Jesenji kup Vršca 2019.

Završen Jesenji kup Vršca u šahu za 2019.

godinu – treća uzastopna titula fm Đoninu

U četvrtak 28.11.2019. je drugom i završnom partijom finalnog meča između fm Đonin Boška, branioca titule prošlogodišnjeg prvaka i mk Lazara Petrovića koji je ovo takmičenje i uveo u takmičarski kalendar šah kluba „Bora Kostić“ Vršac, završen ovogodišnji Jesenji kup Vršca.

Rezultati koji su postignuti su u sledećoj konačnoj  tabeli turnira a prva četiri mesta koja donose nagrade su osvojili:

1.Đonin Boško, fm    2.Petrović Lazar, mk   3.Rankov Petar, mk   i 4.Grujić Slavoljub, mk

Podsetimo, turnir je počeo zanimljivim nastupom nekoliko dečaka, polaznika šahovske škole pri šah klubu „Bora Kostić“ Vršac koji su ovde prvi put imali priliku da se okušaju na turniru sa svojim seniorima i osete ozbiljnost takvog takmičenja.  Dragojević Marko i Dragojević Aleksandar kao i Vladislav Aleksa i Vladislav Stefan  prikazali su lepu igru ali i nedostatak iskustva. Partije su pokazale da je pred njima sjajna šahovska budućnost ali i puno rada na podizanju kvaliteta igre. Ovakve partije su im očigledno veoma potrebne i korisne.

U prvom kolu zbog odustajanja nekoliko prijavljenih igrača, pre svega mk Zorić Save i Ikat. Zorić Stevana, standardnih prvotimaca šah kluba „Bora Kostić“ Vršac a zatim i mk Ovčarov Dragutina i mk Đurić Đurice iz Izbišta,  slobodni su bili  fm Đonin Boško i  mk Čedomir Uzelac. Najveća borba je u prvom kolu vođena u meču mk Grujiž Slavoljuba i mk Simić Slobodana. Prve dve partije po sporom tempu su obe završene posle velike borbe remijima a onda je u dve partije po ubrzanom tempu svako dobio po jednu pa je pobednik odlučivan u meču od dve partije po brzopoteznom tempu gde je u obe uspešniji bio mk Grujić i plasirao se u drugo kolo.

U drugom kolu – četvrtfinalnim mečevima – odigrani su takođe zanimljivi, kvalitetni i borbeni mečevi. mk Petrović Laza je savladao Ikat. Milojčić Željka rezultatom 2:0 a  rezultat 1,5:0,5 je bio u mečevima fm Đonin Boško – mk Uzelac Čedomir i  mk Grujić Slavoljub – mk Đorđev Bojan. Iako nije prošao ovo kolo mk Uzelac je prikazao kvalitetnu i čvrstu igru. U ovom kolu ipak je najveća borba viđena u meču mk Rankov Pere i mk Mitrovanov Đorđa i prve dve partije su obe završene remijima posle zanimljivih i veoma borbenih partija u kojima su protivnici igrali do krajnjih mogućnosti svojih pozicija. U meču od dve partije po ubrzanoom tempu mk Rankov Petar je bio uspešniji i tako se plasirao u polufinale.

U polufinalu su se sastali fm Đonin Boško i mk Rankov Pera gde je u prvoj partiji belima fm Đonin žrtvovao figuru, stvorio prednost od jednog pešaka više u završnici i dugo pokušavao da je realizuje ali se mk Rankov precizno i uporno branio i sačuvao remi u toj partiji. U drugoj partiji je mk Rankov belima napravio rokadu na veliku stranu  – suprotnu od protivnika i onda je napravio greške oslabivši svoj rokadni položaj što je iskoristio fm Đonin svojim lovačkim parom i damom, pokrenuo napad i u malom broju poteza došao do pobede u partijama po sporom tempu. U drugom polufinalnom meču odmerili su snage mk Petrović Lazar i mk Grujić Saša i to je bio izuzetno interesantan i napet meč. Prvu partiju po sporom tempu je efektno dobio belima mk Grujić Slavoljub posle žrtve kvaliteta ali za jak napad na crnog kralja, a uzvratio je mk Petrović u drugoj partiji po sporom tempu kada je mk Grujić prihvatio žrtvu pešaka za inicijativu i prostor koje je prepustio mk Petroviću, ali je mk Petrović stalno po malo uvećavao prednost i izjednačio na 1:1 u partijama po sporom tempu. Pobednik nije odlučen ni u delu po ubrzanom tempu jer je prvo mk Petrović poveo pobedom crnim figurama  a uzvratio je mk Grujić iako je mk Petrović imao dobijenu poziciju ali nije se najbolje snašao a mk Grujić je iskoristio najmanju šansu koja mu se ukazala i preokrenuvši tu partiju došao do treće faze meča – dve partije po brzopoteznom tempu. Iako je mk Grujić poznat kao vrlo uspešan bruzopotezni igrač, mk Petrović nas je sve iznenadio i koristeći dodatne bonus sekunde kaznio neke greške protivnika i dobio tu fazu meča sa 1,5:0,5 i tako se plasirao u finale. mk Grujić je sa mk Rankovim trebao da razigrava meč za treće mesto ali je rezigniran zbog ovog poraza predao protivniku taj meč pa je mk Rankov u konačnom plasmanu treći a mk Grujić četvrti.

U finalu su se sastali fm Đonin Boško koji je u prvoj partiji vodio bele figure i povukao 1.e4 i mk Petrović Lazar koji je započeo partiju svojim  omiljenim potezom 1…c5. Međutim, fm Đonin je odabrao ređe igrnu Moskovsku varijantu sa 3.Lb5 a posle nekoliko poteza pozicija je prevedena u špansku partiju gde se bolje snašao fm Đonin i stekao stratešku prednost koju je povećavao iz poteza u potez i na kraju poveo u meču. U drugoj partiji viđen je damin gambit Tartakoverova varijanta u kojoj je crni fm Đonin odigrao dva neprecizna poteza i beli je zahvatio inicijativu ali u komplikacijama je ispustio postepeno prednost koja je prešla na stranu crnog. Belom remi nije bio dovoljan pa je pokušavao da igra na pobedu ali je samo zapadao u sve teži položaj i na kraju je morao da preda i tu partiju pa je konačan rezultat finalnog meča bio 2:0 za fm Đonina.

Ovo zanimljivo takmičenje koje je zaživelo kao tradicionalno i odigrano je, evo, već treću godinu za redom završeno je trećom uzastopnom pobedom fm Đonin Boška. On je do sada i jedini pobednik ovog turnira. Čestitamo svim učesnicima na lepoj i kvalitetnoj prikazanoj igri a posebno pobednicima kao najuspešnijima ovog puta.