Jesenji kup Vršca 2017.

Završen Jesenji kup Vršca u šahu za 2017. godinu, pobednik majstor FIDE Đonin Boško

Posle uzbudljivih odlučujućih partija drugog kruga finala, poznat je plasman svih učesnika.

Ovo je bio prvi Jesenji kup Vršca u šahu, zanimljivo takmičenja koje je ove godine igrano prvi put po sistemu takmičenja po uzoru na takozvani Svetski kup koji vrhunski svetski igrači igraju  u okviru šahovskefederacije FIDE.

Učestvovalo je 16 igrača Vršca i okoline, zastupljeni su bili klubovi Vršca, Izbišta, Ritiševa, nastupili su jedan majstor FIDE i petnaest majstorskih kandidata.

Sada kada je završeno, možemo oceniti da je Jesenji kup Vršca bio izuzetno zanimljivo takmičenje, da je popunilo prazninu u jesenjem periodu takmičarskog kalendara šah kluba Bora Kostić izuzetno kvalitetnim sadržajem. Nadamo se da će ovo takmičenje biti tradicionalno i da će se održavati svake godine u ovo vreme.

Nagrade će se dodeliti na svečanosti Godišnje skupštine šah kluba „Bora Kostić“ Vršac koja se planira za 30.12.2017. kada će se odigrati i godišnji brzopotezni turnir za 2017. godinu na kome će igrati pobednici svih mesečnih turnira. Podsetimo, ovo je godina kada šahisti Vršca i okoline obeležavaju 130 godina od rođenja slavnog vršačkog velemajstora Bore Kostića.

Pobednik je fide majstor Đonin Boško čime je uspešno okončao i ovu takmičarsku godinu. On ove godine slavi tačno 40 godina od osvajanja svog prvog prvenstva Vršca – bilo je to davne 1977. godine kao pionir. Ove godine bio je uspešan – on je aktuelni seniorski prvak Vršca za 2017. godinu, ima drugi najuspešniji seniorski rezultat u ekipi, osvojio je nekoliko većih i jakih brzopoteznih turnira kao Petrovdanski na vršačkom jezeru i  turnir posvećen Svetom Rafailu Banatskom u Plandištu, a sada je osvojio i Jesenji kup Vršca za 2017. godinu.

Drugo mesto zauzeo je majstorski kandidat Laza Petrović   kao poraženi u finalu , čija je ideja i bila da se ovo takmičenje održi. Laza je oslonac kluba Bora Kostić Vršac, on je jedini imao uspešniji pojedinačni rezultat u ekipi ove godine od fm Đonina, igrao je sjajno cele sezone, odigrao najveći broj partija od svih seniora ekipe a bio je dobro plasiran i na seniorskom prvenstvu Vršca za 2017. godinu (4. mesto).

U njihovom meču finala rezultat je bio sledeći:

f1.  fm Đonin Boško   –   mk Petrović Lazar          1 : 0          (1h + 30s po potezu)

f2.  mk Petrović Lazar   –  fm Đonin Boško       0,5 : 0,5       (1h + 30s po potezu)

Tako je ukupan rezultat finala bio 1,5:0,5 za fm Đonina koji je kao pobednik osvojio pobednički pehar, zlatnu medalju i simboličnu novčanu nagradu.

Drugoplasiranom mk Petroviću  pripada srebrna medalja i odgovarajuća simbolična novčana nagrada.

U dopunskom finalu posle izuzetno zanimljive borbe pobedom je osvojio treće mesto majstorski kandidat Rankov Petar, koji je posle velike borbe i svih propozicijama predviđenih dopunskih partija (u kojima je stalno pobeđivao onaj igrač koji vodi bele figure) savladao majstorskog kandidata Đorđa Mitrovanova tek u „armagedon“ partiji kada je mk Mitrovanov imao 5 minuta za partiju ali je morao da pobedi a mk Rankov 4 minuta za partiju ali mu je bio dovoljan i remi.  Ukupan konačni rezultat njihovog meča je 4:3 za Rankova.

Rankov Petar je vršački majstorski kandidat koji već godinama igra vrlo uspešno za šah klub „Unirea“ iz Ritiševa. On je tamo visoka i veoma pouzdana tabla a na prvenstvima Vršca je uvek dobro plasiran u gornjem delu tabele (2017. godine bio je peti).  Polufinalni meč Jesenjeg kupa Vršca morao je, nažalost,  da preda bez borbe,  zbog prehlade.

Mitrovanov Đorđe je četvrti, majstorski kandidat i kapiten ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac. Igrao je dobro, pravio kvalitetne pozicije i stajao uglavnom dobro ali mu je nedostajalo malo koncentracije i sportske sreće u odlučujućim trenucima. Četvrto mesto svakako nije neuspeh, ali Đorđe sigurno ima kvalitet i za viši plasman.

U njihovom meču dopunskog finala rezultati  su bili sledeći:

df1.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar          1 : 0  (1h + 30s po potezu)

df2.  mk Rankov Petar   –  mk Mitrovanov Đorđe           1 : 0  (1h + 30s po potezu)

df3.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar          1 : 0  (15min + 5s po potezu)

df4.  mk Rankov Petar   –  mk Mitrovanov Đorđe           1 : 0  (15min + 5s po potezu)

df5.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar          1 : 0  (5min + 3s po potezu)

df6.  mk Rankov Petar   –  mk Mitrovanov Đorđe           1 : 0  (5min + 3s po potezu)

df7.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar          0 : 1   (armagedon 5min/4min)

 

Konačan plasman i tok takmičenja svih učesnika prikazan je sledećom šemom kupa:

Bole 16 cup_2017__Fin

Evo i nekoliko fotografija sa završne večeri odigranog finala turnira Jesenji kup Vršca za 2017. godinu.

DSCN0452
Boško Đonin, majstor FIDE, pobednik Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu  . On je osvojio prvo mesto bez i jednog poraza.
DSCN0450
Petrović Laza, majstorski kandidat, osvajač drugog mesta. On je osmislio ovo takmičenje i igrao sa izuzetnom voljom.
DSCN0448
Rankov Pera, majstorski kandidat, osvajač trećeg mesta. Igrao je izuzetno čvrsto i do krajnjih granica
DSCN0446
Mitrovanov Đorđe, majstorski kandidat, kapiten  šah kluba Bora Kostić Vršac. Četvrto mesto, korak do medalje.

 

DSCN0445

Odigrane prve partije glavnog i dopunskog finala Jesenjeg kupa Vršca u šahu za 2017. godinu

01.12.2017. su odigrane prve partije završnog finalnog kola Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu.

U glavnom finalu koje odlučuje o prvom i drugom mestu sastaju  se fm Đonin Boško i mk Petrović Laza. Sa pravom se može reći da ovo i jeste pravo finale za ovu godinu jer je fm Đonin aktuelni prvak Vršca za 2017. godinu a mk Laza Petrović (8,5 iz 11 partija)  i fm Đonin Boško (6,5 iz 9 partija) su istovremeno i dva najuspešnija seniora takmičarske ekipe šahovskog kluba „Bora Kostič“ Vršac. Organizacija i način takmičenja u ovom Jesenjem kupu Vršca su  inače ideja mk Petrović Laze po uzoru na svetski kup FIDE.

U prvoj partiji u kojoj je fm Đonin vodio bele figure postignut je rezultat:

1.  fm Đonin Boško   –   mk Petrović Lazar       1 : 0

fm Đonin je iz otvaranja zahvatio blagu inicijativu i ona se stalno uvećavala tokom partije. Beli je težio slabljenju kraljevog krila protivnika, iznudio potez g6 kojim su se pojavila slaba crna polja oko kralja crnog koja je uspešno štitio crnopoljni lovac crnog. Beli je zato iznudio izmenu crnopoljnih lovaca a onda iskoristio ta slaba polja kombinovana sa prodorom topa na sedmi red protivnika kada  pozicija crnog više nije mogla da se brani. mk Petrović je propustio nekoliko mnogo otpornijih nastavaka.

U dopunskom  finalu koje odlučuje o trečem i četvrtom mestu sastaju  se mk Mitrovanov Đorđe i mk Rankov Petar. mk Mitrovanov je kapiten šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i jedan od njenih najboljih i najpouzdanijih igrača. Podsetimo da je jednom bio prvak Vršca i više puta drugi ili u samom vrho tog najjačeg takmičenja šahista našeg grada i okoline.  mk Rankov Petar je vršački šahista koji već godinama igra za ekipu šah kluba „Unirea“ iz Ritiševa i postiže zapažene rezultate na visokoj tabli. I on je godinama unazad uvek plasiran u gornjem delu tabela prvenstava Vršca.

U prvoj partiji u kojoj je mk Mitrovanov vodio bele figure postignut je rezultat:

1.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar        1 : 0

U ovoj partiji ni jedan od protivnika nije izašao iz otvaranja sa osetnijom prednosti. Kada je izgledalo da će se ova partija odvijati i završiti miroljubivo, mk Mitrovanov je uspeo da započne akciju i stvori neku igru na daminoj strani dok je mk Rankov pokušao i uspeo da zaoštri igru na kraljevoj strani gde je otvorio g liniju i po njoj ugrozio kralja belog.

Usledilo je nekoliko nepreciznosti, najviše zbog oskudice vremena – prvo je mk Mitrovanov odigrao zaista slab potez Le2 kojim je mk Rankovu pružio mogućnost da pređe u verovatno dobijenu poziciju – da taktičkim udarom pređe u završnicu dama i raznobojih lovaca sa dva pešaka više. Onda se propustom revanširao mk Rankov i to nije iskoristio već je ušao u nešto manje povoljan rasplet sa damom i lovcem protiv topa i dva lovca protivnika ali koji je imao i opasnog slobodnog a pešaka. Iako je objektivno i  tu  preciznom igrom mk Rankov mogao da zadrži prednost,  on je  to propustio i ušao u slabiju poziciju gde mu je jedini spas bio večiti šah koji se pri pravilnoj igri crnog nije mogao nikako izbeći. Možda bi taj remi bio i najpravedniji ishod partije prema svemu što smo videli međutim, beli kralj mk Mitrovanova  je bežeći od šahova prešao celu tablu i na kraju je uspeo da se sakrije od šahova iza pešaka protivnika i mk Rankov je morao  da preda partiju. Dok je beli kralj bežao mk Rankov je propustio da održi remi večitim šahom a u jednom trenutku i da uzme čitavu figuru mada i tada ne bi imao više od remija večitim šahom, ali bi taj remi tada bio mnogo lakši.

Revanš partije i eventualno potrebna doigravanja do konačnih pobednika se igraju u ponedeljak 04.12.2017. nakon čega će biti poznat konačan plasman „Prvog jesenjeg kupa Vršca“ u šahu za 2017. godinu, takmičenje koje će najverovatnijie postati tradicionalno i igraće se svake godine.  U revanš partijama fm Đonin i mk Mitrovanov su bliži cilju jer im odgovara i nešrešen ishod tih partija dok mk Petrović i mk Rankov imaju imperativ pobede da bi izborili pravo na doigravanja po ubrzanom tempu. U svakom slučaju očekuje nas zanimljiv šahovski ponedeljak.

Evo jedne fotografije načinjene tokom prvih partija finala Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu.

DSCN0445

 

 

Poznati finalisti Jesenjeg kupa Vršca u šahu za 2017. godinu

Nakon  uzbudljivog polufinalnog meča između mk Mitrovanov Đorđa i mk Petrović Lazara  koji je dobio mk Petrović i nakon predaje iz zdravstvenih razloga drugog polufinalnog meča od strane mk Rankov Petra  fm Bošku Đoninu,  dobili smo parove koji će se boriti u finalu za prva dva mesta i u dopuni finala – borbi za treće i četvrto mesto.

mk Petrović Lazar je igrao sa više žara od svog protivnika mk Mitrovanov Đorđa. Njihova prva partija je završena remijem posle obostrano oprezne igre iako se ta partija igrala do krajnjih granica a završena je tek u sasvim izjednačenoj poziciji topovske završnice. Druga partija donela je blagu prednost belog – mk Petrovića, stečenu iz otvaranja,  koju je crni mk Mitrovanov postepeno anulirao i došao sada on do male prednosti. Iako su obojica propustila neke veoma interesantne moućnosti da zahvate inicijativu, partija je ipak sve vreme meča naginjala remiju. Ipak, kako šahisti vole da kažu – mk Đorđe Mitrovanov  je „poslednji pogrešio“ i tako ovog puta ostao bez finala a mk Petrović Laza zasluženo odlazi u finale.

Finalni meč za prvo i drugo mesto kao i meč dopune finala koji će odlučiti ko će zauzeti treće a ko četvrto mesto, odigraće se u terminima petak 01.12.2017. kada se igraju prve partije odnosno u ponedeljak 04.12.2017. kada se igraju sve ostale partije do odluke konačnih pobednika.

U finalnom meču za prvo mesto koje donosi pehar, zlatnu medalju i odgovarajuću novčanu nagradu odnosno za drugo mesto koje donosi srebrnu medalju i odgovarajuću novčanu nagradu, sastaju se:

         1.  fm Đonin Boško   –   mk Petrović Lazar

    

 

 

 

 

 

U meču dopunskog finala –  meču za treće mesto koje donosi bronzanu medalju i odgovarajuću novčanu nagradu odnosno za četvrto mesto koje donosi  odgovarajuću novčanu nagradu, sastaju se:

   2.  mk Mitrovanov Đorđe   –   mk Rankov Petar

 

Kostur takmičenja sada, pre finala,  izgleda ovako:

 

Drugi krug četvrtfinalnih mečeva Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu – poznata sva četiri polufinlista

Posle brzog remija u meču fm Đonin Boško – mk Zorić Savo i raspleta u meču mk Grujić Saša – mk Rankov Pera dobili smo prva dva učesnika polufinala  – fm Boška Đonina i mk Rankov Petra – a zatim se u borbenom remiju mk Mitrovanov Đorđa i mk Bućan Vlade odredio i treći polufinalista – mk Mitrovanov Đorđe.

Ostao je meč mk Petrović Laze i mk Đorđev Bojana koji je doneo mnogo šahovskih uzbuđenja i u potpunosti se može smatrati najinteresantnijim susretom do sada.

Posle remija u prvoj partiji odigranoj u petak po tempu 1h + 30sec/potezu što je meč ostavilo sasvim otvorenimu rezultatskom smislu,  mk Petrović i mk Đorđev su i danas po istom tempu odigrali sadržajnu partiju u kojoj je mk Đorđev prevideo pešaka ali mk Petrović nije uspeo da realizuje tu prednost  i ova partija je takođe završena remijem. Pristupili su u skladu sa propozicijama takmičenja doigravanju po tempu 15min + 5 sec/potezu  i tada su obe partije završene pobedama crnih figura uz ukupan opet nerešen rezultat od 2:2.

Zatim su u skladu sa propozicijama takmičenja pristupili odigravanju brzopoteznih partija po tempu 5min+3sec/potezu  gde su opet u obne partije pobedili igrači koji su vodili crne figure što je dalo nov nerešen rezultat od 3:3 da bi se pobednik rešavao u takozvanoj „armagedon“ partiji u kojo je mk Petrović vodio bele figure i imao 5min za razmišljanje a mk Đorđev je vodio crne i imao 4 minuta,  pri čemu je za dalji plasman i pobedu u ovom uzbudljivom meču mk Petroviću bila neophodna pobeda a mk Đorđev je mogao da se plasira i sa nerešenim rezultatom u ovoj partiji.  Međutim, mk Petrović je u veoma uzbudljivoj partiji uspeo da savlada svog dostojnog protivnika i da se plasira na čemu mu je protivnik iskreno i sportski pružio ruku i čestitao.

Tako sada dijagram  takmičenja u ovom trenutku ima sledeći izgled:Bole 16 cup_2017_SF

Prvi krug partija polufinala odigraće se u petak 24.11.2017. sa početkom u 20h u prostorijama šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac a sastaju se:

  1. fm Đonin Boško – mk Rankov Petar
  2. mk MItrovanov Đorđe – mk Petrović Laza

Evo i par fotografija sa partija četvrtfinala:

20171120_191318
Sa leve strane bliže posmatraču je mk Laza Petrović koji vodi crne figure u meču četvrtfinala sa mk Đorđev Bojanom. Ovaj meč je prošao sve faze i odlučen je tek u uzbudljivoj „armagedon“ partiji kojom se mk Petrović plasirao u polufinale a sve čestitke na prikazanoj igri i sportskom ponašanju mk Bojanu Đorđevu.  U drugom planu fotografije – dalje od posmatrača je sa leve strane mk Bućan Vlada koji vodi bele figure a sa desne mk Mitrovanov Đorđe.   mk Bućan je u partiji u kojoj je morao da pobedi pokušao sve ali se partija završila remijem posle čvrste i dovoljne odbrane mk Mitrovanova i tako se mk Mitrovanov našao u polufinalu.
20171110_202802
mk Petrović Laza – osmislio je ovaj turnir i na njemu iga jednu od glavnih uloga a učesnik je i pobednik najuzbudljivijeg i najneizvesnijeg četvrtfinalnog meča Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu.

Odigran prvi krug četvrtfinala Jesenjeg kupa Vršca – borbene i zanimljive partije

U prvom krugu četvrtfinala „Jesenjeg kupa Vršca“ sastali su se preostalih osam takmičara plasiranih iz početnog kola sa šesnaest učesnika. Postignuti su sledeći rezultati:

  1. fm Đonin Boško – mk Zorić Savo                        =   1 : 0
  2. mk Mitrovanov Đorđe – mk Bućan Vlada         =   1 : 0
  3. mk Petrović Laza  – mk Đorđev Bojan               =  0,5:0,5
  4.  mk Grujić Saša  –  mk Rankov Petar                  =  0,5:0,5

Partije su bile sadržajne i uzbudljive a pre svega borbene.

Jedina partija koja je brzo remizirana je partija između mk Grujić Saše i mk Rankov Pere, koji su na taj način ostavili odluku za naredne krugove ovog kola.

U partiji fm Đonin – mk Zorić  crni je slabije odigrao otvaranje pokušavajući da iznenadi protivnika Francuskom odbranom i zapao u slabiju poziciju. Iako se mk Zorić uporno i dobro branio na kraju je ipak morao da pruži ruku a ostaje mu da u narednom krugu pokuša da poravna rezultat i izbori doigravanje po ubrzanom tempu za eventualni plasman u polufinale.

U sličnoj je situaciji i mk Bućan koji je izabrao da se brani varijantom Karo Kana u kojoj je narušio svoju pešačku strukturu a beli – mk Mitrovanov je zato igrajući na završnicu ponudio dame i što je moguće veći broj figura na izmenu. mk Bućan je ipak i sa tako smanjenim brojem figura pokušao da zakomplikuje, žrtvovao je jednog pešaka i stvorio neke pretnje usamljenom kralju belog. Ipak u vremenskoj oskudici mk Mitrovanov je pronašao put da svog kralja spase i realizovao je zatim materijalnu prednost.  mk Bućan sada kao i mk Zorić mora u drugom krugu da pobedi za ostanak u meču i da bi izborio pravo na doigravanje po ubrzanom tempu za eventualni plasman u polufinale.

mk Petrović je belim figurama stvorio bolju poziciju u završnici gde je imao nešto boljeg skakača od protivničkog lovca. mk Đorđev se hladnokrvno branio i bez obzira na dugotrajne pokušaje mk Petrovića lako postigao remi crnim figurama. Ipak, kasnije  u analizi,  mk Petrović je pronašao obilje motiva za igru na pobedu i čini se da ima za čim da žali.  U sledećem krugu će imati težak zadatak da crnima bar ne izgubi jer je mk Đorđev poznat kao igrač koji igra izuzetno čvrsto belim figurama i jedan je od oslonaca ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac baš kao i mk Petrović.  Ovaj meč ima najinteresantniji trenutni rezultat koji ostavlja sve mogućnosti za plasman u sledeći krug.

Drugi krug četvrtfinala koji će doneti odluku o polufinalistima je na programu u ponedeljak 20.11.2017.

Zahvaljujući zalaganju članu veća zaduženom za sport Grada Vršca g.Dejanu Santraču, šah klub „Bora Kostić“ Vršac će biti u finansijskoj mogućnosti da na ovom prvom Jesenjem kupu Vršca za koji želimo da postane tradicionalan, dodeli odličja (pehar i medalje) kao i simbolične novčane nagrade za prva četiri mesta.

Evo i nekoliko fotografija sa prvog kruga četvrtfinala odigranog 17.11.2017.

20171117_201727
Sa leve strane (vodi crne figure) mk Bućan Vlada a sa desne mk Mitrovanov Đorđe koji je pobedom u ovoj partiji obezbedio značajnu prednost pred drugi krug. Ipak, mk Bućan nije bez šansi za plasman u polufinale. Potrebna mu je pobeda prvo u drugom krugu četvrtfinala a zatim i u doigravanju, dok je mk Mitrovanovu u drugom krugu dovoljan i remi.
20171117_201750
Sa leve strane mk Đorđev Bojan koji vodi crne figure a sa desne mk Petrović Laza. Posle sadržajne partije ipak remi što ostavlja da se sve odluke donesu u drugom krugu gde je mk Đođrev u blagoj prednosti jer će sada on voditi bele figure i imati prednost prvog poteza.
20171117_201854
Do posmatrača sa leve strane fm Đonin Boško (bele figure)  a sa desne mk Zorić Savo. Posle uzbudljive partije prednost u drugi krug poneo je fm Đonin a mk Zorić je u istom položaju kao i mk Bućan – potrebna mu je pobeda da izjednači i obezbedi doigravanje po ubrzanom tempu. U drugom planu se vide mk Bućan i mk Mitrovanov zamišljeni nad svojom pozicijom.

Očekuje nas zanimljiv drugi krug i eventualna doigravanja po ubrzanom tempu u ponedeljak 20.11.2017.  nakon lčega će se znati ko se plasirao u polufinale i  obezbedio neku od nagrada, zadržavajući šanse da osvoji prvi „Jesenji kup Vršca“.

In memoriam – Miomir Janjić, I kat.

Napustio nas je veliki šahovski ljubitelj I kat. Miomir Janjić. Otišao je tiho i nenametljivo kako je i živeo u šahovskom svetu i ostavio nam sećanja i uspomene.

Ostaće upamćen među šahistima po godinama u kojima je organizovao kategorne turnire šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i na njih uključio ogroman broj učesnika koji bez njega nikada verovatno ne bi dotakli čarobni svet šaha.

Takođe ćemo ga se sećati po uloženom trudu u organizovanju i vođenju ekipe šah kluba „Uljma“ u godinama kada su taj nekada vrlo uspešan klub postepeno svi napustili i na kraju je nekoliko godina postojao samo zahvaljujući velikim naporima čika Miomira Janjića i još nekoliko takmičara koji su mu i danas zahvalni što im je pružio na taj način šansu da zakorače u svet takmičarskog ekipnog šaha.  „Inficirani“ virusom šaha koji im je on tada preneo mnogi od njih i danas igraju.

Najzad pamtićemo i njegov nesalomljivi duh i želju da se uvek nešto učini boljim. Na godišnjim skupštinama i drugim skupovima šahista kada bi se sabiralo postignuto i svi nabrajali samo uspehe i postignuća,  jedini glas koji bi uvek podsećao da je moglo i bolje  i da treba da se trudimo još više bio je čika Janjić.

Voleo je da se druži i provodi vreme u šah klubu i okruženju šahista iako sam nije bio prevashodno takmičar već je najčešće bio posmatrač partija ili bi igrao slobodne partije.

Voleo je mlade i na svoj način ih je u najboljoj nameri usmeravao kako da napreduju u šahu.

Ostaće zauvek u našim sećanjima.

Odigrano prvo kolo Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu – nosioci prošli u četvrtfinale

U prvom kolu Jesenjeg kupa postignuti su očekivani rezultati i svi nosioci su prošli u sledeće kolo – četvrtfinale (QF) koje je na programu sledećeg vikenda (petak 17.11.2017. u 20h  i ponedeljak 20.11.2017. u 19h).

Partije su bile uzbudljive i sadržajne. Svi poraženi su pokazali dobru igru a pre svih veteran Zoran Popov koji i nije poražen već je predao meč mk Zorić Savi pri rezultatu 1:1 nakon dve sadržajne partije pune borbe koje su obe završene remijima. Zoran je u prvoj partiji došao do remija žrtvom skakača koja je podsetila na njegove mlade dane.

Sjajno je igrao i  mk Čeda Uzelac koji je u prvoj partiji koja je završena remijem bio nadomak iznenađenja i umalo poveo. Ipak prevladalo je iskustvo, fm Đonin je uspeo da tu prvu partiju uvede u remi rasplet,  a tok partije je pokazao da će Čeda u narednim sezonama biti jedan od ključnih igrača u ekipi Bore Kostića. U drugoj partiji mk Uzelac je belima igrao hrabro i napao svog protivnika. U veoma oštroj partiji fm Đonin je iskoristio oslabljeni rokadni položaj protivnika i zabeležio pobedu koja ga vodi u sledeće kolo. Čestitamo mk Uzelcu  na kvalitetnoj i hrabroj igri  i postignutom rezultatu.

Izuzetno je siguran bio mk Đorđev Bojan koji je lako savladao iskusnog protivnika, mk Vojnu Pau koji na žalost nije bio raspoložen za igru i u obe partije je rano ostajao bez velikog materijala – u prvoj partiji brzo je ostao posle otvaranja bez celog topa a u drugoj bez kvaliteta – pa je Bojan to lako realizovao i jedini odneo pobedu od 2:0 u drugo kolo.

mk Mitrovanov je dobio prvu partiju sigurno igrajući belima, zahvatajući prostor i stalno pojačavajući pritisak na poziciju mk Ovčarova. Ovčarov je odbrao Aljehinovu odbranu ali mu ona nije donela uspeh već pasivnu poziciju koju je uporno branio ali je na kraju morao da se pomiri sa porazom.

U drugoj partiji mk Ovčarov je odabrao  varijantu izmene u Španskoj partiji, otvaranje koje i sam mk Mitrovanov često primenjuje kao beli i  u kom je mk Mitrovanov brzo našao put ka izjednačenju i saglasili su se na remi u malom broju poteza što je mk Mitrovanova odvelo u drugo kolo.

mk Petrović Laza je posle remija i igre belima u prvoj partiji kojom i sam  nijie bio zadovoljan, u drugoj partiji zaigrao kako ume i iskoristio minimalne prednosti i neodlučnosti u igri mk Đurića pa je i mk Petrović  slavio minimalnim rezultatom i ušao u sledeće kolo.

mk Grujić je nakon pobede u veoma uzbudljivoj i oštroj prvoj partiji protiv mk Milića koji je igrao hrabro i imao u toj partiji većim delom sjajne šanse da igra na pobedu,  drugu partiju igrao čvrsto i sa očiglednom namerom da ne izgubi jer mu je remi bio dovoljan crnima u toj drugoj partiji za plasmn u sledeže kolo.  Uspeo je u tome i  iskusniji Grujić ide dalje a mladi mk Milić je još jednom pokazao da je izuzetan talenat i da ima i šahovsku snagu i talenat i lepu perspektivu.

mk Rankov je savladao mk Ratića u prvoj partiji nakon čega je u drugoj samo mirno održao izjednačenje a isto tako je postupio i mk Bućan protiv mk Slavka Jovanovića koji je u prvoj partiji u nešto slabijoj poziciji prevideo celog topa i znatno olakšao mk Bućanu da se plasira u drugo kolo.

Sada kostuir izgleda ovako:

Bole 16 cup_2017_QF

Očekuju nas zanimljivi mečevi četvrtfinala a  bele figure će voditi u prvim partijama četvrtfinala nosioci tako da će se sastati u petak 17.11.2017. sledeći takmičari:

1.fm Đonin Boško (1) – mk Zorić Savo (9)

2.mk Mitrovanov Đorđe (2) – mk Bućan Vldimir (7)

3.mk Petrović Laza (3)  – mk Đorđev Bojan (6)

4. mk Grujić Saša (4) – mk Rankov Petar (5)

Evo i nekoliko fotografija sa ovog lepog i zanimljivog takmičenja.

20171110_202508
Sala za igru tokom prvog kola – publika je sa pažnjom pratila partije
20171110_202535
Do posmatrača je sa leve strane (crne figure) mladi mk Milić Ilija a sa desne strane je mk Grujić Saša. Dalje od posmatrača ispod slike slavnog velemajstora Bore Kostića igraju mk Laza Petrović (u zelenom, vodi bele figure) i mk Đurić Đurica.
20171110_202552
Do posmatrača je sam za tablom mk Ovčarov Dragutin – njegov protivnik mk Mitrovanov je izašao na kratko jer je u prostorijama kluba u skladu sa Zakonom o sportu zabranjeno pušenje u svim prostorijama.  Za daljom tablom su mk Rankov Petar (sa leve strane, vodi bele figure) i mk Ratić Zoran (desno u prugastoj majici).
20171110_202623
Najstariji ali može se reći i jedan od najborbenijih učesnika, legenda vršačkog šaha čika Zoran Popov, majstorski kandidat koji vodi bele figure. Crne figure vodi mk Zorić Savo jedan od oslonaca takmičarske ekipe šahovskog kluba Bora Kostić Vršac. Posle velike borbe i izjednačenog rezultata čika Zoran je ustupio pravo nastupa u četvrtfinalu mlađem Zoriću, jer mu ne odgovaraju večernji termini u kojima se partije igraju – on je navikao da u to vreme već ide polako na spavanje kako dolikuje starijem gospodinu.
20171110_202637
Bliže do posmatrača sa leve strane (crne figure) je mk Slavko Jovanović a sa desne mk Bućan Vladimir (bele figure). Za daljom tablom su mk Popov Zoran i mk Zorić Savo.
20171110_202701
Do posmatrača sa leve strane mk Mitrovanov Đorđe (bele figure) a desno mk Ovčarov Dragutin (crne figure, ljubičasta majica). Stoji ( u crnom) mk Saša Grujić i posmatra partiju mk Rankov Petra sa kojim će se sastati u četvrtfinalu u borbi za prolazak u polufinale.
20171110_202723
Sa leve strane je mk Đorđev Bojan (bele figure) a sa desne mk Vojna Pau (crne figure).                  Na trenutno slobodnoj tabli koja se vidi u pozadini sastali su se fm Đonin Boško i mk Uzelac Čeda ali je ta partija počela nešto kasnije zbog obaveza mk Uzelca na poslu.
20171110_202746
mk MIlić Ilija (do posmatrača, crne figure) na potezu razmišlja. Crnima je stvorio oštru poziciju, mk Grujić mu je žrtvovao figuru sa obostranim šansama a mk Milić se nije najbolje snašao iako su u toj poziciji njegove šanse bile nešto veće.
20171110_202802
mk Laza Petrović je na potezu i razmišlja. On je osmislio ovaj turnir i pokazalo se da je postigao pun pogodak jer je interesovanje za turnir među igračima i odziv igrača veliki a sastav koji je okiupjlen je zaista jak za vršački šah – jedan majstor i petnaest majstorskih kandidata.                 mk Petrović je rezultatski najsupešniji igrač ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u 2017. godini i ima dobre šanse da se ovde bori za najviši plasman pa i sam trofej.

Jesenji kup šah kluba „Bora Kostić“ za 2017. godinu

Uprava kluba „Bora Kostić“ Vršac odlučila je na predlog mk Laze Petrovića da uvrsti novo takmičenje u svoj takmičarski kalendar i da ga održava svake godine po uzoru na način takmičenja u svetskom šahovskom kupu.

Prijavili su se jedan fm i 15 majstorskih kandidata i uvrštenu su u tabeli po svom rejtingu a po sistemu kup takmičenja koji omogućava da se igrači s najvećim rejtingom sastanu tek u finalu – žreb je određen rejtingom igrača.  Kostur takmičenja izgleda ovako:

Bole 16 cup_2017

Takmičenje treba da počne u petak 10.11.2017. godine i očekuju se zanimljive borbe.