnije iznenađenje (mada on više i nije iznenađenje jer smo ga već upoznali kao jakog i opasnog igrača i na prvenstvima Grada i u ligi) svakako je mladi mk Milić Ilija.

Iako je omladinac njegova igra je takva da može da pobedi svakog i on je to na ovom turniru pokazao. Oscilovao je od blistavih pobeda protiv jakih prvotimaca iz gornjeg dela tabele (mk Grujić, mk Zorić, mk Petrović)  do propuštenih partija (recimo, samo protiv mk Rankova je u jednoj imao velike izglede na pobedu a u drugoj bar na remi) i tako nije mogao više od sredine tabele i šestog mesta. Ipak ako kažemo da je osvojio preko 100 rejting poena na ovom turniru onda je jasno da je značajno nadmašio očekivanja i čestitamo ovom mladom igraču i želimo mu uspeh i u predstojećoj ligi i na budućim turnirima i prvenstvima Vršca.

Ovog puta slabije su se plasirali mk Jovanović Slavko (sedmo mesto), mk Vojna Pau (osmo) i mk Uzelac Čeda (deveto). Oni su iskusni i jaki igrači koji mogu mnogo više od prikazanog. Dok su se mk Jovanović i mk Uzelac u početku remijima držali sredine tabele a onda sa par poraza izgubili šanse za bolji plasman, mk Vojna je igrao jako borbeno i u prvom delu turnira je držao priključak borbe za vrh a onda kao da se umorio i u drugom delu turnira pokvario je plasman.

Konačna tabela ima sledeći izgled:

Tabela prvenstva kluba 2018

Evo i nekoliko fotografija sa prvenstva, koje je dodelom priznanja i nagrada završeno u sredu 28.03.2018.

IMG-b26ba9146bdc75ab554274c85246307e-V
Pobednik prvenstva Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac za 2018. godinu mk Grujić Slavoljub
IMG-45a43a5688dc371fe73cf055c2cac4c1-V
Drugo mesto osvojio je mk Mitrovanov Đorđe, kapiten šah kluba „Bora Kostić“ Vršac
IMG-8bbcd4b4401bfd780bc47be774115267-V
Treće mesto i najbolje plasirani takmičar šah kluba „Unirea“ Ritiševo, mk Rankov Petar
IMG-8362cea14f211f0d03552a5689547d76-V
Sa dodele priznanja, sa leva na desno stoje: mk Mitrovanov Đorđe (drugo mesto), mk Rankov Petar (treće mesto), mk Zorić Savo (četvrto mesto), mk Petrović Laza (peto mesto), fm Đonin Boško (sekretar kluba). Sede: mk Jovanović Slavko (sedmo mesto), mk Saša Grujić (prvo mesto).