Memorijal Bore Kostića

Šahovski tradicionalni međunarodni velemajstorski turnir „Memorijal Bore Kostića“ je održan do sada XVII puta.

Prvi je memorijal održan  1964.godine.    Zatim

II – 1965,   III – 1969,    IV – 1971,  V – 1973,  VI – 1975,   VII – 1977,   VIII – 1979,   IX – 1981,  X – 1983,         XI – 1985,  XII – 1987,  XIII – 1989,   tada je nastupio period u kom se nisu održavali zbog nedostatka sredstava.

Turnir je obnovljen i ponovo održan  XIV –  2006.  Zatim

XV –  2008,   XVI – 2010,   XVII –  2012 što je bio poslednji održan turnir.

Sledeći je trebao da se održi 2014. godine ali ponovo je izostao zbog nedostatka sredstava. Verujemo da će se  steći uslovi da se turnir obnovi.

Turnir je planiran da se održava i održavan je  na svake dve godine kako je statutom opštine Vršac predviđeno, osim u situacijama kada  opština nije mogla da obezbedi finansijska sredstva da se turnir održi zadržavajući svoj karakter – visoku kategoriju FIDE (koja se određuje po prosečnom rejtingu učesnika turnira) i dobar nagradni fond, što implicira učestvovanje velikih šahovskih imena na turniru.

Turnir je izrastao po kvalitetu i renomeu, kao i po prosečnom rejtingu učesnika odnosno kategoriji FIDE, da bi se zadnjih nekoliko turnira održalo sa smanjenim brojem učesnika visokog rejtinga i klase ali dvokružno u cilju smanjenja troškova.

Velemajstori koji su gostovali uvek su pokazivali veliko zadovoljstvo što učestvuju na memorijalnom turniru našeg Bore Kostića, što su lepo i ljubazno ugošćeni i prihvaćeni i odužili su se kvalitetnim i atraktivnim šahovskim partijama.

Na turniru su igrala najzvučnija imena svetskog i Jugoslovenskog i Srpskog šaha. Navodimo samo neka: bivši svetski prvak vm Tigran Petrosjan, učesnici mečeva za prvaka sveta u šahu vm Efim Geler, vm Jaan Elvest, vm Lajoš Portiš, vm Henrique Mecking, vm David Bronstein, vm Andas Adorjan, svetski poznati i priznati velemajstori kao vm Jan Smejkal, vm Majkl Stean, vm Sergei Makaričev, vm Georgij Agzamov, vm Miguel Quinteros  i mnogi drugi. Od igrača iz naše zemlje igrali su svi koji se mogu smatrati najboljima: vm Svetozar Gligorić, vm Ljubomir Ljubojević, vm Bora Ivkov, vm Aleksandar Matanovič, vm Milan Matulović, vm Draško Velimirović, vm Predrag Nikolić. Na poslednjim memorijalima igrali su najbolji Srpski šhisti i osvajači državnog prvenstva vm Boban Bogosavljević, vm Branko Danljanovič,  vm Ivan Ivanišević, vm Miodrag Perunović, vm Nikola Sedlak i drugi.

Od domaćih učesnika najveći broj pojavljivanja na turniru je imao FM Milorad Kapelan i njegov najbolji rezultat je  7. mesto (50%)  na VI memorijalu održanom 1975. godine kada je i osvojio titulu FIDE majstora.

Najkvalitetnije nastupe svakako je ostvario vršački velemajstor Boban Bogosavljević čiji je  plasman na deobi od 3-5 mesta  na vrlo jakom  XV memorijalu 2008.godine   za svaki respekt. Njegovim učestvovanjem na poslednja četiri memorijala Vršac je konačno dobio takmičara koji se može ravnopravno boriti sa vrlo jakim učesnicima i tako je lokalnim ljubiteljima šaha

Ostali domaći učesnici uključujući i FM MIlorada Kapelana (sa izuzetkom tog VI memorijala) ostvarivali su skroman plasman u dnu tabele u ovako jakoj konkurenciji. Od domaćih učenika učestvovali su još mk Radenko Tešić,  mk Bućan Dušan, mk Zoran Popov, mk Grozdanić Ratko, mk Nikolin Dušan, mk Mića Miščević, mk Radovan Janićijevski, mk Dragoljub Grubišić, mk Sloba Simić,  FM slobodan Munižaba.

Turnir je u organizaciji uvek imao divne i vredne  ljude koje teba pomenuti.   U početnim godinama dragoceno je bilo angažovanje dr Radenka Tešića, zatim višestrukog direktora turnira mk Aleksandra Tometića,  na više turnira turnirski lekar bio je  dr Braca Stanivukovića, dugogodišnjeg blagajnika turnira Petra Popovića a kasnije je tu funkciju preuzeo i vršio  Milan Munižaba.

Dugi niz godina turnir je bio pamćen i po izvanrednom turnirskom biltenu koji je izrađivao novinar i publicista mk Dušan Bućan. Ponisni smo da njegov sin mk Vlada Bućan danas igra za šahovski klub Bora Kostić Vršac.

Turnir je uvek imao i prateće sadržaje izvanrednog značaja pa će ostati, nq primer, upamćena simultanka bivšeg svetskog prvaka velmastora Miše Talja koji je posetio turnir. Veliki broj učensika je odigrao simultanke sa vršačkim ljubiteljima šaha.

U novije vreme organizaciju ovih turnira u tehničkom smislu preuzeo je vm Boban Bogosavljević uz tehničku podršku šahovskog kluba Bora Kostić Vršac i člana opštinskog veća zaduženog za sport Julkice Mitrašinović.

Višestruki sudija turnira i osoba koja je izrađivala kvalitetne biltene turnira je Bogoljub Danković, međunarodni sudija FIDE, a kao sudija više puta je učestvovao i Radomor Grujić, međunarodni sudija FIDE iz Vršca.

Tehničku podršku elektronskog demonstriranja partija i prenosa on-line na internetu pružao je na nekoliko poslednjih turnira mk Petar Stajić.

U  prilogu su  tabele svih do sada održanih Memorijala Bore Kostića.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s