IV _ Bili su naši članovi, danas nisu ali su doprineli klubu i šahu u Vršcu

Za ekipu šah kluba „Bora Kostić“ igrali su mnogi renomirani igrači u pojedinim periodima. Neki od njih nisu bili šahisti Vršca i okoline i zato ih navodimo ovde u posebnoj grupi iako su to igrači koji po šahovskom zvanju i titulama nadvisuju većinu šahista Vršca. Mi poštujemo njihov doprinos našim takmičarskim ekipama i njihovim rezultatima i na ovaj način ih se sećamo.

Aleksandar Božić, šahovski majstor

Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  jednu sezonu (1978.). Bio je već u poodmaklim godinama i rezultat koji je ostvario, iako ne slab, više je odgovarao tim njegovim poznim godinama nego njegovom stvarnom šahovskom znanju i renomeu.
Ipak, Aleksandar Božić je upamćen kao značajno šahovsko ime koje je igralo za naš klub.
Aleksandar Božić je davne 1943. bio jedan od 64. registrovana člana šah kluba „BASK“ Beograd, a postao je šahovski majstor (nacionalni, titula majstora FIDE uvedena je mnogo godina kasnije) odmah posle rata. U narednim godinama imao je zapaženu ulogu u šahovskoj organizaciji i reprezentaciji države.

A Bozic_ poc potpreds 1956

Nenad C. Aleksić, fide majstor (MNE)

DSCN4866 DSCN4867
Rođen je 1969. godine.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  jednu sezonu (1995.). Igrao je prvu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Ostvario je sjajan rezultat od 6,5 poena iz 11 partija i bio jedna od tri najbolje prve table u celoj ligi.

Igor Sarić, fide majstor (MNE)

Cl karta I Saric IgorCl karta II Igor Saric
Rođen je 1973. godine.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  jednu sezonu (1995.). Igrao je drugu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Ostvario je sjajan rezultat od 7 poena iz 11 partija i bio jedna od tri najbolje prve table u celoj ligi. Istovremeno imao je te godine i najbolji pojedinačni rezultat u našoj ekipi.
Te iste godine (1995.) Igor Sarić nastupio je i u ekipi šah kluba „Bora Kostić Vršac“ na ekipnom brzopoteznom prvenstvu Vojvodine u Srbobranu koje se igralo ekipno na četiri table i 5min. po igraču. Igor je igrao prvu tablu i ostvario impozantnih 16 poena iz 22 partije.

Stevan Popov, fide majstor
Rođen je 1945. godine. Živi u Kikindi. U penziji je.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ dve sezone (1999. postigao je 4,5 poena iz 9 partija, 2000., postigao je 5 poena iz 8 partija). Igrao je drugu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Bio je pouzdan igrač na visokoj tabli držeći pozitivnu ravnotežu sa jakim protivnicima.
Izuzetno prijatna osoba koja je svojim prisustvom, šalama i komentarima stvarala pozitivnu atmosferu u ekipi.

Zlatko Ilinčić, velemajstor

Ilincic_Zlatko
Rođen je 1968. godine.
Zlatko Ilinčić je srpski šahovski velemajstor koji je bio šampion Jugoslavije 2000.godine i višestruki je olimpijski reprezentativac Jugoslavije. Osvajač je mnogih prvih mesta na turnirima u zemlji i inostranstvu a isto tako veoma uspešan ekipni igrač.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ samo jednu sezonu (2005.). Igrao je prvu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Ostvario je sjajan rezultat od 6,5 poena iz 9 partija. Imao je najbolji rezultat na prvoj tabli u ligi te godine.
Zlatko je živeo u Vršcu nekoliko godina gde se doselio sa roditeljima i kupio kuću. Danas živi u Zrenjaninu gde se odselio nakon napuštanja šah kluba „Bora Kostić Vršac“ usled neslaganja sa vizijom kako ekipa treba da se formira za I ligu Srbije u koju se upravo plasirala. Zlatko je smatrao da ekipa mora znatno da se pojača a fm Kapelan je zastupao mišljenje da treba u ovom izuzetno jakom takmičenju da se nastupi sa sopstvenim i vrlo mladim igračkim snagama. Na kraju su oba napustila ekipu, zbog ovog nesporazuma je napustio klub i tadašnji predesenik kluba Steva Paunović, jedan od najboljih presednika koje je klub imao. Klub je morao da nađe novog predsednika Darka Gavrilovića, da angažuje nove igrače i tako nastupi u I ligi Srbije 2006. godine.
Zlatko je ostao u prijateljskim odnosima sa velikim brojem šahista Vršca a mi ga se sećamo kao velikog poznavaoca šahovske igre, studioznog istraživača šahovskih tajni i dobrog i iskrenog čoveka. Želimo mu uspeh i kao šahisti i u privatnom životu.

Cl karta Ilincic vm

Andrei Maksimenko, velemajstor (UKR)

Andrei Maksimenko
Rođen je 1969. godine.
Andrei Maksimenko je ukrajinski šahovski velemajstor , izvanredan sportsmen i izuzetno prijatan čovek. Pored svojih takmičarskih angažovanja radi i kao šahovski trener. Uprkos svom relativno malom rejtingu često igra za ekipe jedne od najjačih liga – nemačke Bundeslige.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ dve sezone (2006. i 2007.). Igrao je prvu tablu i 2006. je ostvario sjajan rezultat od 5,5 poena iz 9 partija a 2007. nešto slabiji rezultat kada je osvojio 4,5 poena iz 10 partija. U obe sezone njegov rejting performans je bio znatno iznad njegovog stvarnog rejtinga – 2006. čak 150 poena iznad svog rejtinga a 2007. oko 60 poena iznad svog rejtinga.
Ostao je nam je svima u divnoj uspomeni. Želimo mu svaki uspeh u životu i profesiji.

Cl karta Maksimenko A vm

Boško Abramović, velemajstor

Bosko Abramovic
Rođen je 1951. godine.
Boško Abramović je srpski šahovski velemajstor koji je između ostalog vršio i funkciju selektora državne šahovske reprezentacije. Bavio se i vrlo uspešno trenerskim radom. Ostvario je mnoge izuzetne rezultatske uspehe kako na individualnim šahovskim takmičenjima tako i ekipnim.
Igrao je za takmičarsku ekipu i bio kapiten šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ dve sezone (2006. i 2007.) na takmičenjima I lige Srbije, najvišem rangu ekipnog šahovskog takmičenja Srbije. Igrao je drugu tablu i 2006. je ostvario sjajan rezultat od 5,5 poena iz 9 partija a 2007. je osvojio 6 poena iz 11 partija. Njegov rejting performans je bio sledeći: 2006. je prikazao igru vrednu 70 poena iznad svog rejtinga a 2007. rezultat koji je odgovarao njegovom tadašnjem rejtingu.
Posebno je plenio svojom smirenošću, iskustvom i sigurnošću kojom je vodio ekipu kroz uzbudljive mečeve.
Bio je i prva tabla i kapiten ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja je pobedila na Vidovdanskom kupu 2006. odigranom u Novom Sadu. Tada je ostvario rezultat od 7 poena iz 9 partija i u mnogome doprineo osvajanju prvog mesta svojoj ekipi.
Bio je izuzetno prijatno društvo i njegov doprinos ekipi je bio ogroman i u igračkom i u svakom drugom smislu.
Ostao je nam je svima u divnoj uspomeni. Želimo mu svaki uspeh u životu i profesiji.

Siniša Dražić, velemajstor

Sinisa Drazic
Rođen je 1967. godine.
Siniša Dražić je srpski šahovski velemajstor koji je između ostalog vršio i funkciju selektora državne šahovske reprezentacije. Bavio se i vrlo uspešno organizacijom šahovskih turnira i distribucijom šahovskih rekvizita, literature, softvera. Ostvario je mnoge izuzetne rezultatske uspehe kako na individualnim šahovskim takmičenjima tako i ekipnim.
Igrao je za takmičarsku ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ dve sezone (2006. i 2007.) na takmičenjima I lige Srbije, najvišem rangu ekipnog šahovskog takmičenja Srbije. Igrao je 2006. četvrtu tablu  i ostvario je slab rezultat od 2 poena iz 7 partija, a 2007. je igrao na šestoj tabli i ostvario sjajn rezultat od 6,5 poena iz 10 partija. Njegov rejting performans je bio sledeći: 2006. je prikazao skromnu igru vrednu 200 poena ispod svog rejtinga a 2007. rezultat koji je odgovarao rejtingu 50 poena većem od njegovog tadašnjeg rejtinga.
Ostao je u prijateljskim odnosima sa mnogim šahistima našeg kluba i više puta pokazivao naklonost našem klubu.
Vršio je odgovorne funkcije u Šahovskom savezu Vojvodine za koje ga je naš klub i predložio.

Cl karta Drazic S vm

Petar Benković, internacionalni majstor

Petar Benkovic
Rođen je 1980. godine.
Ostvario je mnoge izuzetne rezultatske uspehe kako na individualnim šahovskim takmičenjima tako i ekipnim.
Igrao je za takmičarsku ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ dve sezone (2006. i 2007.) na takmičenjima I lige Srbije, najvišem rangu ekipnog šahovskog takmičenja Srbije. Igrao je treću tablu 2006. i ostvario je rezultat od 4,5 poena iz 9 partija, a 2007. je igrao na petoj tabli i ostvario slab rezultat od 3 poena iz 10 partija. Njegov rejting performans je bio sledeći: 2006. je prikazao sjajnu igru vrednu 50 poena iznad svog rejtinga a 2007. rezultat koji je odgovarao rejtingu 150 poena manjem od njegovog tadašnjeg rejtinga.
Bio je i druga tabla ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja je pobedila na Vidovdanskom kupu 2006. odigranom u Novom Sadu. Tada je ostvario rezultat od 6,5 poena iz 9 partija i u mnogome doprineo osvajanju prvog mesta svojoj ekipi.
Ostao je u prijatnom sećanju svim šahistima naše ekipe kao izuzetno požrtvovan borac za tablom i izuzetno prijatna osoba izvan table.
Želimo mu svaki uspeh u životu i profesiji.

Vladimir Podinić, internacionalni majstor

Vladimir Podinic
Rođen je 1980. godine.
Ostvario je mnoge izuzetne rezultatske uspehe kako na individualnim šahovskim takmičenjima tako i ekipnim. Posebno se ističe u svojim aktivnosti u disciplini rešavanja šahovskih problema gde je član izuzetno trofejne reprezentacije Srbije.
Igrao je za takmičarsku ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ jednu sezonu (2006.) na takmičenju I lige Srbije, najvišem rangu ekipnog šahovskog takmičenja Srbije. Tada je bio fide majstor.  Igrao je petu tablu i ostvario je rezultat od 3,5 poena iz 9 partija. Njegov rejting performans – prikazao je igru vrednu 60 poena ispod svog rejtinga. Ipak, ostao je utisak da je za tablom izgarao pokušavajući da pruži svoj maksimum, ali jednostavno, išlo je slabo a protivnici su bili izuzetno jaki.
Bio je i treća tabla ekipe šah kluba „Bora Kostić Vršac“ koja je pobedila na Vidovdanskom kupu 2006. odigranom u Novom Sadu. Tada je ostvario rezultat od 5,5 poena iz 9 partija i u mnogome doprineo osvajanju prvog mesta svovjoj ekipi.
Ostao je u prijatnom sećanju svim šahistima naše ekipe kao izuzetno prijatna osoba.
Želimo mu svaki uspeh u životu i profesiji.

Milan Draško, velemajstor (MNE)

Milan Drasko
Rođen je 1962. godine.
MIlan Draško je crnogorski šahovski velemajstor koji je između ostalog izabran na funkciju selektora državne šahovske reprezentacije. Ostvario je mnoge izuzetne rezultatske uspehe kako na individualnim šahovskim takmičenjima tako i ekipnim.
Igrao je za takmičarsku ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ u jednoj sezoni (2007.) na takmičenju I lige Srbije, najvišem rangu ekipnog šahovskog takmičenja Srbije. Igrao je treću tablu i ostvario je slab rezultat od 4 poena iz 10 partija. Njegov rejting performans – prikazao je igru vrednu 140 poena ispod svog rejtinga.
Milan Draško je izuzetno prijatna osoba. Želimo mu svaki uspeh u životu i profesiji.

Aleksandar Toth, majstorski kandidat

Aleksandar Toth
Rođen je 1988. godine.
Po rejtingu je u dužem periodu odavno ispunio normu za majstora FIDE.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  jednu sezonu (2009.). Igrao je drugu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Ostvario je solidan rezultat od 4,5 poena iz 10 partija. Na visokoj drugoj tabli igrao je sa jakim protivnicima.

CAM00950

Petar Krstić, majstorski kandidat

IM000077.JPG

Rođen je 1990. godine.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“  jednu sezonu (2009.). Igrao je četvrtu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub te godine takmičio. Ostvario je sjajan rezultat od 7,5 poena iz 10 partija. Na četvrtoj tabli imao je najbolji rezultat u ligi.  Kasniije je postao i omladisnki šampion države.

CAM00951

Milovan Ratković, majstorski kandidat

Ratkovic Milovan
Rođen je 1994. godine.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ tri sezone – dve u I Vojvođanskoj ligi (2010. postigao je 3 poena iz 9 partija , 2011., postigao je 5 poena iz 10 partija) i jednu u Banatskoj ligi grupa jug (2012. postigao je 7,5 poena iz 10 partija). Igrao je drugu tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub 2010. i 2011. takmičio. Bio je pouzdan igrač na toj visokoj tabli držeći koliko je god mogao ravnotežu sa jakim protivnicima. Ostvario je daleko bolji rezultat od svog očekivanog rezultata u pogledu rejtinga i popravio znantno svoj rejting.
2012. naš klub se takmičio u Banatskoj ligi grupa jug a Milovan je napravio izuzetan rezultat, najbolji u ligi na drugoj tabli.
Danas je Milovan izuzetno jak igrač snage i rejtinga bližeg internacionalnom majstoru nego fide majstoru. Ponosni smo da je igrao i za naš klub, očekujemo da tek postiže svoje najbolje rezultate. U međuvremenu postao je i omladinski šampion Srbije.

Cl karta Ratkovic Milovan

Miloje Ratković, majstorski kandidat

Ratkovic Miloje
Rođen je 1996. godine.
Igrao je za ekipu šahovskog kluba „Bora Kostić Vršac“ tri sezone – dve u I Vojvođanskoj ligi (2010. postigao je 4,5 poena iz 9 partija , 2011., postigao je 4 poena iz 10 partija) i jednu u Banatskoj ligi grupa jug (2012. kada je postigao rekordni rezultat od 100% – 10 poena iz 10 partija!). Igrao je treću tablu u I Vojvođanskoj ligi u kojoj se naš klub tih godina takmičio. Bio je pouzdan igrač na visokoj tabli držeći koliko je god mogao ravnotežu sa jakim protivnicima. Ostvario je daleko bolji rezultat od svog očekivanog rezultata u pogledu rejtinga i popravio znantno svoj rejting.
2012. naš klub se takmičio u Banatskoj ligi grupa jug a Miloje je napravio izuzetan, rekordan rezultat od 100% iz 10 partija, naravno najbolji u ligite godine na trećoj tabli.
Danas je Miloje izuzetno jak igrač snage i rejtinga bližeg internacionalnom majstoru nego fide majstoru. Ponosni smo da je igrao i za naš klub, očekujemo da tek postiže svoje najbolje rezultate. U međuvremenu postao je i omladinski šampion Srbije.

Cl karta Ratkovic Miloje

Postavi komentar