Munižaba Slobodan, fm

Slobodan Munizaba

Opšti podaci:
Rođen 1981.
Titulu majstorskog kandidata osvojio je 1994.godine.
Titulu fide majstora osvojio je 2000.godine.
Po obrazovanju je diplomirani matematičar i radi kao profesor matematike. Živi u Vršcu.
Član je ekipe kluba „Svetozar Gligorić“ Pančevo.
Biografija:
Ponikao je u šahovskoj školi fm Milorada Kapelana. U ekipu šah kluba Bora Kostić Vršac uvršten je kao omladinac 1992. ali nije igrao te godine, a sledeće 1993. imao je I kategoriju i prvi put je igrao za klub na omladinskoj tabli. Napredovao je jako brzo zahvaljujući pre svega svom talentu i radu.
1996. igrao je visoku treću tablu i postigao 5 poena iz 9 partija.
1997. bio je druga tabla i postigao sjajnih 6 poena iz 8 partija, jedan od najboljih rezultata u ligi.
1998. ponovo je bio druga tabla i postigao dobrih 4,5 poena iz 8 partija.
Ne igra 1999. ali 2000. pravi na četvrtoj tabli izvanredan rezultat od 5,5 poena iz 6 partija.
2000. osvaja titulu fide najstora a 2001. igra za klub i postiže na trećoj tabli 5 poena iz 9 partija.
2002. i 2003. nije igrao za klub a ponovo igra 2005. i postiže 4,5 poena iz 8 partija na petoj tabli.
Sve navedene lige su I Vojvođanska liga, a ove 2005. se ekipa kao pobednik I Vojvođanske lige plasirao u najviši rang u državi Srbiji , u I ligu Srbije.
2006. igra u I ligi Srbije na šestoj tabli i postiže 1 poen iz 6 partija u ovoj izuzetno jakoj konkurenciji.
2007. igra u I ligi Srbije ponovo na šestoj tabli i postiže 0,5 iz 3 partije.
2009. igra za ekipu šah kluba „Bore Kostića Vršac“ koja je sada ponovo u I Vojvođanskoj ligi i postiže 4,5 poena iz 8 partija na trećoj tabli. To je bila i njegova poslednja sezona i nastup za ekipu šah kluba „Bora Kostić Vršac“.
Bio je član iako nije igrao do marta 2013.  kada je zatražio i dobio ispisnicu i prešao u klub „Svetozar Gligorić“ iz Pančeva u čijoj ekipi je nastavio da igra sjajno i ta ekipa se 2014. plasirala u I ligu Srbije, najviši rang u državi.
Ukupno je za šah klub „Bora Kostić Vršac“ igrao 17 godina. (od 1992. do 2009.)

Vredno je napomenuti da je fm Slobodan Munižaba sin Milana Munižabe koji je godinama vodio knjigovodstvo finansijskog poslovanja šah kluba „Bora Kostić Vršac“, kome smo na tome zahvalni.

Odlikuje ga pozicioni stil i razumevanje i snalaženje u svim tipovima pozicija kako oštrim napadačkim sa elementima taktike tako i strateški složenim pozicijama, u njegovim partijama se pojavljuju taktički udari i lepe kombinacije sa žrtvama gde je to potrebno da bi se sprovela realizacija stečene prednosti. Ukupno posmatrano, on je kompletan igrač sa poznavanjem svih faza partije – otvaranja, središnjice i završnice.
Rezultati:
U kadetskoj i omladinskoj konkurenciji:

• Osvojio je praktično sve što se moglo osvojiti u kadetskim kategorijama, bio je prvak Vojvodine i SRJ odnosno SCG.

U seniorskoj konkurenciji:

• Drži treće mesto po broju osvojenih titula prvaka Vršca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“ iza fm Boška Đonina (15 titula) , zatim fm Milorada Kapelana (6 titula) . fm Slobodan Munižaba je na trećem mestu (3 titule,  1996. delio je prvo mesto sa fm Đoninom ali je Munižaba imao bolje dodatne kriterijume, sam je bio prvi 2008. i 2009.) Na četvrtom mestu koje dele nalaze se mk Petrović Dušan (2 titule), mk Zoran Verovski (2 titule) i Nikolin Zlatko (2 titule).
• Na prvenstvu Vršca i šah kluba „Bora Kostić Vršac“ imao je zapažene rezultate i 1997. godine kada je zauzeo drugo mesto, zatim 1998. kada je ponovo bio drugi, 1999. podelio je treće i četvrto mesto.
Od 2000. do 2007. nije igrao prvenstva kluba, kao ni od 2010. do danas.
• 2006. godine je bez kvalifikacija uvršten odlukom direktora turnira fm Milorada Kapelana na XIV Memorijal Bore Kostića, kada su interesovanje za učestvovanje na ovom elitnom turniru imala još dva igrača iz Vršca – vm Ilinčić Zlatko i fm Bogosavljević Boban. Slobodan Munižaba je igrao na XIV Memorijalu Bore Kostića i u vrlo jakoj konkurenciji velemajstora postigao je rezultat od 1 poen iz 9 partija ( remizirao je sa vm Šolakom i vm Damljanovićem).
• Više puta je imao izuzetno uspešne rezultate u ligama igrajući ekipu šah kluba „Bora kostić Vršac“ na svojoj ploči. U gornjem tekstu biografije navedeni su rezultati godina u kojima je ostvario svoje najuspešnije rezultate u nastupima za ekipu.

Poslednjih godina igra za ekipu „Svetozar Gligorić“ Pančevo i beleži sjajne rezultate.

Igrajući u Prvoj ligi Srbije za ekipu „Svetozar Gligorić“ Pančevo ostvario je dva bala za titulu internacionalnog majstora  (2015.  i 2016.)  i ispunio uslov oktobra 2016. da rejtingom nadmaši granicu od 2400 poena što je potrebno da bi stekao zvanje internmacionalnog majstora. Potreban mu je još jedan (treći) bal.

Postavi komentar