2017._Petrovdanski cuger_Vrsac jezero

U organizaciji   „Udruženja građana za negovanje šahovske tradicje Vršca“  i Turističke organizacije grada Vršca odigran je u prelepom ambijentu kafe bara Deltiks na gradskom jezeru u Vršcu brzopotezni turnir u šahu.

Turnir je već tradicionalan, V po redu i organizuje se u okviru obeležavanja Petrovdana a ove godine je izuzetno igran i u znak sećanja i obeležavanja 130.-te godišnjice od rođenja velemajstora Bore Kostića, prvog srpskog velemajstora, svetskog putnika i jednog od najpoznatijih vrščana uz Paju Jovanovića i  Jovana Steriju Popovića.

Organizatori su zato pripremili nenametljive ali vrlo sadržajne panoe sa kratkom biografijom velemajstora Bore Kostića sa kojih su se mogle saznati najinteresantnije stvari vezane za život i delo velemajstora i ambasadora šaha Bore Kostića.

Turnir je otvorio direktor turnira Dragan Kragić zajedno sa Draganom Gavrilovićem, aktivistom udruženja za negovanje šahovske tradicije Vršac i uz prisustvo i kratko obraćanje člana opštinskog veća zaduženog za sport g.Santrač Dejana. Prisutni građani, gosti, gledaoci i učesnici turnira mogli su čuti detalje o udruženju, o tradicionalnom turniru „Memorijal Bore Kostića“ koji se iako je to manifestacija sa izuzetnim ugledom i tradicijom  ne održava već drugi put usled nedostatka sredstava. Gospodin Santrač je informisao prisutne da je u planu i da se trenutno radi na realizaciji šahovske manifestacije „Čika Borini dani šaha u Vršcu“  koja bi takođe bila tradicionalna a ove godine bi se održala krajem avgusta ili u septembru  a na taj način bi se obeležila i ova 130-ta godišnjica od rođenja slavnog velemajstora.

1
Advokat Dragan Gavrilović i inženjer Dragan Kragić, aktivisti Udruženja za negovanje šahovske tradicije Vršac, organizatori turnira
2
Dejan Santrač, član gradskog veća zadužen za sport i dragan Kragić, direktor turnira tokom obraćanja prisutnima pri otvaranju turnira

Turnir je okupio 28 kvalitetnih igrača, dva fide majstora  18 majstorskih kandidata i nekoliko igrača I i II kategorije. Organizatori su pripremili interesantne i brojne nagrade kao i osveženje – piće i mak štrudlu koja je bila omiljena velemajstoru Bori Kostiću. Usledile su izuzetno interesantne borbe a konačan rezultat je prikazan u tabeli:

Tabela Petrovdanski brzopotezni Vrsac 2017

Pobednik je FIDE majstor Boško Đonin, prva tabla vršačkog šahovskog kluba koji nosi sa ponosom ime velemajstora Bore Kostića.   Petnaestostruki seniorski prvak Vršca je vodio na tabeli osam kola a dva kola pre kraja imao je čak 1,5 poena prednosti za drugoplasiranim tako da je njegova pobeda potpuno sigurna i zaslužena.  Tako je po prvi put osvojio ovaj lep turnir, trofej koji mu je nedostajao a prethodni pobednici su, da podsetimo, bili ranijih godina mk Dušan Petrović, mk Vojna Pau, mk Nikola Basaraba, i mk Milan Pović koji su učesnici i ovog turnira.

3
1. mesto: Boško Đonin, fide majstor

Drugo mesto je sasvim zasluženo pripalo FIDE majstoru Slobodanu Munižabi, igraču sa najvećim rejtingom na turniru. Slobodan je trostruki seniorski prvak  Vršca i član ekipe „Svetozar Gligorić Pančevo“  (nekadašnji „Ivan Kurjački“).

4
2. mesto: Slobodan Munižaba, fide majstor

Treće mesto osvojio je Živku Đorđe, majstorski kandidat koji je u zadnjim kolima pobedama uspeo da se probije u sam vrh tabele. Živku je odličan brzopotezni igrač i član je ekipe Alibunara.

5
3. mesto: Živku Đorđe, majstorski kandidat
8
Uručenje pehara pobedniku
9
Uručenje pehara za osvojeno drugo mesto
10
Uručenje pehara za osvojeno treće mesto

Dalji plasman može se videti u tabeli a treba reći da su prvih deset nagrađeni  – četvrti je mk Basaraba Nikola (Vršac), peti mk Petrović Dušan (Plandište), šesti mk Bućan Vlada (Vršac), sedmi mk Voina Pau (Ritiševo), osmi mk Pović Milan (Banatski Karlovac), deveti Rankov Petar (Ritiševo) i deseti MIlošev Bogdan (Vršac).

Dodeljene su specijalna nagrada za najstarijeg učesnika – to je bio majstorski kandidat Vasa Mara,član ekipe Ritiševa, i specijalna nagrada za najmlađu učesnicu i jedinu pripadnicu lepšeg pola na turniru II kat. Nevenu Radulov koja je takođe član ekipe Ritiševa.

Izvanredno je sudio (na šta nas je već navikao)  internacionalni sudija Zoran Stanimirović iz Alibunara.

19

Evo još nekoliko fotografija sa ovog lepog i prijatnog druženja uz čarobni svet šaha i sećanje na slavnog velemajstora Boru Kostića.