Fotografije Bore Kostića

 

Bora Kostić u mladosti.

 

B Kostic slika 006Kostic_12B Kostic slika 004

Bio je mlad, zgodan i duhovit, uvek rado viđen u društvu. Poznavao je više stranih jezika i uživao u dobrom društvu kako muškom, još više u ženskom. Dame su, kažu, rado dolazile i posmatrale Kostića kako igra na turnirima čak i one koje nisu o samoj šahovskoj igri znale mnogo.

„Kostić je imao svoj stil,  a imati stil mnogo znači…“ rekao je slavni Dr. Emanuel Lasker za Boru Kostića.

Bora Kostić je kao što se sa fotografija može videti imao stila i u oblačenju.

Šahovski stil Bore Kostića je bio napadački, kombinatoran, lepršav a kada treba prilagođavao se protivnicima. Na primer, svoje najvažnije turnirske remije sa takvim imenima kao Kapablanka i Aljehin postizao je tako što je primenjivao zdrave šahovske principe, nije mnogo rizikovao i preduzimao protiv njih ali je poziciju održavao bez slabosti.

Kostić je u mladosti u Vršcu a i kasnije u Americi drugovao sa Savom Gerdecom, izuzetnim šahistom i talentom i velika je šteta što Gerdec nije želeo da se bavi turnirskim i takmičarskim šahom već je šah ustupio prioritet u njegovom životu inženjerskoj profesiji.

Sava Gerdec igra sa B kosticem

 

 

Najviše je voleo slobodne partije i partije sa produkcija na slepo i sa simultanih produkcija gde je mogao da uživa u lepotama kombinacija.

Kostic De Boko Manila 1925B Kostic simultanka na slepo

Melburn 1924

Poslednja fotografija je iz Melbournea 1924. Ova je fotografija preneta na specijalnu zlatnu medalju koja mu je dodeljena.

Nije mnogo mario za šahovske knjige i udžbenike, smatrao je takve pripreme nekom vrstom sticanja ne-fer prednosti nad protivnikom. Ali, pripremao se temeljno za svoje nastupe sam analizirajući pojedine pozicije i partije i verujući pre svega sopstvenom sudu o tim pozicijama i sopstvenim analizama.

 

Igrao je sa velikim šahovskim igračima kao što su Aljehin i Kapabnlanka.

Bora Kostić je bio objektivan po pitanju svojih rezultata. Iako je bio u prvih deset majstora svog doba nikada nije dovodio u pitanje  autoritet ova dva nenadmašna svetska prvaka. Kostić je imao preciznu evidenciju o svim svojim rezultatima sa svim majstorima i uglavnom su ti skorovi bili u korist Kostića, ali ne i sa ovom dvojicom izuzetnih šahista. Iako nikada nije pobedio u partijama protiv ova dva velemajstora, remizirao je dosta partija sa njima. Osim u Kostićevo vreme i vreme dr Vidmara, zatim kasniije Gligorića i Ljubojevića, i donekle Ivkova, zamislite danas nekog od naših velemajstora koji bi se  mogli pohvaliti da su sa svetskim prvacima svog doba na raznim turnirima remizirali po nekoliko puta. Bio bi to velik uspeh za njih na koji danas nismo navikli (na primer, Sedlak je remizirao sa Karlsenom ali jednom a ko zna kada će uopšte ponovo doći u priliku da igra sa njim).

Ipak, kao što smo napomenuli, u pogledu poređenja svoje i njihove šahovske snage Kostić je bio objektivan. On je, na primer za Aljehina koji je nadmoćno pobedio na turniru odigranom na Bledu 1931. godine sa čak 5,5 poena ispred drugoplasiranog takmičara, rekao da je „igao turnir za sebe“ smatrajući ga klasom iznad ostalih, iako je na tom turniru jednu partiju izgubio ali jednu i remizirao sa Aljehinom.

Kostic Aljehin Hag 1921

Mec sa Kapablankom 1919

Sa Kapablankom sa kojim je izgubio meč u Havani 1919. godine bez osvojenog remija, na svim ostalim turnirima gde je igrao,  remizirao je. Ipak, nikada nije osporio primat slavnom Kubancu, a i na turnirima na kojim je remizirao sa njim Kapablanka bi bio ispred njega po  konačnom plasmanu.

Samo, da vas podsetim to su bili Aljehin i Kapablanka, izvanredni i po mnogima ne prevaziđeni svetski prvaci  a ne bilo ko!

 

Igrao je značajne svetske turnire, bio na njih pozivan a svojim plasmanom obezbeđivao da bude pozvan i prilikom eventualne ponovne organizacije tog turnira.

Ucesnici turnira Hag 1921

Turnir u Teplicama 1928

 

Njegova ljubav su bila šah i putovanja. Milunka Lazarević  je rekla da je putovao da bi igrao šah a igrao je šah da bi putovao. Sam Kostić je rekao za svoje zarađene honorare sa turnira i kao predavač šaha u zemljama južne amerike na vojnim akademijama, da je novac koji bi zaradio najradije utrošio putujući – „pogledam na kartu gde još nisam bio i krenem“.

Svuda gde bi išao pratio ga je njegov mali džepni šah od koga se nije razdvajao. Taj šah je sačuvan i danas je eksponat zaostavštine velemajstora Bore Kostića u Gradskom muzeju u Vršcu.

Dzepni šah Bore Kostica

Po tim putovanjima je ostao zapamćen bar isto koliko i po izvanrednim šahovskim rezultatima i ostvarenjima. Zamislite to vreme, bez avionskog prevoza, sa ograničeniim delovima putovanja na kojima se mogu koristiti usluge brodskog i željezničkog prevoza, a dalje se mora snaći, zapregama, na konjima a verovatno dosta i pešačenjem.

Na fotografijama je na konjima, sa poslugom koja nosi prtljag i vodičima. Zalazio je i na takva mesta gde je retko ko kročio a posebno ne šahovski majstor da bi igrao šah. Igrao je sa poglavicama. Treba imati u vidu da tada nije bilo menadžera putovanja i da je on praktično putovao o svom trošku a  na samom licu mesta gde doputuje po sopstvenom izboru, tražio sebi šahovske  partnere odnosno protivnike. A odigrao je hiljade partija na tim putovanjima po najudaljenijim mestima sveta.

I najzad energija i volja za tim putovanjima, na primer  već  u poznim godinama i bez velikih sredstava odlučio se za turneju po Bosni od 100 dana, nije mogao da miruje u njemu su do smrti bili skriveni duh šahiste i duh putnika.

Partija na liniji polutara

B Kostic na putu oko sveta

 

Kostić je imao želju da bude i da dokaže da jeste najbolji Jugoslovenski šahista.

Njegov najveći rival bio je dr Vidmar iz Sloveniije.

Više puta je Kostić bio nezadovoljan svojim rezultatima protiv dr Vidmara, možda ponajviše sa Bleda 1931. gde je po sopstvenoj oceni imao dve lepe izgledne pozicije protiv njega i obe izgubio.

Bilo je pokušaja organizovanja meča između njih koji bi razrešio pitanje ko je zaista bolji ali za taj meč je nekako mnogo više bio zagrejan Kostić nego dr Vidmar.

To je i prirodno jer je dr Vidmar ipak imao zapaženije rezultate na međunarodnoj sceni i bio pozivan na turnire sa najjačim igračima onog vremena češće nego Kostić. Delom, razlog tome je bio i periodična odsustvovanja Kostića iz evropskih šahovskih arena tokom njegovih putovanja i boravka u Americi.

Kostic Vidmar Beograd 1922

 

Kostićev najveći i najdraži uspeh – prvak Jugoslavije. Njegovo zadovoljstvo je bilo tim veće što je na tom turniru igrao i dr Vidmar a Kostić ga je konačno ostavio iza sebe i nadmoćno pobedio. Turnir je održan u Ljubljani 1938. a kasnije je priznat kao šampionat Jugoslavije. Bora Kostić je 1935. već delio prvo mesto na šampionatu sa Pircom ali je imao slabije dodatne kriterijume pa se za tu godinu Pirc smatra šampionom Jugoslavije.

cn5266_kostic

 

Uvek je rado igrao za reprezentaciju. Učesnik je više šahovskih olimpijada i drugih takmičenja kao reprezentativac. Na olimpijadama je postizao dobre pojedinačne rezultate.

Sa Trifunovicem Cirih 1962

Igra za reprezentacijuKostic u poznim danima za tablom

 

 

 

 

 

 

 

 

U poznim godinama je  voleo da deci prenese svoja šahovska znanja, iskustva i uspomene. Oni koji ga se sećaju ili su ga se sećali kakav je bio za života, bili su duboko nadahnuti njegovom ličnošću i šah im je bio i ostao duboko u srcima bez obzira koliko su ga sami dobro igrali. Uostalom, najvažnija je ljubav prema šahu, a samo neki od nas dotaknu visine kao čika Bora.

Sa decom sahistima Vrsac 1957

Vojvoda Stepa 1963

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s